Peitätkö sinä omat kasvosi naamarilla?

hapean-monet-kasvotHiukan erilainen kirjoitus nyt blogiini –aiheena häpeä. Aihe siitä, mitä me suljemme sisällemme niin tiukasti, että välttämättä itsekään emme sitä tiedosta. Kuitenkin sekä tiedostamaton että tiedostettu häpeä vaikuttaa elämämme eri aloille – tiedostamattomana se voi olla tuhoisaa – syynä se, että näemme vikoja vain muissa ja ulkopuolella, emme todella itsessämme ja näin emme vapaudu ” täydellisyyden” harhasta vaan kontrolloimme elämäämme.

 

Häpeä halutaan piilottaa

Häpeän luonteeseen kuuluu se, että se halutaan piilottaa. Koska häpeää on niin raskas ja vaikea kohdata, moni luo torjuntamekanismeja sen peittämiseksi. Niitä voivat olla

 • erilaiset roolit, kuten esimerkiksi heikon, auttajan, miellyttäjän, johtajan tai pellen rooli
 • suojamuuri, joka näkyy täydellisyyden, materian ja jatkuvana suoritusten tavoitteluna
 • itsekriittisyys
 • mustavalkoinen ajattelu
 • jatkuva syyllisyyden tunne.

Häpeän piilottaminen ei kuitenkaan poista sitä. Päinvastoin: kun itsestä paljastuu jotakin, minkä haluaa salata muilta, häpeä vahvistuu entisestään.

Käsittelemätön häpeä estää ihmistä olemasta esillä sellaisena kuin on – ja varsinkin puutteiden ja ajateltujen ” virheiden” esille tuominen voi olla haastavaa. Kukapa haluaisi paljastaa omia heikkouksiaan, jos alitajuisesti pelkää tulevansa naurunalaiseksi tai nöyryytetyksi? On parempi vetää naamari naamalle ja elää ”harhaista” elämää!

 

Häpeä vaikuttaa monella tapaa

 Kohtaamaton häpeä vaikuttaa moneen asiaan. Se altistaa

 • työuupumukseen ja henkiseen väsymykseen
 • masennukseen ja ahdistukseen
 • läheisriippuvuuteen
 • muihin riippuvuuksiin – päihteet, uhkapelaaminen, pakonomainen liikunta, ostovimma tai muut vastaavanlaiset nopeaa tyydytystä tuottavat tekemiset.
 • syömishäiriöihin.

Häpeästä kärsivällä ihmisellä on aina kuori ympärillään. Hänen lähelleen on vaikea päästä vaikka usein hän on avoin, herttainen, lämmin ja helposti lähestyttäväkin ihminen. Häpeä ”suojaa” kuorella ihmisen todellista sisintä, mutta samalla estää aidon läheisyyden ihmisten kanssa. Häpeän takana on aina pelko tulla hylätyksi sellaisena kuin on. Häpeä saa ihmisen myös ajattelemaan muut parempina kuin itse on, näkemään itsensä oudompana kuin muut. Häpeä on ikään kuin lappu otsalla ” OLEN VIRHE ” – älkääkä vain nähkö sitä! Häpeä altistaa monille oireille ja riippuvuuksille. Ylipaino voi olla syytä häpeästä, ihminen tiedostamattaan rakentaa itselleen suojamuuria ympärilleen, piiloutuu kilojensa taakse -siksi kaikessa painonhallinnassa tämä asia olisi huomioitava! Häpeä uuvuttaa, koska joutuu koko ajan piilottelemaan ja varmistelemaan, että muut näkevät itsestä vain sen parhaan ( tai parhaaksi oletetun) puolen.

 

Miten häpeästä voi vapautua?

Elämää kahlitsevasta häpeästä alkaa vapautua, kun tunnistaa ja tunnustaa oman häpeänsä. Silloin on mahdollista poistaa itseltä täydellisyyden taakka ja olla inhimillinen ihminen – riittämätön, tarvitseva ja haavoittuvainen.

On tärkeää ymmärtää ja tunnistaa

 • millaisia rooleja on luonut itselleen (esimerkiksi heikon, auttajan, miellyttäjän, johtajan tai pellen rooli)
 • suojautuuko itsekriittisyyden, mustavalkoisen ajattelun tai suorittamisen taakse
 • mitkä tilanteet ja asiat herättävät voimakkaita häpeäntunteita eli milloin häpeä aktivoituu.

Häpeään väsyy pikkuhiljaa. Se ei tapahdu viikossa eikä kahdessa. Häpeästä saattaa kärsiä vuosia tai vuosikymmeniä. Usein jokin laukaiseva tekijä saa häpeän niin voimakkaasti esille, että sitä ei enää kestä tai joku näkee lävitsesi – eikä siltikään hylkää. Kaikista tärkeintä on kuitenkin oppia oivaltamaan, että ei itse hylkää itseään!

 

Hyväksy ja anna itsellesi anteeksi

 Häpeästä irti pääseminen ei tapahdu hetkessä, vaan on hyvä antaa aikaa muutokselle. On tärkeä olla itselleen armollinen.

Hyviä apuvälineitä häpeän käsittelyssä ovat kirjoittaminen ja puhuminen. Häpeää aiheuttavat asiat ja ajatukset voi kohdata ensin yksin. Monille on helpointa ensin kirjoittaa omista tunteistaan esimerkiksi päiväkirjaan. Kirjoittamalla voi harjoitella häpeästä kertomista. Sen jälkeen on helpompi kertoa jollekin toiselle, esimerkiksi läheiselle tai ammattiauttajalle.

Häpeän kahleista irtautuu, kun

 suostuu keskeneräisyyteen ja heikkouteen

 • rakastaa itseään
 • hyväksyy itsensä sellaisena kuin on, kaikkine ominaisuuksineen ja puutteineen.

 

HÄPEÄ ON HELPPO TUNNISTAA MUISSA IHMISISSÄ, MUTTA ITSESSÄ SE ON VAIKEAA! MONIKO TÄTÄ ARTIKKELIA LUKENUT AJATTELI HÄPEÄN OLEVAN MUISSA, MUTTA EI ITSESSÄÄN? Tarvitaan paljon rohkeutta ja voimaa tuoda esille oma häpeäpolkunsa – ja alkaa elää elämää ihan omana itsenään vikoineen ja puutteineen!

 

Kursivoidut osat lainauksia, alkuperäinen artikkeli löytyy täältä:

https://www.nyyti.fi/tietoa/hapea/miten-hapea-syntyy-ja-ilmenee/

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>