Viha puolustaa kehoa sairastumasta. VIHA ON TERVETTÄ!

viha2Työssäni vyöhyketerapeuttina olen huomannut, että vihan tunnistaminen omassa kehossaan ja mielessään on aika haastavaa monellekin ihmiselle. Viha mielletään usein negatiiviseksi asiaksi, josta yritetään päästä irti, poistaa se kehosta ja mielestä tai torjua se.

Viha itsessään ei kuitenkaan ole huono asia vaan itseasiassa se on oikeastaan kaikista tärkein tunne, jotta pystyy elämään omaa elämää. Viha puolustaa kehoa sairastumasta.

 

KIELTO JA HAITALLINEN KÄYTTÄYTYMINEN! 

Meillä kaikilla on tunteet. Ja meillä kaikilla on tunnelukkoja. Vaikka olisit ylimmän tittelin omaava psykiatri, myös hänellä on tunnelukkoja. Itseasiassa se, joka sanoo, ettei minulle ole mitään tunnelukkoja, omaa ne suurimmat tunnelukot. Homman nimi on KIELTO.

Tunnelukko tarkoittaa oman aikansa olevaa lukkoa kehossa ja mielessä – se voi toki olla siellä vaikka läpi elämän, jos sitä ei käsittele – mutta vaikka käsitteleekin tunteita, se ei tarkoita sitä, että se tunne ei enää ikinä menisi lukkoon. Kyse on siitä, että opit tunnistamaan omat lukkosi ja mieltämään tunteesi ja sen kautta käyttäytymisesi, milloin se on sinulle haitallista ja milloin ei.

 

viha1

Viha tunnelukossa:

  1. Näkyy ulospäin kireytenä. Se saattaa tuntua siltä, että on ikään kuin täynnä kuin kiehuva perunakattila – on ärtynyt, hermostuu helposti. Keho saattaa olla hyvin jumissa, jopa kasvon ilmeet saattavat olla kireät ja tuimat. Saattaa kietasta hiuksetkin todella tiukalle nutturalle. Viha näkyy joskus myös silmien alla olevina tummina alusina. Ihminen on hyvin tiukka kaikessa mitä tekee, hän saattaa olla hyvin äkkipikainen liikkeissänsä. Voi ulkopuolisista tuntua töykeältä. Ihottumat ovat hyvin tyypillisiä kehon oireita.

viha3

  1. Saa tuntemaan oman itsensä siltä, ettei oikein tiedä kuka on ja mitä haluaa. Ihminen saattaa kuvailla itseään siltä, että ”olen ihan pihalla, en oikeastaan tunne mitään, en edes tiedä rakastanko vaiko enkö rakasta, en tiedä mitä tunnen – en tiedä mistä pidän, mistä nautin, mitä haluan ” Miettii usein, tässäkö tämä elämä on – usein suorittaa elämäänsä. Voi lamaannuttaa ja ihminen menee sieltä, mistä aita on matalin.

viha3

 

  1. Saa miellyttämään, koska ei uskalla sanoa EI ja tehdä omia rajojaan. Kerjää rakkautta ulkopuolelta, elää ulkopuolelta tulevasta mielipiteestä, haluaa tietää, mitä muut ajattelevat itsestään – ja tämä tieto merkitsee todella paljon. Haluaa antaa ulkopuolelle mahdollisimman silotellun kuvan itsestään ja tekemisistään. Paniikkioireita voi olla, verenpainetta, hengenahdistusta ja rytmihäiriöitä.

viha3

  1. Oma minäkuva on rakentunut ulkopuolella omaa itseään. Minäkuva on rakentunut siitä, millaisena muut haluavat ( olettaa) minun olevan olemassa ja millaisena muut minut näkevän. Silottaa ja siistii kotiaan, jotta muut näkisivät kuinka hyvä ja reipas olen! Virheettömyys. Ei saa tehdä virheitä. Suostuu sellaisiinkin asioihin, mihin ei haluaisi – koska ei kestä sitä, että loukkaisi toisia tai toinen ajattelisi mitään pahaa – jälkikäteen saattaa kiukustua ja ärtyä, että taas tuli luvattua! Burn out. Masennus.
  2. Ei ole todella olemassa, läsnä, tunne – elää elämäänsä varoen.

 

viha3

Vihan tunnistaminen auttaa löytämään oman persoonan, oman kosketuksen omiin tunteisiin, opettaa elämään omana itsenään ja suostumaan ihmiseksi. Viha auttaa muuttamaan omaa elämää ja haitallisia tilanteita elämässä. Viha auttaa kehoa korjaamaan oireita, jotka syntyvät siitä, että se on tunnelukossa. Viha auttaa ymmärtämään oman itsensä inhimillisenä ihmisenä, opettaa virheiden tekemistä ja sitä, että elämä on paljon muuta kuin suorittamista. Viha auttaa uskaltamaan asioita, puskee muutosvoimalla eteenpäin kohti unelmia. Viha auttaa selviämään tilanteista.

viha4

VIHA ON TERVE TUNNE! OMIEN TUNTEIDEN KÄSITTELY ON TERVEYTTÄ!

 

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *