Onko yrittäminen aina oma valinta?

never give upPäädyin Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien sivuille ja huomasin tämän artikkelin. Siinä oli haastateltu yrittäjiä oman itsensä johtamisen näkökulmasta. Jäinkin sitten artikkelin luettuani miettimään erilaisia asioita – onko yrittäjyys aina oma valinta? Onko yrittäjyydelle yhtä monta syytä kuin on yrittäjääkin? Tarvitseeko yrittäjyys syytä yrittää?

”Haastatelluilta kyseltiin myös heidän näkemyksiään yrittäjyydestä ylipäätään. Yhdeksän kymmenestä haastatellusta koki yrittäjyyden palkkatyötä mielekkäämmäksi tavaksi työskennellä ja elää. Oli ilo huomata, miten intohimoisesti yrittäjät suhtautuivat omiin aloihinsa, ja kuinka he selvästi nauttivat jokapäiväisestä työstään.” /https://www.yrittajat.fi/pohjois-pohjanmaan-yrittajat/a/blogit/itsensa-johtaminen-ja-yrittajyys-kulkevat-kasi-kadessa-ainakin-melkein

 

Onko yrittäminen aina yhtä intohimon toteutusta?

Ei minun mielestäni. Yrittäminen on joskus yhtä tuskaa ja selviämistä. Ainakin minulla se on ollut niin. Nöyrtymistä ja asioiden hyväksymistä sellaisissa asioissa, joihin ei itse voi vaikuttaa eikä muuttaa. Yrittäminen on myös tilanteiden sietämistä – joskus se voi ottaa niin lujille, että on halukas vain ummistamaan silmät ja korvat kaikelta ulkopuoliselta hälinältä ja kääriytyä johonkin nurkkaan nukkumaan paha olo pois.

”Tulokset vastasivat ennakko-odotuksiamme sekä opinnäytetyön teoreettista viitekehystä. Itsensä johtaminen on selvästi monelle vielä aiheena enemmän tai vähemmän vieras, mutta kiinnostusta sitä kohtaan tuntui yrittäjien keskuudesta löytyvän. Jokaiselta haastatellulta löytyi ainakin joitain itsensä johtamiseen liittyviä toimintatapoja. Oli myös ilo huomata, miten tyytyväisiä yrittäjät olivat arkeensa ja roolinsa yrittäjänä. Positiivista oli myös se, että hyvinvoinnista huolehtimisen tärkeys on huomattu, ja sille pyritään tietoisesti löytämään aikaa.”  / https://www.yrittajat.fi/pohjois-pohjanmaan-yrittajat/a/blogit/itsensa-johtaminen-ja-yrittajyys-kulkevat-kasi-kadessa-ainakin-melkein

Yrittäminen nähdään usein auvoisena tekemisenä, joka poikkeaa tavallisesta palkkatyöstä suuresti. Suuressa osassa se poikkeaakin siinä mielessä, että yrittäjä tekee sen oman päätehtävän lisäksi paljon muuta ja vastaa kaikesta tekemisestä ja myös omasta hyvinvoinnistaan.

Yrittäminen nähdään ulkopuolelle usein vapautena, luovuutena, elämäntapana ja sitä se paljon onkin. Tämän lisäksi se on myös tekemistä, josta ollaan kaukana omalta mukavuusalueelta – ainakin minä koen niin. Teen oman päätyöni lisäksi markkinoinnin, paperityöt, yritän pysyä ajan hermolla kaikessa, seuraan myyntiä, pidän tavoitteita sekä yritän pysyä tavoitteissani. Yrittäjyys on myös henkistä työtä, koska siinä joutuu koville kilpailun suhteen, ihmissuhteiden suhteen, verkostoitumisen suhteen sekä luottamuksen suhteen niin ulkopuolelle kuin itseensä. On oltava aina valmis erilaisiin tilanteisiin, mitä tahansa voi sattua -oma pää on oltava niin sanotusti tasapainossa stressin kestämiseksi. Yrittäjänä olet tavallaan aina yksin vaikka sinulla olisi verkostoa ympärillä yllin kyllin.

 

Talouden hallinta ja motivaattorit – kiitollisuus asiakkaita kohtaan

Yrittäminen opettaa talouden hallintaa kaikkine lukuineen ja laskemisineen. Taloutta on pakko hallita ja siinä tässä työssä tulee kyllä mestariksi. Itse aloitin yrittämisen täysin nollasta, ilman minkäänlaisia tukia tai tukimuotoja, starttirahoja tms. apua, mitä varsinkin alussa tarvitsisi, jotta yrittämisessä pääsisi alkuun. Ja jos ihan rehellinen olen, niin miinuksilta lähdettiin liikkeelle. Oliko se sitten silkka hulluus tai usko johonkin suurempaan, älkää sitä kysykö, kun en muista sitä itsekään…

Monta kertaa vaikeassa tilanteessa on tullut mieleen, että laittaisi hanskat naulaan ja menisi palkkatöihin, mutta…ensimmäisenä mietin aina asiakkaitani. Mihin he sitten menisivät? Siinä on yksi isoin motivaattorini, minkä olen todella kokenut voimavarakseni – omat asiakkaani. Hoitaessa unohtuu luvut, numerot, huolet ja murheet. En voisi enempää olla kiitollinen asiakkailleni, joiden luottamuksen olen saanut.

Toisaalta olen onnellinen kaikista kompastuksista, mitä olen joutunut kokemaan enkä ole saanut kaikkea helpolla – ne on niitä kultakimpaleita sitten, kun koittaa uusia vaikeita hetkiä ja muistan, että olen selvinnyt vaikeista tilanteista ennenkin. Ei ne vaikeat hetket kivalta tunnu ja hetkeksi voi mennä täysin tolaltaan, mutta usein ne muuttuvat jonkin ajan päästä terveeksi ylpeydeksi itsestä, että osasin hoitaa homman itse, kantaa hienosti itseni ja säilyttää arvoni vaikeassa tilanteessa.

 

Oma hyvinvointi

Yrittäjänä oma hyvinvointi ei voisi enempää korostua – varsinkin hoitotyössä. Oma jaksaminen on tärkeää, jotta jaksaa antaa parasta asiakkaille. Omassa työssäni olen niin läsnä, että on oikeastaan opittavakin erilaiset keinot puhdistaa oma keho kaikenlaisesta negatiivisuudesta. On oltava selvillä siitä, pystyykö tekemään nyt työtä vai onko parempi tehdä se toisten – hoitotyö ei ole koskaan liukuhihnatyötä ja sen pitäisi mennä aina asiakas ja palvelun laatu edellä. On osattava nähdä itsessä ne kipukohdat, jolloin on hidastettava.

Oma yrittäjyyteni on osin sairaudenkin tuomaa valintaa, koska tämä työ mahdollistaa hallita omaa aikatauluani ja päättää oma panostukseni ( terveys) aina sen hetkisen tilanteen mukaan.

Yrittäminen ei siis aina ole siitä yrittäjyyden mukavuudesta käsin päätetty valinta vaan joskus ihan olosuhteiden pakostakin johtuvaa valintaa. Jota voi silti tehdä intohimolla.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *