Mielenkiinto heräsi kuivaverianalyysiä kohtaan!

Auvon kuva 300Olen jo keski-ikään ehtinyt koulutettu hieroja Kempeleestä. Pyrin elämään  terveellistä elämää niin ravinnon, levon kuin liikunnankin osalta. Mikään  perfektionisti en kuitenkaan asioiden suhteen ole. Pientä lipsumista saattaa joskus  tapahtua.

Kun ensimmäisen kerran kuulin kuivaverianalyysista, niin ajattelin, että mikähän  homma tämä oikeen on. Keskusteltuani Anun kanssa ja tutkittuani asiaa  lähemmin päätin teettää itselleni analyysin. En tuntenut terveydessäni  varsinaisesti mitään erityisiä ongelmia, mutta halusin selvittää kehoni sisäistä  tilaa testin avulla.

Näytteenotto ja terveysselvityksen teko järjestyi joustavasti kotonani ja tulosten  sekä jatkotoimenpide-ehdotuksen saaminen sähköpostiin hoitui sovitussa ajassa.  Tuloksissa ilmeni muutama lievä epätasapainotila sekä yksi hieman korkeampi arvo.  Keskustelin tuloksista henkilökohtaisesti Anun kanssa ja pohdimme korjaavia toimenpiteitä.

Olen tehnyt pientä hienosäätöä omiin elintapoihini, mutta mitään radikaaleja muutoksia ei ole tehty. Odotan mielenkiinnolla kontrollianalyysin tekemistä ja sen tuloksia, johon menee vielä muutamia kuukausia. Palataan asiaan kunhan tulokset ovat selvillä.

Auvo Karsikas

HIILIHAPPOVESI -ystävä vai vihollinen?

vesiKehon nesteyttäminen on oleellinen asia hyvinvoinnissa ja yhtä tärkeää on myös oikeanlaisen veden juominen. Yleisesti ihmiset juovat liian vähän vettä, tai juovat jotain, mikä ei ole terveellistä. Kehomme koostuu suurelta osin vedestä ja kulutamme päivittäin noin 2,5-3L hikoilun, virtsaamisen ja hengityksen kautta. Pienikin vaje vesimäärässä hidastaa aineenvaihduntaamme, joka voi näkyä esim. väsymyksenä tai ylipainona. Kehon ollessa liian kuiva, osa elimistä ei saa tarpeeksi nestettä toimiakseen kunnolla. Tämä voi aiheuttaa pitkällä aikavälillä erilaisia sairauksia ja ongelmia.

Kuivaverianalyysin terveysselvityksessä kartoitan aina huomiota mm. juodun veden määrään sekä laatuun vuorokaudessa. Lisäksi kartoitan oireita ja sairauksia sekä aikaa, jolloin oireita on kehoon alkanut ilmaantua, ( onko oireet akuutteja vaiko pitkäaikaisia eli kroonisia). Nykyisin huolta aiheuttaa kuplajuomat eli ns.  energiajuomat sekä hiilihapotetut ja maustetut vedet –nuorison suosiossa eritoten. Puhumattakaan keinomakeutetuista light – tuotteista normimehujen ja limsojen rinnalla.

 

Puhdas vesi ! Tarkista vetesi laatu!

Kehon solut ovat yhtä terveitä kuin nesteet, joita nautit. Suurin osa saatavilla olevasta vedestä on hapanta, jolloin myös vesi ei voi huuhtoa happamuutta pois kehosta. Alkalinen vesi taas yhdistettynä kunnolliseen ruokavalioon neutralisoi ruokavaliosta ja aineenvaihdunnasta saadut kuona-aineet ja poistaa hapot elimistöstä. Hanavesi tai pullovesi ei ole aina puhdasta, vedestä voi löytyä epäpuhtauksia tai se on käsittelyn ja varastoinnin jälkeen kuollutta. Valitettavasti nykyaikana ilmansaasteet, happamat sateet, saastunut pohjavesi sekä meriin päässeet saasteet ovat muuttaneet vedenlaatua huomattavasti. Vesi on mahdollista puhdistaa tehokkailla suodattimilla, jotka poistavat vedestä mm. saastumat, kemikaalit, bakteerit, loiset, lääkejäämät ja raskasmetallit.

Aineenvaihdunnan ja mikroverenkierron toimiessa kuona-aineet (mm. maitohapot) tulevat laskimovirtauksen mukana kehosta pois. Jos tätä ei tapahdu, keho jumiutuu ja kuona-aineet jäävät kehoon aiheuttaen tulehdusriskiä ja happamuutta – mikä taas on aina pohja sille, että keho alkaa oireilla erilaisilla oireilla ja sairastuu. Siksi on tärkeää huolehtia siitä, että meillä on oikeanlaiset puhtaat ja luonnolliset imeytyvät ravinteet keholle sekä mahdollistaa keholle toimiva mikroverenkierto. Emäksisen ravinnon lisäksi ohjaan aina asiakasta analyysissä alkalisoimaan kehoa oikeanlaisilla nesteillä.

 

Alkalinen vesi

Alkalisen veden pH on yli 7, ihanteellisin pH-arvo vähintään 9,5. Suurin osa hana-ja pullovedestä ei yllä edes neutraaliin 7:än. Kun juo hapanta vettä, keho joutuu turvautumaan alkalisiin puskureihin neutraloidakseen veden happamuuden, ja poistaa nämä kivennäisaineet kehon muiden osien käytöstä. Kun taas juomalla alkalista vettä, keho käyttää vettä hyväkseen huuhtoakseen haitalliset hapot pois elimistöstä. Haitalliset pieneliöt eivät voi kasvaa oloissa, joissa on alkalista vettä.  Alkalisessa vedessä voi olla myös keholle oleellisia alkalisia kivennäisaineita, kuten kalsiumia, magnesiumia ja kaliumia.

Ylipainosta ja turvotuksista kärsivä asiakkaani turvautui painonhallinta-asioissaan minuun. Mittasimme kuivaverianalyysillä kehon tilaa – profiilit, jotka analyysissä paljastui, kertoivat juurikin siitä mitä olin aavistellut! Kehossa odotettavissa oleva happamuus, maksan kuormitustila sekä lymfan kuormitus esti rasvanpolttoa. Asiakas oli yrittänyt laihduttaa jonkin aikaa saamatta oikeastaan minkäänlaista vastetta rasvanpolttoon vaikka omasta mielestään söi ja joi terveellisesti, liikkui ja ateriakoot- ja välit olivat sopivia.  Aloitimme tasapainotuksen kehon nesteyttämisellä, muutimme ravintoa alkaalisemmaksi ja myös kaiken nesteen mitä hän joi päivän aikana, panostimme alkaalisuuteen. Jos kehossa ei aineenvaihdunta tapahdu, keho on altis tulehduksille ja happamuudelle. Siksikin siihen on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota, jotta keholla olisi kaikki mahdollisuudet toimia oikein ja välttää erilaiset oireet, kiputilat ja sairastumiset.

Yksinkertaisilla ohjeilla ja neuvoilla tehostat kehosi alkaalisuutta ja voit paremmin!

Alkuperäinen artikkeli, kursivoidut ja tummennetut tekstikohdat vedestä löytyvät Aqva Finlandin sivuilta :

http://aqva.fi/fi/70-alkalinen-vesi

KOODILLA SENSUM SAAT KAIKISTA AQVA FINLANDIN TUOTTEISTA POSTIKULUT POIS, MAKSAT SIIS VAIN TUOTTEESTA!

Eikö painosi putoa? Syy voi olla happamuus kehossasi!

painohallinta

Näin keväällä moni herää kunnostamaan kehoaan kesäkuntoon. Saattaa olla yllätys, että oikeista ravinteista ja ravinnosta sekä liikunnasta huolimatta, paino ei lähdekään putoamaan halutulla tavalla. Syy saattaa mietityttää. Keho voi olla alun perin jo hapan happamista ravinteista johtuen ja rasvanpoltto lisää happamuutta kehossa vielä entisestään!

 

 

HAPPAMUUSTEORIA

Happamuusteorian mukaan ihmisellä on tietty happo-emästasapaino eli pH-arvo.Mitä emäksisempi keho on, sitä paremmin ihminen todennäköisesti voi. Hapan elimistö altistaa ylipainolle ja aineenvaihdunnan ongelmille.

Happamuutta aiheuttavat nykyinen hektinen elämänmeno ja vääränlaiset ruokatottumukset.

– Stressi ja ärtymys happamoittavat elimistöä, samoin maitohapoille vievä kovatehoinen liikunta, Rusanen uskoo.

– Jos vielä syöminen on epäsäännöllistä ja siihen liittyy napostelua tai makeanhimoa, kierre on valmis, Rusanen listaa.

– Kun lepo jää liian vähälle ja vapaa-ajalla biletetään baareissa, keho rasittuu lisää. Myös e-pillerit ja hormonikierukat aiheuttavat happamuutta.

Ruoka on vain yksi tekijä happamuuden säätelyssä, mutta sitäkin tärkeämpi.

– 80 prosenttia ruuasta olisi hyvä koostaa emäksisistä ruoka-aineista, kuten vihanneksista ja tuoreesta ei-kasvatetusta kalasta, Rusanen vinkkaa. (Ravitsemukseen erikoistunut omavalmentaja, Satu Rusanen)

 

PAINO LÄHTI NOPEASTI LASKUUN!

Asiakkaani, nuori nainen, kuivaverianalyysissä saatujen ohjeiden mukaan, alkoi kiinnittämään entistä enemmän kehon happamuuteen huomiota. Pienillä askelilla, mutta isoilla muutoksilla keholle – paino lähti nopeasti tippumaan ja asiakas suorastaan hehkui ja muuttui silmissä! Muutenkin vointi ja olotila kehossa muuttui –energiaa tuli enemmän ja asiakas alkoi voida paremmin –olo ei tuntunut tukkoiselta ja mielikin kirkastui! Itsetunnosta puhumattakaan!

Kun osaa kiinnittää huomiota oikeisiin asioihin, painonpudotus voi olla yllätys. Happamuus sitä paitsi aiheuttaa elimistölle myös kipuja ja muita oireita, väsymystä ja voimattomuutta. Ne on jo syitä siihen, miksi siihen kannattaisi kiinnittää huomiota. Oikealla opastuksella ja tiedolla ja taidolla, suoraan itsehoito-ohjeina se on vieläpä helppoa!

Kuivaverianalyysi kehon huollon tukena!

STA_4645 Olen ammatiltani suoramyyjä/yrittäjä eli stressi ja kiire ovat minulle arkipäivää!  Vastapainoksi käyn salilla ja lenkkipolulla noin 5 kertaa viikkoon ja pyrin  syömään terveellisesti suositusten mukaan! Faktahan on se, että kun pitää kehon  kunnossa niin jaksaa myös kohdata paremmin arjen paineita!

Viime aikoina on kuitenkin alkanut suorittaminen ja kilometrit
näkymään koneessa pieninä vaivoina esim. vatsaoireina ja olen
kokeillut mm erilaisia ruoka-aineita saadakseni aikaan muutosta.. Kuullessani  kuivaverianalyysistä kiinnostus heräsi heti, koska tämä on erittäin edullinen, helppo ja  nopea tapa saada selville omasta kehosta mahdolliset puutos-/stressitilat mitä en  välttämättä itse tiedostakkaan enkä osaa ilman testiä oikealla tavalla reagoida ja hoitaa!

Hoitosuositukset oli laajat ja kattavat! Käytiin lävitse niin ravintoa, lepoa ja liikuntaa  sekä oikeanlaista palautumista liikunnan suhteen! Jokainen puutostila käytiin lävitse vielä keskustellen yksityiskohtaisesti ja sitä, mitä muutoksia minun tulisi tehdä. Jälkeen pystyin vielä konsultoimaan ravintoaineksia, joita olin kaupasta ostamassa, jotta varmasti osaan ostaa oikeaa ja hyvää laatua!

Testi ja hoitosuositukset vakuuttivat minut, koska kaikki tuntui niin loogiselta ja vaikka itse olenkin vasta alussa ohjeineni, voin suositella testiä! Koen kehon voivan taas paremmin ja kun keho
voi hyvin niin se vaikuttaa taas suoraan mieleen ja työn jälkeen!

Kiitokset!

Toni Kuikka

www.millpoint.fi

Millan tarina -kuivaverianalyysin tulokset yllättivät!

milla_ahola_kuvaKuivaverianalyysi – tehokas tapa selvittää elimistösi kunto

Olen Milla Ahola, 34 v, kolmen lapsen kotiäiti. Olin kuullut paljon hyvää kuivaverianalyysistä ja pääsiäisenä sain lahjaksi mieheltäni kuivaverianalyysin. Olin innoissani, sillä olin juuri synnyttänyt vauvan ja kroppani tuntui olevan vielä melko sekaisin. Nyt olisi oiva tilaisuus nähdä toimiiko kuivaverianalyysi, sillä ongelmia kropassani oli havaittavissa selvästi.

Analyysi kotikäyntinä – Upeaa palvelua

Anu Höijer tuli tekemään meille kotiin analyysin. Mielestäni palveluna kotikäynti oli mahtava. Anu toi mukanaan tarvittavat tarvikkeet ja kuivaverianalyysi oli otettu muutamassa minuutissa. Parasta mielestäni näytteenotossa oli se, että Anu kertoi todella yksityiskohtaisesti mitä näytteenoton kanssa tehdään ja millaisia asioita siitä analysoidaan. Samalla pystyin kyselemään minua askarruttavia asioita. Minulle tuli heti jo näytteenottotilaisuudessa tunne Anun ammattitaidosta ja jäin mielenkiinnolla odottamaan tuloksia. Sain jo alustavasti muutamia hyviä vinkkejä, joilla voisin parantaa elämänlaatuani.

Yksityiskohtaiset analysoinnit sähköpostiin

Tulokset sain muutaman päivän kuluttua sähköpostiini. Näytteeni oli analysoitu todella perusteellisesti ja pidin erityisesti siitä, että Anu tarjosi yksityiskohtaisen kirjallisen palautteen jokaisesta löydöksestä, joita näytteestäni löytyi. Analyysi oli selkokielinen ja se oli helppo ymmärtää. Termit olivat selitetty auki ja sain varteen otettavia vinkkejä, joilla veren puhtausarvoa saataisiin nostettua ylöspäin.

Kuivaverianalyysin tulokset yllättivät

Mikä parasta tuloksista näkyi sekä odottamani ongelmakohdat (mahan toimivuus, väsymys) että yllättävät ongelmakohdat (pohkeiden jumi, niskahartiaseudun jumi, limaisuus elimistössä). Kun luin analyysiä, huomasin, että pohkeeni olivat täysin jumissa kuin myös niska-hartiaseutu. Tulokset laittoivat ajattelemaan, että pienillä muutoksilla voin parantaa vereni laatua ja samalla kohentaa terveyttäni. Koska synnytyksestäni oli kulunut vain viikko, päätin, että otan uuden näytteen parin kuukauden kuluttua, jotta näen onko muutoksilla, joita olen tehnyt ollut vaikutuksia vereni puhtausarvoon.

 

Älä opeta äitiäs leipomaan!

maito

Suomalaiset kuluttavat yli 200 kg maitotaloustuotteita vuodessa henkilöä  kohden. Maidon ja erityisesti rasvattomien maitotuotteiden käyttö voi olla  yhteydessä sydänsairaudesta johtuviin kuolemiin. Toisaalta muutama  tutkimus osoittaa, että rasvaisten maitotuotteiden käyttö saattaa ehkäistä  sydän- ja verisuonitaudeilta ja sydäninfarktilta, keskivartalolihavuudelta  sekä kakkostyypin diabetekselta. Erityisesti maidon rasva, trans-  palmitoleiinihappo, näyttäisi yhden tutkimuksen mukaan ehkäisevän  lihavuutta sekä kakkostyypin diabeteksen syntymistä. Positiiviset vaikutukset maidon rasvan osalta voivat selittyä myös CLA:n, K2-vitamiinin ja butaanihapon vaikutusten kautta./ Biohakkerin käsikirja

Minulta usein kysytään ravintoasioista.  Törmäsin hiljattain ihmiseen –äiti hänkin –joka ihmetteli suureen ääneen sitä, että hänen tyttärensä oli kehottanut äitiään jättämään maidon kokonaan pois. Oli ottanut selvää, että maito (varsinkin meidän käsitelty maito) ei todellakaan olisi terveellistä ja voisi jopa pahentaa äidinkin tulehdus-, suolisto-, ja astmaoireita. Äiti oli ollut kauhuissaan ja perustellut tyttärelleen sitä, miksi maitoa olisi juotava –osteoporoosiriski odottaisi! Äiti luetteli käyttämiään tuotteita –muun muassa paljon jugurtteja ( niissähän lukee, että rasvaton), paljon rasvatonta maitoa ( sehän on terveellistä, kun se ei sisällä rasvaa)…Huomattavaa on, että tämä äiti kärsi myös paino-ongelmasta. Olin hiljaa ja annoin äidin kertoa tarinaansa. Kun hän lopetti, hänen ilmeensä oli kysyvä…ja lopulta kauhistunut, kun sanoin hänelle, että tyttäresi on oikeassa. Saimme todella hienon ja antoisan keskustelun asiasta aikaan äidin kanssa. Kehotin myös jatkossa kuuntelemaan tytärtään, koska tuntui, että hän oli ottanut asioista itse selvää ja tiesi paljon. Kiitollinen äiti lupasi näin tehdä.

 

Maito aiheuttaa limaisuutta

Liiallinen maidon käyttö lisää liman tuotantoa hengitysteissä beeta-kasomorfini-7-nimisen peptidin kautta.
Tätä on maidossa runsaasti. Erityisesti astmaatikoilla kyseinen peptidi aiheuttaa liman tuotantoa ja voi pahentaa astman oireita. Joillakin ihmisillä maidosta luopuminen voi myös auttaa kroonisesta poskiontelotulehduksesta toipumisessa. Erityisesti maidolle tietämättään yliherkillä henkilöillä tulehduskierteet ovat yleisiä. / Biohakkerin käsikirja

Yleisesti ajatellaan, että maito on hyvä kalsiumin lähde. Runsaan maidon juonnin sekä erityisesti kalsiumlisien käytön suhteen tulisi kuitenkin noudattaa varovaisuutta, sillä näiden käyttö on
viimeaikaisten tutkimusten perusteella yhdistetty sepelvaltimotaudin kehittymiseen sekä merkittä-
vään sydänkohtausriskin lisääntymiseen. Korkea kalsiuminsaanti aiheuttaa muun muassa magnesiumin
puutosta. Magnesiumin saannin on taas todettu useissa tutkimuksissa olevan yksi tärkeimmistä sepelvaltimotautia ehkäisevistä tekijöistä. Kalsium-magnesium-epätasapaino lisää merkittävästi sydänkohtausriskiä ja voi vaihdevuodet ohittaneilla naisilla lisätä rintasyövän riskiä./ Biohakkerin käsikirja

Olen kuullut vanhemmilta paljon tarinoita lasten astmaoireista. Maidon radikaalilla vähentämisellä on saatu limaa vähemmäksi ja lääkityksiä vähemmäksi, kun oireet ja tulehdus helpottavat. Maito on niin hyvin markkinoitu meille kalsiumin lähteenä, että sitä ei osteoporoosiriskin uhalla uskalleta jättää pois. Kuitenkin eläimetkin imettävät jälkeläisiään pelkästään imeväisiässä ja aikuistuessaan juovat vettä. Eräs kouluterveydenhoitaja myönsi minulle, että hän oli huomannut, että lasten reuma on räjähtänyt silmille sen jälkeen, kun rasvattomia maitoja alettiin lapsille koulussa juottaa. Kuivaverianalyyseissä paljon maitotuotteita käyttävillä maidon juojilla ja jugurttien syöjillä on lähes aina hapan keho ja riski tulehduksiin, usein myös jo diagnosoituja nivelsairauksia tai oireita niihin. Jugurtit ja ns terveysjuomat sitä paitsi sisältävät niin paljon sokeria, että se alkaa rasittamaan jo maksaa ja sitä kautta aiheuttaa väsymystä, kun myrkyt kehosta ei poistu tehokkaasti.

 

Kehon happamuus –mitä se tarkoittaa?

Arvostetussa British Medical Journalissa julkaistussa laajassa ruotsalaistutkimuksessa todettiin, että runsas
maidon käyttö (yli kolme lasia vuorokaudessa) voi olla yhteydessä ennenaikaiseen kuolleisuuteen. Samassa
väestötutkimuksessa myös todettiin, ettei maidon käyttö ehkäise osteoporoosin syntymistä, vaan naisilla
jopa lisää luiden murtumariskiä. Runsas maidon käyttö näyttää myös lisäävän elimistön hiljaista tulehdusta ja hapetusstressiä. / Biohakkerin käsikirja

Hapetusstressi on pohja tulehduksille ja sitä kautta riski erilaisille sairastumisille. Keho sairastuu, koska se altistetaan tulehdustilaan. Joskus luin jostakin artikkelin, jossa jopa syöpäsolujen kirjoitettiin elävän vain happamassa ympäristössä. Kehoa on tärkeä alkalisoida oikeilla ravinneaineilla ja nesteillä – varsinkin, jos se jo antaa viitteitä siitä, että siellä tulehdusoireet jylläävät! Kehon ollessa hapan kalsium liukenee luustosta ja sisäelimistöstä neutralisoimaan happoja kehossa ja on itseasiassa yksi painonhallinnankin kannalta olennainen syy siihen miksi paino ei putoa. Happokiteitä vie kehosta pois ainoastaan rasvasolut ja jos keho on hapan, se alkaa puolustautua pitämällä rasvasoluista tiukasti kiinni.

Lehmän ravinnolla ja elinolosuhteilla on myös valtava merkitys maitotuotteiden laatuun. Esimerkiksi ruoholla ruokittujen lehmien maito sisältää merkittävästi enemmän omega-3-rasvahappoja. Lisäksi ruohon määrä lehmien ravinnossa on suoraan verrannollinen voin ravintoarvoihin. Myös luomulaatuiset maitotuotteet sisältävät enemmän omega-3-rasvahappoja ja CLA:ta kuin tavanomaiset maitotuotteet. / Biohakkerin käsikirja

 

Suosi ja vältä!

Suosi:
• Vuohen-, lampaan-, kyytön- ja muiden alkuperäisten
lypsykarjalajikkeiden maitotuotteita
• Hapatettuja maitotuotteita (kefirit)
• Ruoholla ruokitun lehmän voita ja luomuvoita
• Pientilojen raakamaitoa
Vältä:
• Pitkälle prosessoitua maitoa ja rasvattomia
maitotuotteita
• Prosessoituja maitotuotteita kuten maitojuomia
• Sokeroituja jogurtteja ja ruoansulatusjogurtteja

/ Biohakkerin käsikirja

Suolaa, suolaa…enemmän suolaa!

suola

 ”Hoitaja istuu vanhuksen sängyn laidalla syöttäen häntä. Ruoka ei oikein  maistu. Ruoka on suolatonta ja suolaa ei saa lisätä, koska se nostaa  vanhuksen verenpainetta – näin on ohjeistettu. Suola on myrkkyä ja  haitallista. Ennen tätä ruokailutilannetta on toimitettu aamutoimet eli  pesty vanhus, vanhus on kuiva ja kuivaa ihoa on rasvailtu kauttaaltaan  koko keholta. Lihakset näyttävät surkastuvan ja vanhus on väsynyt,  uupunut ja hänen muistinsa huononee päivä päivältä…

…Toisessa huoneessa on samaan aikaan hätätilanne  – ambulanssi on paikalla. Hoitaja katselee, kun ensihoitajat ensitöikseen laittavat suolatipan potilaan suoneen…ja lähtevät viemään sairaalaan. ”

 

Mikä tässä oikein meni pieleen?

Yleisesti suositellaan pöytäsuolan sekä piilosuolan vähentämistä ja vaihtamaan suola runsaasti kaliumia ja magnesiumia sisältävään mineraalisuolaan. Tällöin suolan määrää vähentämättä on mahdollista alentaa verenpainetta. Huomattavaa on, että vaikka suolanliikasaanti linkittyy vahvasti kohonneeseen verenpaineeseen, on vähäisen suolan saanti vieläkin suurempi
terveysriski. / Biohakkerin käsikirja

Laadukas suola lisää ruoan makua, parantaa säilyvyyttä ja ylläpitää nestetasapainoa. Natriumia tarvitaan elimistössä hermoimpulssien kuljetukseen, lihasten toimintaan sekä kehon nestetasapainon ja verenpaineen säätelyyn. Kloridia puolestaan tarvitaan ruoansulatukseen ja hengitykseen. / Biohakkerin käsikirja

Suola jakaa mielipiteitä. On kuitenkin ensin ymmärrettävä luonnollisen suolan ja puhdistetun suolan ero sekä se, että me tarvitsemme kehoomme myös natriumia ja kloridia. Kaupasta saatava puhdistettu ruokasuola, joka on väriltään valkoista, sisältää vain 2-5 alkuainetta. Natrium-määrä ruokasuolassa on usein suurempi kuin luonnollisessa suolassa. Luonnollisessa suolassa natriumin ja kloridin ohella myös muut alkuaineet ( hiven- ja mineraaliaineet) ovat luonnollisestikin jäljellä, joita suolan laadusta riippuen on useita kymmeniä.

Kuivaverianalyysien yhteydessä kartoitan asiakkaan suolan laatua ja käyttöä sekä näytteissä esille tulleita profiileja ja puutostiloja. Esimerkkinä vaikkapa kehon stressitilassa keho kaipaa oikeanlaista hiven- ja mineraaliainespohjaa, se ei pysty toimimaan ja korjaantumaan ilman sitä.

 

Magnesium muun muassa on yksi tärkeä alkuaine ja luonnollisesti mukana puhdistamattomassa merisuolassa

Eräs asiakkaana ollut mies kärsi suonenvedoista eli lihaskrampeista jatkuvasti. Magnesium-valmisteet eivät poistaneet oireita kokonaan. Epäilin syyksi epäluonnollista muotoa ja pillerivalmistetta, joka imeytyy huonosti. Hän vaihtoi valmisteen merisuolajuomaan ja ottipa joskus krampin ollessa tulossa, suolakiteen suoraan kielen alle nitron tyyliin – halpaa, luonnollista ja helppoa! Krampit hävisivät! Kun ihminen käyttää oikeita ainesosia ja oikeita hyvin imeytyviä muotoja, ei lisiä tarvita. Magnesiumin lievä puutos on hyvin yleistä. Biohakkerin käsikirjan mukaan erityisen yleistä se on diabeetikoilla ja altistaa juurikin mm. sokeritaudille mutta myös verenpainetaudille, sydän- ja verisuonitaudeille, fibromyalgialle, osteoporoosille, ummetukselle ja stressille.

Kysymys kuuluukin miksi juuri kaupasta myytävästä suolasta on poistettu näinkin terveyttä edistävä ainesosa? Miksi tuota suolaa on ylipäätään puhdistettu? Sitä voimme miettiä. Samalla voimme miettiä kuinka paljon maassamme käytetään erikseen vaikkapa magnesiumvalmisteita erilaisiin oireisiin, sydänlääkkeitä, kolesterolilääkkeitä, kalsiumia ehkäistäksemme osteoporoosia (kalsium muuten tarvitsee magnesiumin kaverikseen toimiakseen oikein), fibromyalgia on lisääntynyt ja syytä siihenkään ei oikein tiedetä. Magnesium auttaa myös uneen. Voisiko noihin vaikuttaa ihan vain ostamalla oikeanlaista suolaa ja nesteyttämällä kehoa vaikkapa juoman muodossa? Tottakai ravintoon pitää muutoinkin kiinnittää huomiota puutostiloissa, mutta tämä voisi olla yksi askel vaikuttaa siihen, että keholla olisi oikeanlainen pohja ja mahdollisuus korjaantumiselle.

 

Kiinnitä huomiota piilosuolaan!

Suomalaiset miehet käyttävät noin 9 grammaa ja naiset yli 7 grammaa suolaa päivässä. Noin 80 % tästä suolasta on niin sanottua piilosuolaa, jota on paljon pitkälle jalostetuissa tuotteissa (kuten monissa vilja- ja lihavalmisteissa). Leivässä on esimerkiksi lähes yhtä paljon suolaa kuin perunalastuissa./ Biohakkerin käsikirja

Piilosuolaan on syytä kiinnittää huomiota. Nykyisin, kun ruoka on pitkälle teollistettua, me saamme piilosuolaa todella paljon. Siksipä olisikin syytä kiinnittää omassa ravinnossa ja taloudessa huomiota siihen , millaisia tuotteita käyttää ja kuinka paljon. Liiallinen suolan saanti (natrium) nostaa verenpainetta ja maassamme sairastetaan todella paljon verisuoni- ja sydänsairauksia, verenpainetauteja, diabetesta jne. Ja kuten tuossa aiemmin on monta kertaa mainittu, keho tarvitsee paljon muitakin ainesosia toimiakseen oikein.

Vaatii hieman vaivaa ja aikaa, kun alkaa miettimään omia ravintotottumuksiaan. Halpa ei ole aina halpaa, jos ajatellaan, että sen myötä sairastuvuus lisääntyy ihan laajemmassakin mittakaavassa. Jos kaikki miettisimme itse ja ottaisimme vastuun siitä, mitä ja miten syömme, uskon, että sairastuvuuskin maassamme saataisiin putoamaan. Ja tottahan se parantaisi elämänlaatua, jos pääsisimme sairauksistamme tai ainakin helpottaisimme oireitamme, eikö?

Kuivaverianalyysejä analysoidessani usein kartoitan ja ehdotan vaihtoehtoisia tuotteita, jos epäilen niiden olevan asiakkaalle ”haitaksi” terveysselvityksen pohjalta. Periaatteeni kuitenkin on, että asiakas pääsääntöisesti oppisi löytämään itselleen sopivat tuotteet ja ravinnonlähteet omasta tavallisesta ruokakaupasta.

 

Mistä sitten se jodi?

Suomen maaperässä on huomattavan vähän jodia, minkä vuoksi pöytäsuolaan on aikanaan ryhdytty
lisäämään jodia. Suola ei kuitenkaan ole paras jodin lähde. Esimerkiksi yksi teelusikallinen Kelp-merilevää tarjoaa yhtä paljon jodia kuin puoli kiloa jodioitua merisuolaa.

Sitten se jodi. Ruokasuolaa ei kannata käyttää jodin lähteenä. Puhdistamaton merisuola sisältää jonkin verran jodia, mutta se sisältää myös kuparia, sinkkiä ja seleeniä, joita tarvitaan kilpirauhashormonien tasapainottamiseen (näitä ei siis tavallinen ruokasuola sisällä!).  Sen ohella jodia saa kananmunasta, kalasta ja vaikkapa äyriäisistä. Kalaa kannattaisi syödä 2-3 kertaa viikossa. Tähän mainitsen vielä sen, että kilpirauhasoireet ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun jodioitu ruokasuola ilmestyi kauppoihin. Ennenvanhaan kun käytettiin merisuolaa säilöntään ja ruuanlaittoon, ei kilpirauhassairauksia tunnettu. Olisiko syynä nuo yllämainitut kilpirauhasta tasapainottavat tekijät, joita oikea luonnollinen suola sisältää pienen määrän jodin ohella?

 

Olennaista on tasapaino!

Suosi:
• Puhtaudeltaan testatut raffioimattomat merisuolat
• Mineraalisuolat
• Eri nimien alla kulkevat punertavat suolat (himalajansuola, ruususuola, vuorisuola, intiaanisuola, haliitti)
• Mustat suolat
• Herbamare-yrttisuolaseos
• Harvinaiset erikoissuolat (bambusuola, jokisuola)

Vältä:
• Tavallinen puhdistettu ruokasuola ja pöytäsuola
• Aromisuola

/ Biohakkerin käsikirja

 

 

 

NAPPAATKO PILLERIN JOS JOKU KÄSKEE? HYPPÄÄTKÖ KATOLTA JOS JOKU KÄSKEE?

masennus

Sairaanhoitajan ja verikuvaajan lisäksi olen erikoistunut vyöhyketerapiassa  mm. tunnepuolen lukkoihin, tunteiden ilmaisuun ja vääriin  käyttäytymismalleihin. Näytteiden otossakin erityisesti stressiprofiilin  yhteydessä ja maksan kuormituksessa, huomioin aina terveysselvityksessä  näkyvät henkiset resurssit ja tarvittaessa kartoitan lisäkysymyksillä  asiakkaan elämäntilanteesta, luonteen ominaisuuksista ja reaktiotavoista  omiin tunteisiin.

Suomessa vieraileva, yhdysvaltalainen psykiatrian emeritusprofessori Allen Frances sanoo lääkäreiden ylidiagnosoivan mielenterveyden häiriöitä.

Francesin mukaan normaalit elämän vaikeudet diagnosoidaan tarpeettomasti mielenterveyshäiriöiksi, kuten masennukseksi. Francesin mielestä lievissä masennustiloissa diagnoosin tekemistä tulisi viivyttää ja potilaalle riittäisi hoidoksi 5-10 kerran lyhytterapia, jota tulisi tarjota kaikille tarvitseville.

 

OLET SITÄ MITÄ IMEYTÄT

Ravinnolla on erittäin suuri vaikutus myös mielen asioihin – mutta myös sillä, että ihminen saa puhua asioista sellaisen kanssa, joka tunnistaa hänen todelliset tunteensa, näkee ja kuulee hänet oikein –ja hyväksyy hänet. Jos syö itselleen vääriä ravintoaineita, esimerkiksi monet asiakkaat kertovat hedelmien sopivan vain kohtuullisessa määrin heidän ruokavalioonsa – sokeri aiheuttaa samankaltaisen humalatilan kuin alkoholi ja turruttaa tunteet. Lisäksi monesti näytetilanteissa tulee esille sokerihimot, jotka voivat johtua ihan tunnepuolen asioista  –ihminen esimerkiksi lohduttaa itseään, jos on herkästi syyllistyvä kiltti ihminen. Sokeri on keholle myrkkyä ja aiheuttaa maksan kuormitusta ja riippuvuutta. Lisäksi se aiheuttaa ylipainoa ja sokerisäätelyssä saattaa pidemmän päälle alkaa olla häiriöitä. Keho tukkeentuu ja ihminen voi kokea itsensä väsyneeksi ja aikaansaamattomaksi. Alakuloisuus voi olla kierre vääristä ravintotavoista ja ajatusmalleista! Kehon ollessa oireileva ja tukossa, ei sinne imeydy ravinneaineet vaikka söisi kuinka terveellisesti. Siksipä ihminen on huomoitava aina kokonaisuutena!

 

STRESSI JA MASENNUSLÄÄKITYS

Hyvä kuuntelija – oli se sitten terapeutti, lääkäri tai vaikkapa psykiatri tunnistaa asiakkaansa tunnetilan. Itse olen myös sitä mieltä, että aidosti hyvä terapeutti syntyy ihmisestä, jolla on omakohtainen kokemus menetyksistä, kriisitilanteista elämässä, vaikeista tunnetiloista ja ahdistuksesta ja ehkäpä masennuksestakin – niistä asioista, missä toista auttaa.

Masennuslääkitys ei tehoa hyvin stressioireisiin, jotka johtuvat esimerkiksi työttömyydestä tai muusta menetyksestä. Ihminen tarvitsee tällöin apua stressinhallintaan ja tukea ratkaisujen hakemiseen, ei pillerireseptiä.

Totta – liian herkästi saa pillerireseptin kouraan – ”ota se äläkä nyt tunne äläkä ainakaan itke”. Omakohtaisesti sairastuessani vakavammin itkin lääkärilleni sitä, että koen tilanteeni siksi ahdistavaksi, koska en saa mielestäni oikeanlaista hoitoa – tilanteessani ristiriitaista oli se, että tiesin hoitokeinon olevan olemassa, jolla parantuisin 99% varmuudella, mutta jatkuvista useista pyynnöistä huolimatta sitä ei minulle annettu. Itku aiheutti sen, että minut luokiteltiin masentuneeksi ja minulle annettiin mielialalääkitysresepti käteen. Mieheni kysyessä minulta, KOENKO minä todella olevani masentunut, ymmärsin pointin enkä ottanut yhtäkään pilleriä suuhuni, en edes hakenut lääkkeitä apteekista. Kirjoitin seuraavana päivänä sähköpostia asiasta lääkärille, kieltäydyin hoidoista ja sanoin, että hoidan ja maksan itse itseni terveeksi yksityisesti. Sain heti kiireellisen lähetteen oikeaan hoitoon ja parannuin 100%. Ja tässä hoitomuodossa ei käytetty lääkkeitä ollenkaan.

 

OLENKO SAIRAS?

Francesin mukaan lääkitys ja psykiatrinen hoito on aina paikallaan vakavaan masennukseen.

– Lievien mielenterveysongelmien liian nopealla diagnosoimisella sen sijaan on paljon haittapuolia. Turha diagnoosi leimaa potilasta, tarpeeton hoito tuhlaa yhteiskunnan varoja ja lääkitys voi aiheuttaa hoidettavalle hankalia sivuvaikutuksia, hän listaa.

Olen kuunnellut asiakkaideni kertomuksia siitä, kuinka heitä ei kuunnella vaikkapa työterveydessä tai terveyskeskuksissa. On kertomuksia siitä, kuinka joku on mennyt kertomaan, että kokee, että joku on kehossa pielessä, olo tuntuu voimattomalta ja väsyneeltä ja muutenkin mieliala on alakuloinen ja toisinaan stressaantunutkin. Oireita on rytmihäiriöstä hikoiluun eikä oikeen nukuta. Asiakas on käynyt verikokeissa ja hänelle on sanottu, että sinä voit ihan hyvin ja olet ihan terve. Haloo! Juurihan asiakas sanoi, että hän ei voi hyvin – silloin ei pidä ohittaa sitä!

