Älä opeta äitiäs leipomaan!

maito

Suomalaiset kuluttavat yli 200 kg maitotaloustuotteita vuodessa henkilöä  kohden. Maidon ja erityisesti rasvattomien maitotuotteiden käyttö voi olla  yhteydessä sydänsairaudesta johtuviin kuolemiin. Toisaalta muutama  tutkimus osoittaa, että rasvaisten maitotuotteiden käyttö saattaa ehkäistä  sydän- ja verisuonitaudeilta ja sydäninfarktilta, keskivartalolihavuudelta  sekä kakkostyypin diabetekselta. Erityisesti maidon rasva, trans-  palmitoleiinihappo, näyttäisi yhden tutkimuksen mukaan ehkäisevän  lihavuutta sekä kakkostyypin diabeteksen syntymistä. Positiiviset vaikutukset maidon rasvan osalta voivat selittyä myös CLA:n, K2-vitamiinin ja butaanihapon vaikutusten kautta./ Biohakkerin käsikirja

Minulta usein kysytään ravintoasioista.  Törmäsin hiljattain ihmiseen –äiti hänkin –joka ihmetteli suureen ääneen sitä, että hänen tyttärensä oli kehottanut äitiään jättämään maidon kokonaan pois. Oli ottanut selvää, että maito (varsinkin meidän käsitelty maito) ei todellakaan olisi terveellistä ja voisi jopa pahentaa äidinkin tulehdus-, suolisto-, ja astmaoireita. Äiti oli ollut kauhuissaan ja perustellut tyttärelleen sitä, miksi maitoa olisi juotava –osteoporoosiriski odottaisi! Äiti luetteli käyttämiään tuotteita –muun muassa paljon jugurtteja ( niissähän lukee, että rasvaton), paljon rasvatonta maitoa ( sehän on terveellistä, kun se ei sisällä rasvaa)…Huomattavaa on, että tämä äiti kärsi myös paino-ongelmasta. Olin hiljaa ja annoin äidin kertoa tarinaansa. Kun hän lopetti, hänen ilmeensä oli kysyvä…ja lopulta kauhistunut, kun sanoin hänelle, että tyttäresi on oikeassa. Saimme todella hienon ja antoisan keskustelun asiasta aikaan äidin kanssa. Kehotin myös jatkossa kuuntelemaan tytärtään, koska tuntui, että hän oli ottanut asioista itse selvää ja tiesi paljon. Kiitollinen äiti lupasi näin tehdä.

 

Maito aiheuttaa limaisuutta

Liiallinen maidon käyttö lisää liman tuotantoa hengitysteissä beeta-kasomorfini-7-nimisen peptidin kautta.
Tätä on maidossa runsaasti. Erityisesti astmaatikoilla kyseinen peptidi aiheuttaa liman tuotantoa ja voi pahentaa astman oireita. Joillakin ihmisillä maidosta luopuminen voi myös auttaa kroonisesta poskiontelotulehduksesta toipumisessa. Erityisesti maidolle tietämättään yliherkillä henkilöillä tulehduskierteet ovat yleisiä. / Biohakkerin käsikirja

Yleisesti ajatellaan, että maito on hyvä kalsiumin lähde. Runsaan maidon juonnin sekä erityisesti kalsiumlisien käytön suhteen tulisi kuitenkin noudattaa varovaisuutta, sillä näiden käyttö on
viimeaikaisten tutkimusten perusteella yhdistetty sepelvaltimotaudin kehittymiseen sekä merkittä-
vään sydänkohtausriskin lisääntymiseen. Korkea kalsiuminsaanti aiheuttaa muun muassa magnesiumin
puutosta. Magnesiumin saannin on taas todettu useissa tutkimuksissa olevan yksi tärkeimmistä sepelvaltimotautia ehkäisevistä tekijöistä. Kalsium-magnesium-epätasapaino lisää merkittävästi sydänkohtausriskiä ja voi vaihdevuodet ohittaneilla naisilla lisätä rintasyövän riskiä./ Biohakkerin käsikirja

Olen kuullut vanhemmilta paljon tarinoita lasten astmaoireista. Maidon radikaalilla vähentämisellä on saatu limaa vähemmäksi ja lääkityksiä vähemmäksi, kun oireet ja tulehdus helpottavat. Maito on niin hyvin markkinoitu meille kalsiumin lähteenä, että sitä ei osteoporoosiriskin uhalla uskalleta jättää pois. Kuitenkin eläimetkin imettävät jälkeläisiään pelkästään imeväisiässä ja aikuistuessaan juovat vettä. Eräs kouluterveydenhoitaja myönsi minulle, että hän oli huomannut, että lasten reuma on räjähtänyt silmille sen jälkeen, kun rasvattomia maitoja alettiin lapsille koulussa juottaa. Kuivaverianalyyseissä paljon maitotuotteita käyttävillä maidon juojilla ja jugurttien syöjillä on lähes aina hapan keho ja riski tulehduksiin, usein myös jo diagnosoituja nivelsairauksia tai oireita niihin. Jugurtit ja ns terveysjuomat sitä paitsi sisältävät niin paljon sokeria, että se alkaa rasittamaan jo maksaa ja sitä kautta aiheuttaa väsymystä, kun myrkyt kehosta ei poistu tehokkaasti.

 

Kehon happamuus –mitä se tarkoittaa?

Arvostetussa British Medical Journalissa julkaistussa laajassa ruotsalaistutkimuksessa todettiin, että runsas
maidon käyttö (yli kolme lasia vuorokaudessa) voi olla yhteydessä ennenaikaiseen kuolleisuuteen. Samassa
väestötutkimuksessa myös todettiin, ettei maidon käyttö ehkäise osteoporoosin syntymistä, vaan naisilla
jopa lisää luiden murtumariskiä. Runsas maidon käyttö näyttää myös lisäävän elimistön hiljaista tulehdusta ja hapetusstressiä. / Biohakkerin käsikirja

Hapetusstressi on pohja tulehduksille ja sitä kautta riski erilaisille sairastumisille. Keho sairastuu, koska se altistetaan tulehdustilaan. Joskus luin jostakin artikkelin, jossa jopa syöpäsolujen kirjoitettiin elävän vain happamassa ympäristössä. Kehoa on tärkeä alkalisoida oikeilla ravinneaineilla ja nesteillä – varsinkin, jos se jo antaa viitteitä siitä, että siellä tulehdusoireet jylläävät! Kehon ollessa hapan kalsium liukenee luustosta ja sisäelimistöstä neutralisoimaan happoja kehossa ja on itseasiassa yksi painonhallinnankin kannalta olennainen syy siihen miksi paino ei putoa. Happokiteitä vie kehosta pois ainoastaan rasvasolut ja jos keho on hapan, se alkaa puolustautua pitämällä rasvasoluista tiukasti kiinni.

