Stressi – lamaannutko sen alle vai uskallatko reagoida?

kynttila-poltettuNykypäivän vitsaus – stressi! Ja nykypäivän harhaluulo etteikö siihen voisi vaikuttaa! On olemassa erilaista stressiä, positiivista ja negatiivista – ja on olemassa erilaisia tapoja taltuttaa stressi.

On äärimmäsen tärkeää oppia ymmärtämään, miten itse reagoi stressiin. Ja millaista stressiä sillä hetkellä kokee. Positiivinen stressi ajaa meitä usein tuloksia kohti – tekemistä ja toimimista, reagoimista – negatiivinen taas lamaannuttaa. Mutta oletteko ajatelleet, että negatiiviseenkin stressiin voi reagoida?!

 

Negatiivinen stressi

Negatiivinen stressi on usein sitä, että ihminen mieltää, että asiaan ei voi vaikuttaa – stressi lamaannuttaa, väsyttää, aiheuttaa matalaa tulehdusta kehossa, mieli matalenee, masennus iskee…jne.

Me olemme oppineet, että negatiivisessa stressissä paras lääke on nukkuminen ja lepääminen – joo, joissakin tapauksissa kyllä. Mutta joissakin tapauksissa toimiminen saattaa olla paras ratkaisu!

Ajatellaampa taloushuolia – rahahuolet tahtovat vetää meitä usein pohjalle, päädymme valittamaan rahan vähyyttä, huonoa työtä, matalaa palkkaa jne. Emme näe metsää puilta! Emme ymmärrä katkoa ja leikata kuluja emmekä osaa tehdä valintoja. Kulutamme yhtä paljon kuin ennenkin! Jokin tilannehan tai virheratkaisu tilanteeseen on vienyt. Teemme kenties töitä hullun lailla – usein meillä on kuitenkin vastuu ja valinnanvapaus…voimme valita toisen työn, voimme vaihtaa työpaikkaa, voimme nostaa hintoja…voimme oikeasti vaikuttaa! Voimme miettiä rahan käyttöämme – tarvitsemmeko kaikkea mitä mieli tekee ostaa, syömmekö ulkona, miten valitsemme ruokaostokset kaupassa..jne.

Ylipäätään on hyvä miettiä, miten oma mielelle toimii – puhuuko se meille asiasta kuin asiasta negatiiviseen sävyyn, sulkee tavallaan portteja edes nähdä ja vaikuttaa…” no miten minä nyt työni vaihtaisin…no , helppohan se on sanoa noin, mutta käytönnässä..no, kun on tätä lainaakin…” Miten me oikeasti puhutaan, se vaikuttaa paljon siihen miten me tunnetaan ja sitä kautta se vaikuttaa ajatuksiin!

 

Positiivinen stressi

Positiivinen stressi on usein toimintaan ajavaa, ratkaisuja. Miten me ajatellaan asioista, nähdäänkö me haasteet hyväksyttävinä vaiko kielteisinä asioina? Jos minulla nyt on taloushuolia ja fakta on tämä, positiivinen stressi pistää miettimään keinoja muuttaa kokonaistilannetta! Suhtautuminen on silloin ihan erilaista ja se vaikuttaa tunnetasoomme ja ajatuksiimme. Vaikka meillä oikeasti olisi tiukka paikka elämässä, me hyväksymme tilanteen , mutta emme lamaannu vaan näemme, että me voimme AINA jollain tapaa vaikuttaa asioihin!

Me uskallamme silloin muuttaa kuvioitamme niin, että alamme voimaan paremmin ja tilanteemme kohenee. Emme piiloudu maailmalta ! Otamme haasteetkin elämään kuuluvina asioina emmekä näe niitä niin isoina, että emme luottaisi ja uskoisi selviytyvämme.

 

Tunnetyöskentely

Tunnetyöskentely ei ole hampaat irvessä vääntämistä negatiivista asiaa positiiviseksi eikä se ole negatiivisen tunteen sulkemista eikä kääntämistä positiiviseksi vaan se on tunteiden työskentelyä, hyväksymistä, sitä kautta uusien toimintamallien opettelua ja toimeenpanoa. Me muutamme omaa käyttäytymistämme ja suhtautumistamme tunnetyöskentelyn avulla!

 

Tunnistatko sinä itsessäsi oman suhtautumistavan, käyttäytymisen ja ajatusmallin? Onko se enemmän negatiivinen kuin positiivinen?

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>