Yleensä nämä asiakkaat pyytävätkin apua sitten minulta, jolloin näytteissä saattaa tulla esim. voimakkaat stressiprofiilipiirteet esille ja lymfa saattaa olla tukossa. Keho on niin jumissa, että se ei ota vastaan ravinneaineita eikä se edes palaudu.

Toinen ääripää meillä on se, että tuetaan ihmisiä sairastamaan. ”kun sinä olet niin masennustaipuvainen, että ei sinun kannata nyt vaikka hakea tuollaista työpaikkaa, kun et kestä sitä kuitenkaan ja mitäpä me sinun kanssa nyt tehtäisiin.” Leima on asiakkaalla otsassa  (OLEN SAIRAS).

 

MEILLÄ SUOMESSA

Suomalaisasiantuntijat arvioivat, että Allen Francesin kritiikki osuu paremmin Yhdysvalloissa. Suomessa mielenterveyden häiriöiden luokittelussa ei ole tehty vastaavaa muutosta.

Suomessakin lääkkeiden käyttö kasvoi vuoteen 2011 asti, mutta on sen jälkeen tasaantunut tai jopa laskenut. Masennuslääkkeiden määrääminen on sen jälkeen hieman laskenut. Rauhoittavien lääkkeiden ja unilääkkeiden määrääminen on sen jälkeen vähentynyt selvemmin. Psykoosilääkkeiden käyttö on pysynyt suunnilleen samalla tasolla.

Jännä, että tilastot kertovat tätä ja minun asiakastyössäni asia on täysin päinvastoin. Kuulen tarinaa koko ajan siitä, kuinka esimerkiksi jopa teini-ikäisille lapsille ja nuoremmillekin aikuisista puhumattakaan suunnitellaan mielialalääkitystä vaikka edes tutkimuksia ei ole tehty, mistä oireet johtuvat!

Eikö ensin pitäisi tutkia ettei hutkita…?

 

 

 

 

SAISIKO OLLA –ANTIBIOOTTI VAIKO VIINALLA UUTETTUJA YRTTIJUOMIA

 

 

antibioottikuva Silmiini osui tänään Iltalehden sivuilta mielenkiintoinen artikkeli,    nimittäin olemmeko me pikku hiljaa heräämässä siihen, että olemme  vieraantuneet juuriltamme ja on aika pikkuhiljaa kääntyä ajassa taaksepäin  ja hakea oireisiimme ja sairauksiimme apua ihan tavallisistakin  ravintoaineista – nimittäin tutkijat olivat yllättyneet ällikällä löydettyään  tehoja vastustuskykyisen MRSA – bakteerin tuhoamiseen.

MISTÄ ON KYSYMYS?

Ohjeen löysi ja nykyenglannille käänsi muinaisenglantilaisen kielen ja kulttuurin asiantuntija, tohtori Christina Lee. Lääke oli keskiajalla tarkoitettu silmäinfektioiden hoitoon. Kirja, josta ohje löytyy on tiettävästi vanhin lääketieteellinen teos ja sisältää lukuisia ohjeita erilaisiin keskiaikaisiin lääkkeisiin, voiteisiin ja hoitoihin.

British Libraryn arkistoista löytyvän ohjeen mukaan tehty lääke tappoi jopa 90 % MRSA- eli niin sanotusta sairaalabakteerista Nottinghamin yliopiston laboratoriossa.

Ylipäätään olen mietiskellyt aika ajoittain sitä, että olemme aivan liian mukavuudenhaluisia tottuessamme siihen, että meidän ei itse tarvitsisi vaikuttaa omaan terveyteemme mitenkään. On helppoa kulkea ikään kuin silmät kiinni ja tuudittautua ajatukseen, että meille on olemassa aina joku pilleri, jos sairastumme. Kohtelemme kehoamme kaltoin, koska emme kuuntele sitä – jos se tarvitsee lepoa, rääkkäämme sitä vielä enemmän, koska emme halua tuntea oloamme väsyneiksi vaan lähdemme liikkeelle. Helposti, kun pienet oireet vaikkapa vilustumisesta tulee päälle, emme kuule kehon viestiä hidastaa tahtia vaan kiirehdimme samaa tahtia eteenpäin. On helpompaa hakea oireisiin antibiootti sitten, kun mitään muuta ei ole enää tehtävissä. Usein vilustumiskierteet johtuvat pidemmästä kehon stressitilasta ja tukkoisuudesta, johon pystyisi vallan mainiosti vaikuttamaan jo ennaltaehkäisten oireita! Keho viestittää väsymyksellä, flunssilla, kipuoireilla!

ANTIBIOOTTIKIN VOI OLLA TEHOTON JA JOPA SAIRASTUTTAA

– Olemme pisteessä, jossa antibiootit ovat alkaneet menettää tehoaan. Minä tutkin aikakautta, jona antibiootteja ei vielä tunnettu. Valitsimme tämän reseptin, koska se sisältää valkosipulia jolla tiedetään olevan parantavia vaikutuksia. Kirjassa sen myös kehuttiin olevan kaikkein paras, joten miten voisimme olla testaamatta sitä, Lee pohtii.

Helppo, halpa ja edullinen tapa vaikuttaa kehon kokonaisvaltaiseen tilaan on ravinto, kehon mukainen liikunta ja huomioimalla myös omat henkiset resurssit, hyvinvointi ja palautuminen. Näytteitä analysoidessani olen huomannut useimpien kehojen olevan happamia eli tulehdusalttiita ja alttiita eri sairauksille ja oireille ja jo jopa oireilevan tiettyjä oireita ja kiputiloja. Moni asiakas on ihmetellyt helppoutta muuttaa pieniä asioita arjessa, mutta kuinka suuria ne ovat keholle!

Kolmisen vuotta takaperin jouduin itse syömään antibioottikuurin palovammani tulehtumiseen. Silloin en vielä hirveästi ollut kiinnittänyt kehon tulehdustiloihin huomiota enkä ymmärtänyt, että pystyisin itse vaikuttamaan siihen. Tuo yksi antibioottikuuri sairastutti minut vakavasti, sain chlostridium difficile toksiinimuodon kehooni, joka tarkoittaa sitä, että huonot bakteerit olivat vallalla kehossani. Näitä huonoja bakteereja yritettiin epätoivoisesti 8 kuukautta hoitaa pois kahdella muulla vahvalla antibioottikuurilla –joka kuukausi 1 tai 2 kahden viikon kuuria päälle. Menetin työni, olin menettää mielenterveyteni ja terveyteni. Silloin se tilanne ajoi minut pakosta ja hädästä tutkimaan ja etsimään itselleni muuta keinoa vaikuttaa kehoni tilaan ja siksi tässä työssä nyt itse olen. Monikaan ei tiedä, että yksi antibioottikuuri sekoittaa kehon yhden vuoden ajaksi –mitä se teki minulle, todella paljon tuhoja. Palautuminen kesti kauan ja jatkuu yhä.

NO MIKÄ IHMEEN MRSA?

Lääkkeen havaittiin tehoavan hämmästyttävän hyvin antibiootille vastustuskykyiseen Staphylococcus aureus -bakteeriin joka tunnetaan paremmin MRSA- eli sairaalabakteerina. Se on terveelle ihmiselle vaaraton, mutta voi olla kohtalokas vastustuskyvyltään heikentyneille ihmisille. Toistaiseksi on pimennossa, mikä lääkkeestä tekee niin tehokkaan.

Rohtoon tuli valkosipulin lisäksi toista sipulilajiketta, lehmän sappinestettä ja viiniä. Tutkijat valmistivat liuoksen niin tarkasti ohjeen mukaan kuin kykenivät.

Ajatelkaapa – lehmän sappinestettä en tiedä saako sitä missään muotoa mistään kaupasta, mutta kuinka helppoa on valmistella itse vaikkapa valkosipulista ja sipuleista ja yrteistä ja kääpäsienistä yrttijuomia!

Ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan –omasta lähikaupasta ja hyvin varustelluista luontaistuotekaupoista löytyy varmasti sopivat ainekset ja alkosta viinaa, jollapa vaikkapa uutella omia lääkejuomia –tietenkin se vie hieman vaivaa ja aikaa tutustua ohjeisiin ja tehdä niitä, mutta mitäpä emme tekisi oman terveytemme puolesta!

 

 

 

 

Mitä ihmiset olivat ennen margariinia? TERVEITÄ!

margariinikuva

Terveysselvityksessä kuivaverianalyysissä kartoitan ravintopuolta lähinnä siltä kantilta, millaista ravinnon laatu on ja millainen terveydellinen merkitys sillä on kuivaverianalyysissä saatuihin tuloksiin, oireisiin ja jo olemassa oleviin sairauksiin. Keskeisintä jatkotoimenpiteiden osalta on miten sitä lähdettäisiin muuttamaan, jotta saataisiin alulla olevia oireita ja tulehdustiloja sieltä napattua kiinni mikäli niitä kuvissa näkyy. Rasva on yksi asia, johon kiinnitän erityistä huomiota – millaista ja missä muodossa rasvanlähdettä kotona käytetään niin ruuanlaitossa kuin muutoinkin suun kautta otettaessa. Eteeni osui mielenkiintoinen sivusto rasvoista!

Yleinen käsitys on, että tyydyttyneet eli ns. kovat rasvat aiheuttaisivat sydän- ja verisuonitauteja. Vuonna 2014 laaja meta-analyysi ei tue tätä olettamusta. Kyseistä tutkimusta edeltävät systemaattiset selvitykset ovat MYÖS osoittaneet, että tyydyttyneen rasvan ja sydäntautien välillä ei ole syy-seuraussuhdetta.

Samaisella sivustolla painotetaan sitä, että luonnolliset ja eläinperäiset rasvat sopivat meille hyvin, koska evoluution aikana ihmisen elimistö on oppinut ja kehittynyt käyttämään sitä hyvin. Teollisten rasvojen ( margariinit yms. ) molekyylirakenne on sellainen, että solukalvot jäävät heikoiksi ja verenkierron patogeenit ( tarkoittaa esim. viruksia ja bakteereja) läpäisevät solukalvon aiheuttaen tulehdusreaktion. Muistisairaudet ovat yksi teollisten rasvojen aikaansaama ilmiö ja kun miettii, että meillä Suomessahan muistisairaudet ovat iso ongelma varsinkin vanhenevassa väestössä! Tyydyttynyttä rasvaa ja VOITA esiintyviä rasvahappoja tarvitaan elimistössä solukalvojen ja sydämen normaaliin toimintaan, kalsiumin kuljettamiseen luihin ja hormonituotantoon. Totta!

Kävin eräässä perheessä ottamassa analyysinäytteet. Kyselin hiukan rasvan laadusta, perhe painotti käyttävänsä terveellisiä kolesterolia alentavia margariineja, juoksevia rasvoja ruuanlaitossa sekä voin he vakuuttivat olevan vähällä käytöllä. Öljyjä ei mennyt ollenkaan – joskus ”jotain rypsiä TAI rapsia, mitä se nyt on se kaupasta saatava pullo” ruuanlaitossa.

Kuivaverianalyysin tulokset olivat yllättävät – ei minulle mutta perheelle. Kalsiumpuutos oli kaikilla jollakin tasolla näkyvissä, maksakuormitusta MYÖS sekä vaikka varsinaisesti kuvista ei hormoniperäistä oirehtimista muutoin saatu kiinni kuin lisämunuaisen rasituksena niin perhe yllättyi ”terveellisestä” ruokavaliostaan ja puutostiloista. Tulehdustilaan kenenkään keho ei ollut ehtinyt sairastua, mutta riski siihen ja hormoniperäisiin sairauksiin oli kuitenkin olemassa ja muutoksia oli syytä tehdä!

EI OLE IHAN SAMA MITÄ ÖLJYÄ KÄYTTÄÄ.

Ohjasin perhettä askel askeleelta oikeampaan suuntaan – juoksevat margariinit jätettiin pois. Voi ja kylmäpuristetut öljyt otettiin ravintoon mukaan. Jos öljy kuumennetaan eikä kylmäpuristeta, sen terveysvaikutukset häviävät.

Margariinin valmistamiseksi öljy tarvitsee kuumentamisen lisäksi lisäkäsittelyitä –näin saadaan aikaiseksi rasvamolekyylejä, joita ei luonnossa tavata eikä ihmiskunta ole koskaan aikaisemmin syönyt!

EI OLE SIIS IHAN SAMA MITÄ SINNE SUUHUN LAITTAA – VARSINKAAN JOS HALUAA PYSYÄ TERVEENÄ!