Lehmän ravinnolla ja elinolosuhteilla on myös valtava merkitys maitotuotteiden laatuun. Esimerkiksi ruoholla ruokittujen lehmien maito sisältää merkittävästi enemmän omega-3-rasvahappoja. Lisäksi ruohon määrä lehmien ravinnossa on suoraan verrannollinen voin ravintoarvoihin. Myös luomulaatuiset maitotuotteet sisältävät enemmän omega-3-rasvahappoja ja CLA:ta kuin tavanomaiset maitotuotteet. / Biohakkerin käsikirja

 

Suosi ja vältä!

Suosi:
• Vuohen-, lampaan-, kyytön- ja muiden alkuperäisten
lypsykarjalajikkeiden maitotuotteita
• Hapatettuja maitotuotteita (kefirit)
• Ruoholla ruokitun lehmän voita ja luomuvoita
• Pientilojen raakamaitoa
Vältä:
• Pitkälle prosessoitua maitoa ja rasvattomia
maitotuotteita
• Prosessoituja maitotuotteita kuten maitojuomia
• Sokeroituja jogurtteja ja ruoansulatusjogurtteja

/ Biohakkerin käsikirja

Suolaa, suolaa…enemmän suolaa!

suola

 ”Hoitaja istuu vanhuksen sängyn laidalla syöttäen häntä. Ruoka ei oikein  maistu. Ruoka on suolatonta ja suolaa ei saa lisätä, koska se nostaa  vanhuksen verenpainetta – näin on ohjeistettu. Suola on myrkkyä ja  haitallista. Ennen tätä ruokailutilannetta on toimitettu aamutoimet eli  pesty vanhus, vanhus on kuiva ja kuivaa ihoa on rasvailtu kauttaaltaan  koko keholta. Lihakset näyttävät surkastuvan ja vanhus on väsynyt,  uupunut ja hänen muistinsa huononee päivä päivältä…

…Toisessa huoneessa on samaan aikaan hätätilanne  – ambulanssi on paikalla. Hoitaja katselee, kun ensihoitajat ensitöikseen laittavat suolatipan potilaan suoneen…ja lähtevät viemään sairaalaan. ”

 

Mikä tässä oikein meni pieleen?

Yleisesti suositellaan pöytäsuolan sekä piilosuolan vähentämistä ja vaihtamaan suola runsaasti kaliumia ja magnesiumia sisältävään mineraalisuolaan. Tällöin suolan määrää vähentämättä on mahdollista alentaa verenpainetta. Huomattavaa on, että vaikka suolanliikasaanti linkittyy vahvasti kohonneeseen verenpaineeseen, on vähäisen suolan saanti vieläkin suurempi
terveysriski. / Biohakkerin käsikirja

Laadukas suola lisää ruoan makua, parantaa säilyvyyttä ja ylläpitää nestetasapainoa. Natriumia tarvitaan elimistössä hermoimpulssien kuljetukseen, lihasten toimintaan sekä kehon nestetasapainon ja verenpaineen säätelyyn. Kloridia puolestaan tarvitaan ruoansulatukseen ja hengitykseen. / Biohakkerin käsikirja

Suola jakaa mielipiteitä. On kuitenkin ensin ymmärrettävä luonnollisen suolan ja puhdistetun suolan ero sekä se, että me tarvitsemme kehoomme myös natriumia ja kloridia. Kaupasta saatava puhdistettu ruokasuola, joka on väriltään valkoista, sisältää vain 2-5 alkuainetta. Natrium-määrä ruokasuolassa on usein suurempi kuin luonnollisessa suolassa. Luonnollisessa suolassa natriumin ja kloridin ohella myös muut alkuaineet ( hiven- ja mineraaliaineet) ovat luonnollisestikin jäljellä, joita suolan laadusta riippuen on useita kymmeniä.

Kuivaverianalyysien yhteydessä kartoitan asiakkaan suolan laatua ja käyttöä sekä näytteissä esille tulleita profiileja ja puutostiloja. Esimerkkinä vaikkapa kehon stressitilassa keho kaipaa oikeanlaista hiven- ja mineraaliainespohjaa, se ei pysty toimimaan ja korjaantumaan ilman sitä.

 

Magnesium muun muassa on yksi tärkeä alkuaine ja luonnollisesti mukana puhdistamattomassa merisuolassa

Eräs asiakkaana ollut mies kärsi suonenvedoista eli lihaskrampeista jatkuvasti. Magnesium-valmisteet eivät poistaneet oireita kokonaan. Epäilin syyksi epäluonnollista muotoa ja pillerivalmistetta, joka imeytyy huonosti. Hän vaihtoi valmisteen merisuolajuomaan ja ottipa joskus krampin ollessa tulossa, suolakiteen suoraan kielen alle nitron tyyliin – halpaa, luonnollista ja helppoa! Krampit hävisivät! Kun ihminen käyttää oikeita ainesosia ja oikeita hyvin imeytyviä muotoja, ei lisiä tarvita. Magnesiumin lievä puutos on hyvin yleistä. Biohakkerin käsikirjan mukaan erityisen yleistä se on diabeetikoilla ja altistaa juurikin mm. sokeritaudille mutta myös verenpainetaudille, sydän- ja verisuonitaudeille, fibromyalgialle, osteoporoosille, ummetukselle ja stressille.

Kysymys kuuluukin miksi juuri kaupasta myytävästä suolasta on poistettu näinkin terveyttä edistävä ainesosa? Miksi tuota suolaa on ylipäätään puhdistettu? Sitä voimme miettiä. Samalla voimme miettiä kuinka paljon maassamme käytetään erikseen vaikkapa magnesiumvalmisteita erilaisiin oireisiin, sydänlääkkeitä, kolesterolilääkkeitä, kalsiumia ehkäistäksemme osteoporoosia (kalsium muuten tarvitsee magnesiumin kaverikseen toimiakseen oikein), fibromyalgia on lisääntynyt ja syytä siihenkään ei oikein tiedetä. Magnesium auttaa myös uneen. Voisiko noihin vaikuttaa ihan vain ostamalla oikeanlaista suolaa ja nesteyttämällä kehoa vaikkapa juoman muodossa? Tottakai ravintoon pitää muutoinkin kiinnittää huomiota puutostiloissa, mutta tämä voisi olla yksi askel vaikuttaa siihen, että keholla olisi oikeanlainen pohja ja mahdollisuus korjaantumiselle.

 

Kiinnitä huomiota piilosuolaan!

Suomalaiset miehet käyttävät noin 9 grammaa ja naiset yli 7 grammaa suolaa päivässä. Noin 80 % tästä suolasta on niin sanottua piilosuolaa, jota on paljon pitkälle jalostetuissa tuotteissa (kuten monissa vilja- ja lihavalmisteissa). Leivässä on esimerkiksi lähes yhtä paljon suolaa kuin perunalastuissa./ Biohakkerin käsikirja

Piilosuolaan on syytä kiinnittää huomiota. Nykyisin, kun ruoka on pitkälle teollistettua, me saamme piilosuolaa todella paljon. Siksipä olisikin syytä kiinnittää omassa ravinnossa ja taloudessa huomiota siihen , millaisia tuotteita käyttää ja kuinka paljon. Liiallinen suolan saanti (natrium) nostaa verenpainetta ja maassamme sairastetaan todella paljon verisuoni- ja sydänsairauksia, verenpainetauteja, diabetesta jne. Ja kuten tuossa aiemmin on monta kertaa mainittu, keho tarvitsee paljon muitakin ainesosia toimiakseen oikein.

Vaatii hieman vaivaa ja aikaa, kun alkaa miettimään omia ravintotottumuksiaan. Halpa ei ole aina halpaa, jos ajatellaan, että sen myötä sairastuvuus lisääntyy ihan laajemmassakin mittakaavassa. Jos kaikki miettisimme itse ja ottaisimme vastuun siitä, mitä ja miten syömme, uskon, että sairastuvuuskin maassamme saataisiin putoamaan. Ja tottahan se parantaisi elämänlaatua, jos pääsisimme sairauksistamme tai ainakin helpottaisimme oireitamme, eikö?

Kuivaverianalyysejä analysoidessani usein kartoitan ja ehdotan vaihtoehtoisia tuotteita, jos epäilen niiden olevan asiakkaalle ”haitaksi” terveysselvityksen pohjalta. Periaatteeni kuitenkin on, että asiakas pääsääntöisesti oppisi löytämään itselleen sopivat tuotteet ja ravinnonlähteet omasta tavallisesta ruokakaupasta.

 

Mistä sitten se jodi?

Suomen maaperässä on huomattavan vähän jodia, minkä vuoksi pöytäsuolaan on aikanaan ryhdytty
lisäämään jodia. Suola ei kuitenkaan ole paras jodin lähde. Esimerkiksi yksi teelusikallinen Kelp-merilevää tarjoaa yhtä paljon jodia kuin puoli kiloa jodioitua merisuolaa.

Sitten se jodi. Ruokasuolaa ei kannata käyttää jodin lähteenä. Puhdistamaton merisuola sisältää jonkin verran jodia, mutta se sisältää myös kuparia, sinkkiä ja seleeniä, joita tarvitaan kilpirauhashormonien tasapainottamiseen (näitä ei siis tavallinen ruokasuola sisällä!).  Sen ohella jodia saa kananmunasta, kalasta ja vaikkapa äyriäisistä. Kalaa kannattaisi syödä 2-3 kertaa viikossa. Tähän mainitsen vielä sen, että kilpirauhasoireet ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun jodioitu ruokasuola ilmestyi kauppoihin. Ennenvanhaan kun käytettiin merisuolaa säilöntään ja ruuanlaittoon, ei kilpirauhassairauksia tunnettu. Olisiko syynä nuo yllämainitut kilpirauhasta tasapainottavat tekijät, joita oikea luonnollinen suola sisältää pienen määrän jodin ohella?

 

Olennaista on tasapaino!

Suosi:
• Puhtaudeltaan testatut raffioimattomat merisuolat
• Mineraalisuolat
• Eri nimien alla kulkevat punertavat suolat (himalajansuola, ruususuola, vuorisuola, intiaanisuola, haliitti)
• Mustat suolat
• Herbamare-yrttisuolaseos
• Harvinaiset erikoissuolat (bambusuola, jokisuola)

Vältä:
• Tavallinen puhdistettu ruokasuola ja pöytäsuola
• Aromisuola

/ Biohakkerin käsikirja

 

 

 

NAPPAATKO PILLERIN JOS JOKU KÄSKEE? HYPPÄÄTKÖ KATOLTA JOS JOKU KÄSKEE?

masennus

Sairaanhoitajan ja verikuvaajan lisäksi olen erikoistunut vyöhyketerapiassa  mm. tunnepuolen lukkoihin, tunteiden ilmaisuun ja vääriin  käyttäytymismalleihin. Näytteiden otossakin erityisesti stressiprofiilin  yhteydessä ja maksan kuormituksessa, huomioin aina terveysselvityksessä  näkyvät henkiset resurssit ja tarvittaessa kartoitan lisäkysymyksillä  asiakkaan elämäntilanteesta, luonteen ominaisuuksista ja reaktiotavoista  omiin tunteisiin.

Suomessa vieraileva, yhdysvaltalainen psykiatrian emeritusprofessori Allen Frances sanoo lääkäreiden ylidiagnosoivan mielenterveyden häiriöitä.

Francesin mukaan normaalit elämän vaikeudet diagnosoidaan tarpeettomasti mielenterveyshäiriöiksi, kuten masennukseksi. Francesin mielestä lievissä masennustiloissa diagnoosin tekemistä tulisi viivyttää ja potilaalle riittäisi hoidoksi 5-10 kerran lyhytterapia, jota tulisi tarjota kaikille tarvitseville.

 

OLET SITÄ MITÄ IMEYTÄT

Ravinnolla on erittäin suuri vaikutus myös mielen asioihin – mutta myös sillä, että ihminen saa puhua asioista sellaisen kanssa, joka tunnistaa hänen todelliset tunteensa, näkee ja kuulee hänet oikein –ja hyväksyy hänet. Jos syö itselleen vääriä ravintoaineita, esimerkiksi monet asiakkaat kertovat hedelmien sopivan vain kohtuullisessa määrin heidän ruokavalioonsa – sokeri aiheuttaa samankaltaisen humalatilan kuin alkoholi ja turruttaa tunteet. Lisäksi monesti näytetilanteissa tulee esille sokerihimot, jotka voivat johtua ihan tunnepuolen asioista  –ihminen esimerkiksi lohduttaa itseään, jos on herkästi syyllistyvä kiltti ihminen. Sokeri on keholle myrkkyä ja aiheuttaa maksan kuormitusta ja riippuvuutta. Lisäksi se aiheuttaa ylipainoa ja sokerisäätelyssä saattaa pidemmän päälle alkaa olla häiriöitä. Keho tukkeentuu ja ihminen voi kokea itsensä väsyneeksi ja aikaansaamattomaksi. Alakuloisuus voi olla kierre vääristä ravintotavoista ja ajatusmalleista! Kehon ollessa oireileva ja tukossa, ei sinne imeydy ravinneaineet vaikka söisi kuinka terveellisesti. Siksipä ihminen on huomoitava aina kokonaisuutena!

 

STRESSI JA MASENNUSLÄÄKITYS

Hyvä kuuntelija – oli se sitten terapeutti, lääkäri tai vaikkapa psykiatri tunnistaa asiakkaansa tunnetilan. Itse olen myös sitä mieltä, että aidosti hyvä terapeutti syntyy ihmisestä, jolla on omakohtainen kokemus menetyksistä, kriisitilanteista elämässä, vaikeista tunnetiloista ja ahdistuksesta ja ehkäpä masennuksestakin – niistä asioista, missä toista auttaa.

Masennuslääkitys ei tehoa hyvin stressioireisiin, jotka johtuvat esimerkiksi työttömyydestä tai muusta menetyksestä. Ihminen tarvitsee tällöin apua stressinhallintaan ja tukea ratkaisujen hakemiseen, ei pillerireseptiä.

Totta – liian herkästi saa pillerireseptin kouraan – ”ota se äläkä nyt tunne äläkä ainakaan itke”. Omakohtaisesti sairastuessani vakavammin itkin lääkärilleni sitä, että koen tilanteeni siksi ahdistavaksi, koska en saa mielestäni oikeanlaista hoitoa – tilanteessani ristiriitaista oli se, että tiesin hoitokeinon olevan olemassa, jolla parantuisin 99% varmuudella, mutta jatkuvista useista pyynnöistä huolimatta sitä ei minulle annettu. Itku aiheutti sen, että minut luokiteltiin masentuneeksi ja minulle annettiin mielialalääkitysresepti käteen. Mieheni kysyessä minulta, KOENKO minä todella olevani masentunut, ymmärsin pointin enkä ottanut yhtäkään pilleriä suuhuni, en edes hakenut lääkkeitä apteekista. Kirjoitin seuraavana päivänä sähköpostia asiasta lääkärille, kieltäydyin hoidoista ja sanoin, että hoidan ja maksan itse itseni terveeksi yksityisesti. Sain heti kiireellisen lähetteen oikeaan hoitoon ja parannuin 100%. Ja tässä hoitomuodossa ei käytetty lääkkeitä ollenkaan.

 

OLENKO SAIRAS?

Francesin mukaan lääkitys ja psykiatrinen hoito on aina paikallaan vakavaan masennukseen.

– Lievien mielenterveysongelmien liian nopealla diagnosoimisella sen sijaan on paljon haittapuolia. Turha diagnoosi leimaa potilasta, tarpeeton hoito tuhlaa yhteiskunnan varoja ja lääkitys voi aiheuttaa hoidettavalle hankalia sivuvaikutuksia, hän listaa.

Olen kuunnellut asiakkaideni kertomuksia siitä, kuinka heitä ei kuunnella vaikkapa työterveydessä tai terveyskeskuksissa. On kertomuksia siitä, kuinka joku on mennyt kertomaan, että kokee, että joku on kehossa pielessä, olo tuntuu voimattomalta ja väsyneeltä ja muutenkin mieliala on alakuloinen ja toisinaan stressaantunutkin. Oireita on rytmihäiriöstä hikoiluun eikä oikeen nukuta. Asiakas on käynyt verikokeissa ja hänelle on sanottu, että sinä voit ihan hyvin ja olet ihan terve. Haloo! Juurihan asiakas sanoi, että hän ei voi hyvin – silloin ei pidä ohittaa sitä!

Yleensä nämä asiakkaat pyytävätkin apua sitten minulta, jolloin näytteissä saattaa tulla esim. voimakkaat stressiprofiilipiirteet esille ja lymfa saattaa olla tukossa. Keho on niin jumissa, että se ei ota vastaan ravinneaineita eikä se edes palaudu.

Toinen ääripää meillä on se, että tuetaan ihmisiä sairastamaan. ”kun sinä olet niin masennustaipuvainen, että ei sinun kannata nyt vaikka hakea tuollaista työpaikkaa, kun et kestä sitä kuitenkaan ja mitäpä me sinun kanssa nyt tehtäisiin.” Leima on asiakkaalla otsassa  (OLEN SAIRAS).

 

MEILLÄ SUOMESSA

Suomalaisasiantuntijat arvioivat, että Allen Francesin kritiikki osuu paremmin Yhdysvalloissa. Suomessa mielenterveyden häiriöiden luokittelussa ei ole tehty vastaavaa muutosta.

Suomessakin lääkkeiden käyttö kasvoi vuoteen 2011 asti, mutta on sen jälkeen tasaantunut tai jopa laskenut. Masennuslääkkeiden määrääminen on sen jälkeen hieman laskenut. Rauhoittavien lääkkeiden ja unilääkkeiden määrääminen on sen jälkeen vähentynyt selvemmin. Psykoosilääkkeiden käyttö on pysynyt suunnilleen samalla tasolla.

Jännä, että tilastot kertovat tätä ja minun asiakastyössäni asia on täysin päinvastoin. Kuulen tarinaa koko ajan siitä, kuinka esimerkiksi jopa teini-ikäisille lapsille ja nuoremmillekin aikuisista puhumattakaan suunnitellaan mielialalääkitystä vaikka edes tutkimuksia ei ole tehty, mistä oireet johtuvat!

Eikö ensin pitäisi tutkia ettei hutkita…?

 

 

 

 

SAISIKO OLLA –ANTIBIOOTTI VAIKO VIINALLA UUTETTUJA YRTTIJUOMIA

 

 

antibioottikuva Silmiini osui tänään Iltalehden sivuilta mielenkiintoinen artikkeli,    nimittäin olemmeko me pikku hiljaa heräämässä siihen, että olemme  vieraantuneet juuriltamme ja on aika pikkuhiljaa kääntyä ajassa taaksepäin  ja hakea oireisiimme ja sairauksiimme apua ihan tavallisistakin  ravintoaineista – nimittäin tutkijat olivat yllättyneet ällikällä löydettyään  tehoja vastustuskykyisen MRSA – bakteerin tuhoamiseen.

MISTÄ ON KYSYMYS?

Ohjeen löysi ja nykyenglannille käänsi muinaisenglantilaisen kielen ja kulttuurin asiantuntija, tohtori Christina Lee. Lääke oli keskiajalla tarkoitettu silmäinfektioiden hoitoon. Kirja, josta ohje löytyy on tiettävästi vanhin lääketieteellinen teos ja sisältää lukuisia ohjeita erilaisiin keskiaikaisiin lääkkeisiin, voiteisiin ja hoitoihin.

British Libraryn arkistoista löytyvän ohjeen mukaan tehty lääke tappoi jopa 90 % MRSA- eli niin sanotusta sairaalabakteerista Nottinghamin yliopiston laboratoriossa.

Ylipäätään olen mietiskellyt aika ajoittain sitä, että olemme aivan liian mukavuudenhaluisia tottuessamme siihen, että meidän ei itse tarvitsisi vaikuttaa omaan terveyteemme mitenkään. On helppoa kulkea ikään kuin silmät kiinni ja tuudittautua ajatukseen, että meille on olemassa aina joku pilleri, jos sairastumme. Kohtelemme kehoamme kaltoin, koska emme kuuntele sitä – jos se tarvitsee lepoa, rääkkäämme sitä vielä enemmän, koska emme halua tuntea oloamme väsyneiksi vaan lähdemme liikkeelle. Helposti, kun pienet oireet vaikkapa vilustumisesta tulee päälle, emme kuule kehon viestiä hidastaa tahtia vaan kiirehdimme samaa tahtia eteenpäin. On helpompaa hakea oireisiin antibiootti sitten, kun mitään muuta ei ole enää tehtävissä. Usein vilustumiskierteet johtuvat pidemmästä kehon stressitilasta ja tukkoisuudesta, johon pystyisi vallan mainiosti vaikuttamaan jo ennaltaehkäisten oireita! Keho viestittää väsymyksellä, flunssilla, kipuoireilla!

ANTIBIOOTTIKIN VOI OLLA TEHOTON JA JOPA SAIRASTUTTAA

– Olemme pisteessä, jossa antibiootit ovat alkaneet menettää tehoaan. Minä tutkin aikakautta, jona antibiootteja ei vielä tunnettu. Valitsimme tämän reseptin, koska se sisältää valkosipulia jolla tiedetään olevan parantavia vaikutuksia. Kirjassa sen myös kehuttiin olevan kaikkein paras, joten miten voisimme olla testaamatta sitä, Lee pohtii.

Helppo, halpa ja edullinen tapa vaikuttaa kehon kokonaisvaltaiseen tilaan on ravinto, kehon mukainen liikunta ja huomioimalla myös omat henkiset resurssit, hyvinvointi ja palautuminen. Näytteitä analysoidessani olen huomannut useimpien kehojen olevan happamia eli tulehdusalttiita ja alttiita eri sairauksille ja oireille ja jo jopa oireilevan tiettyjä oireita ja kiputiloja. Moni asiakas on ihmetellyt helppoutta muuttaa pieniä asioita arjessa, mutta kuinka suuria ne ovat keholle!

Kolmisen vuotta takaperin jouduin itse syömään antibioottikuurin palovammani tulehtumiseen. Silloin en vielä hirveästi ollut kiinnittänyt kehon tulehdustiloihin huomiota enkä ymmärtänyt, että pystyisin itse vaikuttamaan siihen. Tuo yksi antibioottikuuri sairastutti minut vakavasti, sain chlostridium difficile toksiinimuodon kehooni, joka tarkoittaa sitä, että huonot bakteerit olivat vallalla kehossani. Näitä huonoja bakteereja yritettiin epätoivoisesti 8 kuukautta hoitaa pois kahdella muulla vahvalla antibioottikuurilla –joka kuukausi 1 tai 2 kahden viikon kuuria päälle. Menetin työni, olin menettää mielenterveyteni ja terveyteni. Silloin se tilanne ajoi minut pakosta ja hädästä tutkimaan ja etsimään itselleni muuta keinoa vaikuttaa kehoni tilaan ja siksi tässä työssä nyt itse olen. Monikaan ei tiedä, että yksi antibioottikuuri sekoittaa kehon yhden vuoden ajaksi –mitä se teki minulle, todella paljon tuhoja. Palautuminen kesti kauan ja jatkuu yhä.

NO MIKÄ IHMEEN MRSA?

Lääkkeen havaittiin tehoavan hämmästyttävän hyvin antibiootille vastustuskykyiseen Staphylococcus aureus -bakteeriin joka tunnetaan paremmin MRSA- eli sairaalabakteerina. Se on terveelle ihmiselle vaaraton, mutta voi olla kohtalokas vastustuskyvyltään heikentyneille ihmisille. Toistaiseksi on pimennossa, mikä lääkkeestä tekee niin tehokkaan.

Rohtoon tuli valkosipulin lisäksi toista sipulilajiketta, lehmän sappinestettä ja viiniä. Tutkijat valmistivat liuoksen niin tarkasti ohjeen mukaan kuin kykenivät.

Ajatelkaapa – lehmän sappinestettä en tiedä saako sitä missään muotoa mistään kaupasta, mutta kuinka helppoa on valmistella itse vaikkapa valkosipulista ja sipuleista ja yrteistä ja kääpäsienistä yrttijuomia!

Ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan –omasta lähikaupasta ja hyvin varustelluista luontaistuotekaupoista löytyy varmasti sopivat ainekset ja alkosta viinaa, jollapa vaikkapa uutella omia lääkejuomia –tietenkin se vie hieman vaivaa ja aikaa tutustua ohjeisiin ja tehdä niitä, mutta mitäpä emme tekisi oman terveytemme puolesta!

 

 

 

 

Mitä ihmiset olivat ennen margariinia? TERVEITÄ!

margariinikuva

Terveysselvityksessä kuivaverianalyysissä kartoitan ravintopuolta lähinnä siltä kantilta, millaista ravinnon laatu on ja millainen terveydellinen merkitys sillä on kuivaverianalyysissä saatuihin tuloksiin, oireisiin ja jo olemassa oleviin sairauksiin. Keskeisintä jatkotoimenpiteiden osalta on miten sitä lähdettäisiin muuttamaan, jotta saataisiin alulla olevia oireita ja tulehdustiloja sieltä napattua kiinni mikäli niitä kuvissa näkyy. Rasva on yksi asia, johon kiinnitän erityistä huomiota – millaista ja missä muodossa rasvanlähdettä kotona käytetään niin ruuanlaitossa kuin muutoinkin suun kautta otettaessa. Eteeni osui mielenkiintoinen sivusto rasvoista!

Yleinen käsitys on, että tyydyttyneet eli ns. kovat rasvat aiheuttaisivat sydän- ja verisuonitauteja. Vuonna 2014 laaja meta-analyysi ei tue tätä olettamusta. Kyseistä tutkimusta edeltävät systemaattiset selvitykset ovat MYÖS osoittaneet, että tyydyttyneen rasvan ja sydäntautien välillä ei ole syy-seuraussuhdetta.

Samaisella sivustolla painotetaan sitä, että luonnolliset ja eläinperäiset rasvat sopivat meille hyvin, koska evoluution aikana ihmisen elimistö on oppinut ja kehittynyt käyttämään sitä hyvin. Teollisten rasvojen ( margariinit yms. ) molekyylirakenne on sellainen, että solukalvot jäävät heikoiksi ja verenkierron patogeenit ( tarkoittaa esim. viruksia ja bakteereja) läpäisevät solukalvon aiheuttaen tulehdusreaktion. Muistisairaudet ovat yksi teollisten rasvojen aikaansaama ilmiö ja kun miettii, että meillä Suomessahan muistisairaudet ovat iso ongelma varsinkin vanhenevassa väestössä! Tyydyttynyttä rasvaa ja VOITA esiintyviä rasvahappoja tarvitaan elimistössä solukalvojen ja sydämen normaaliin toimintaan, kalsiumin kuljettamiseen luihin ja hormonituotantoon. Totta!

Kävin eräässä perheessä ottamassa analyysinäytteet. Kyselin hiukan rasvan laadusta, perhe painotti käyttävänsä terveellisiä kolesterolia alentavia margariineja, juoksevia rasvoja ruuanlaitossa sekä voin he vakuuttivat olevan vähällä käytöllä. Öljyjä ei mennyt ollenkaan – joskus ”jotain rypsiä TAI rapsia, mitä se nyt on se kaupasta saatava pullo” ruuanlaitossa.

Kuivaverianalyysin tulokset olivat yllättävät – ei minulle mutta perheelle. Kalsiumpuutos oli kaikilla jollakin tasolla näkyvissä, maksakuormitusta MYÖS sekä vaikka varsinaisesti kuvista ei hormoniperäistä oirehtimista muutoin saatu kiinni kuin lisämunuaisen rasituksena niin perhe yllättyi ”terveellisestä” ruokavaliostaan ja puutostiloista. Tulehdustilaan kenenkään keho ei ollut ehtinyt sairastua, mutta riski siihen ja hormoniperäisiin sairauksiin oli kuitenkin olemassa ja muutoksia oli syytä tehdä!

EI OLE IHAN SAMA MITÄ ÖLJYÄ KÄYTTÄÄ.

Ohjasin perhettä askel askeleelta oikeampaan suuntaan – juoksevat margariinit jätettiin pois. Voi ja kylmäpuristetut öljyt otettiin ravintoon mukaan. Jos öljy kuumennetaan eikä kylmäpuristeta, sen terveysvaikutukset häviävät.

Margariinin valmistamiseksi öljy tarvitsee kuumentamisen lisäksi lisäkäsittelyitä –näin saadaan aikaiseksi rasvamolekyylejä, joita ei luonnossa tavata eikä ihmiskunta ole koskaan aikaisemmin syönyt!

EI OLE SIIS IHAN SAMA MITÄ SINNE SUUHUN LAITTAA – VARSINKAAN JOS HALUAA PYSYÄ TERVEENÄ!

Väsyttääkö jatkuvasti? Tulehdustila kehossa voi olla syy. Kuivaverianalyysillä selvitämme mistä kiikastaa.

haukojuttu2002MZ_trIhminen voi saada terveydenhuollosta ns. terveen paperit vaikka ei  kokisikaan olevansa terve. Hyvin usein ihminen tunnistaa olossaan, että  joku on pielessä, mutta ei vain tiedä tai osaa sanoa mikä. Olo voi tuntua  tukkeutuneelta ja voimattomalta, siltä, että mitään ei jaksaisi.

Kuivaverianalyysillä on mahdollista selvittää, onko kehossa tulehdustila  vaiko ei. Tulehdustila kehossa aiheuttaa väsymystä ja sairauksia.  Kuivaverianalyysissä saa prosentuaalisen arvon kehon terveydellisestä  tilasta ns. veren puhtausasteen. Testi paljastaa jopa jo ennen lääketieteellistä diagnoosia sen, että kehossa on alkava sairaus ja se on mahdollista saada tarkastelun alle terveydenhuollossa.

Naisasiakas mittautti kuivaverianalyysissä puhtausasteen, joka oli n. 83% luokkaa. Vuoden päästä puhtausaste lähti tippumaan 78 % luokkaan, jolloin kehotin häntä menemään lääkäriin mittauttamaan laskomittauksen ja seuraamaan kehoaan ja oireita. Jonkin ajan kuluttua nainen soitti minulle, että hänellä oli löydetty rintasyöpä – varhaisessa vaiheessa oleva syöpä, johon päästiin reagoimaan hyvin pian ja näin ollen se oli siis hyvä asia. Syöpähoitojen jälkeen mitattiin puhtausastetta, joka lähti nousuun. Keho lähti siis toipumaan.

Puhtausastetta seuraamalla voi siis seurata omaa kehon tilaa ja se mahdollistaa siihen, että kehossa jo alkavat sairaudet saadaan kiinni ja hoidettua ennen kuin tila pahenee. Puhtausaste on oiva mittari kaikille, jotka haluavat ottaa vastuuta omasta hyvinvoinnistaan ja edullisella tavalla seurata sitä, mitä muutoksia kehossa tapahtuu.

Älä siis tyydy haukottelemaan vaan selvitä mikä sinua vaivaa!

Älä arvaa mikä on kehossasi epätasapainossa, mittauta se!

bundels082006 020

Me sorrumme usein arvailemaan syitä oireillemme ja hoidamme kehoamme sen mukaan, mitä ajattelisimme siinä olevan pielessä. Monesti se vie vain kehomme toimintakykyä väärään suuntaan! Itseasiassa voi jopa rasittaa kehoamme enemmän! Syömme ylimääräisiä ja huonosti imeytyviä vitamiineja sen sijaan, että saisimme todella tietää, mikä kehossamme on epätasapainossa ja hoitaisimme kehoamme tasapainoon sen mukaan mistä se on oikeasti puutteessa!

Kuivaverianalyysissä kehon todelliset epätasapainotilat saadaan tarkastelun alle ja mahdollistaa niihin puuttumisen ennen kuin keho sairastuu enemmän ja tulee aina vain enemmän oireita ja jopa diagnooseja. Kukapa arvaisi esimerkiksi magnesiumin puutoksen vaikuttavan niinkin moneen asiaan kehossamme kuin verenkierron epätasapainotiloihin, matalaan tai korkeaan verenpaineeseen ja korkeaan kolesteroliin? Lihaskrampit tunnistetaan helpommin magnesiumin puutokseksi, mutta usein syömme huonosti imeytyviä tuotteita ja saamme vain osan oireistamme katoamaan. Usein kysyttäessä oireiden katoamista, ihminen vastaa siihen, että oireet ovat osaksi kadonneet tai ei enää niin paljon ole oireita.

Vanhempi herrasmies tuli kerran vastaanotolleni ja halusi mittauttaa kehonsa tilannetta. Sieltä paljastui magnesiumin voimakas puutostila.

”Ei voi olla totta”,

sanoi tämä herra. Kuinka niin, kysyin.

”Koska syön magnesiumlisiä”

,vastasi herra. Tarkastaessa magnesiumin vaikuttavaa ainetta ja muotoa ilmeni, että tämä herra söi vääränlaista magnesiumia, joka ei imeydy kehossa. Herralla oli yhä oireet eli krampit olemassa ja verenpainekin oli korkea. Maksa myös oli kuormituksessa, mikä kertoi siitä, että tuo lisä ainoastaan rasitti maksaa eikä hoitanut puutostilaa kuntoon. Ohjasin häntä luonnolliseen imeytyvään muotoon eli puhdistamattomaan merisuolaan, jonka hän joisi juomana. Lisäksi käytiin lävitse ravintoa ja sitä, mistä hän magnesiumia saisi tankattua kehoonsa. Seurannassa verenpaine alkoi tasoittua ja kramppioireet olivat tyystin kadonneet. Maksa alkoi puhdistua myös.

Älä siis arvaa vaan mittauta kehosi todellinen tilanne ja hoida se kuntoon! Kuivaverianalyysi ei vaadi syömättä ja juomatta olemisia vaan sen voi mitata mihin aikaan vuorokaudesta tahansa.

Sarjayrittäjälle apua stressiin sydänkohtauksen jälkeen

Sarjayrittäjä Juha Ahola sai sydänkohtauksen 34-vuotiaana, mutta selvisi onnekkaasti valppaan maallikkoelvyttäjän ja hyvän peruskunnon sekä ammattimaisen lääkärihoidon ansiosta. 9 kuukautta tapahtuneen jälkeen Juha huolestui edelleen kokemastaan stressistä ja halusi mittauttaa veren koostumuksen, onko stressitilaa vielä.

”Olin puhumassa BNI-infotilaisuudessa tammikuun loppupuolella. Esittäytymiskierroksella eräs vieraana ollut sairaanhoitaja Anu Höijer kertoi, että hän tekee kuivaverianalyysejä, joiden pohjalta saa tietoa kehon tilanteesta mm. stressistä. Hänen 25 sekunnin hissipuhe herätti kiinnostukeni. Menin tilaisuuden jälkeen kysymään häneltä, milloin kuivaverianalyysi onnistuisi ja sovimme ajankohdan näytteenotolle.”

Näytteenotto kesti noin minuutin ja seuraavana päivänä Ahola sai analyysin tulokset. Pääosin veren koostumus oli todettavissa puhtaaksi, mutta muutamia pieniä epätasapainotiloja elimistössä oli mm. maksan osalta sydänkohtauksen jälkeen määrätty lääkitys aiheuttaa pientä epätasapainoa.

Pahin ja ainoa isompi ongelma oli kuitenkin paikallistettavissa lisämunuaisten stressitilaan, jossa epätasapainotila tuloksen perusteella oli 4/5.

”Kun sain tulokset, mielessä hiukan kytenyt ajatus sai vahvistuksen. Nyt on luovuttava jostakin ja annettava aikaa itselle, omalle terveydelle. En voi olla kaikessa mukana varsinkaan ’kalifin’ paikalla. Lähipiirissä etenkin vaimo oli ehtinyt huomautella minulle, että käyttäytymisessä on aika ajoin sen tyyppistä kireyttä, että stressiä täytyy olla. Kuivaverianalyysin tulos kuitenkin antoi itselle selkänojan ja herätyksen sille, että nyt on aika tehdä muutoksia oikeasti.”

Tulosten lisäksi Ahola sai täyttämänsä terveysselvityksen pohjalta yksilöllisen noin yhden A4 mittaisen ohjeen jatkotoimenpiteisiin eli ohjeita siitä, mihin asioihin mm. ruokavaliossa kannattaa kiinnittää huomiota epätasapainotiloja silmällä pitäen.

SydänkohtausKuivaverianalyysi”Sydänkohtaukseni johtui sepelvaltimon tukkeutumisesta keväällä 2014. Kun olen analysoinut elämäntapoja ennen sydänkohtausta, ainoa asia, mistä noottia voisi tulla on stressi. Osa tuttavista sanoi jälkikäteen (ja varmaan jo etukäteen), että nyt meni ’Vauhtipyörällä’ kyllä turhan lujaa. Nyt toivuttuani 11 kk sitten saamastani slaagista voitaneen todeta, että stressi lienee se pahin asia, mitä voin keholleni aiheuttaa.”

Kuivaverianalyysin johdosta Ahola kävi keskustelun Helpmaxin yhtiökumppaninsa kanssa ja he tulivat yhteisymmärryksessä siihen lopputulokseen, että Ahola erosi yhtiön hallituksesta ja myi kaikki osakkeensa jääden pelkästään konsultin rooliin. Toimitusjohtajan pestistä Ahola oli ehtinyt luopua paria kuukautta aiemmin.

”Toimin Helpmaxin toimitusjohtajana, hallituksen jäsenenä ja osaomistajana yli 6 vuotta. Liikevaihto nousi viime vuonna jo noin 1,2 miljoonaan ja henkilökunnan määrä kasvoi yli 60:een. Tietysti tuollaisesta luopuminen tapahtuu haikein mielin, mutta tässä elämäntilanteessa terveys oli asetettava edelle, joten siinä mielessä ratkaisu oli helpottava. Jatkan omistamani Vauhtipyörä Ahola Oy:n parissa nyt päätoimisesti mm. myynti- ja muiden yritysvalmennusten, yrittäjien mentorointien ja yritysten sparrausten parissa. BNI-ryhmien rakentaminen ja kehittäminen Pohjois-Suomen alueella on myös varsin isossa fokuksessa.”

Kun muistellaan viime kevättä, Aholahan oli palaamassa työpaikalle jo samana päivänä, kun sairaaalasta pääsi, mutta yhtiökumppani laittoi stopin asialle lääkärin määräämän 2 kuukauden sairausloman mukaisesti ja kun työskentely jatkui kokoa käsin, yhtiökumppani meni kotiin pitämään vakavaa puhuttelua. Sitten Ahola alkoi ymmärtää, että toipumiselle on annettava lääkärin määräyksen mukaisesti aikaa. Tällaiselle työnarkomaanille on siis erittäin iso askel luopua jostain.

”Olen kiitollinen Anulle kuivaverianalyysistä ja kattavasta, henkilökohtaisesta, palautteesta. Näin sitä saatiin taottua järkeä tähänkin päähän oman terveyden tärkeyden merkeissä. Ainoa asia, mistä Anulle huomautin oli se, että miten 75 euron testi voi sisältää näytteenoton, analyysin tuloksista ja lisäksi vielä terveysselvityksen pohjalta henkilökohtaisen ohjeistuksen, mutta sairaanhoitajathan tekevät kutsumustyötä, eivätkä rahasta. =D Suosittelen testiä lämpimästi etenkin työelämän kiireisiänä kokeville kuten yrittäjille.”

Juhan status tällä hetkellä.

SUUNNISTUKSEN MAAILMANMESTARI KIINNOSTUI KUIVAVERIANALYYSISTÄ

jani-2Näyte oli ensimmäisellä kerralla jopa shokeeraava tai ainakin yllätys. Huomasin, että pitkän ajan rasitus, kuten lyhemmänkin, näkyy verenkuvassa. Pitkän ajan rasitus kuivaverianalyysissä ja lyhemmän ajan rasitus tuoreen veren analyysissä selvemmin.

Joka tapauksessa ensimmäinen löytö oli, että kovan harjoitusjakson jälkeen vereni näytti kutakuinkin kuolleen ihmisen vereltä, mutta tilanne korjaantui kahdessa viikossa melko hyväksi, kun palautumista tuli riittävästi.

Aloin kiinnittämään paremmin huomiota ravintoon, vaikka olen aina ollut kiinnostunut terveellisestä ravinnosta. Nykyiset ravintosuositukset vain ovat melko pielessä monen asian suhteen, erityisesti hiilareiden ja proteiinien, mutta osin myös rasvojen. Olin syönyt ravintosuositusten mukaisesti siihen asti, mutta päätin muuttaa käsityksiäni kokeilemalla itse. Olen aina kokeillut itse tai muuten pyrkinyt oppimaan muiden kokeiluista.

Olen nyt oppinut kaksi suurta linjaa ravinnosta: pH-tasapaino (neste) ja kokonaisvaltaisen luonnonmukaisen ravinnon merkitys, WFPB-ruokavalio (neste). Molemmissa neste korostuu siksi, että nestemäinen ravinto on meille huomattavasti paremmin imeytyvää kuin kiinteä.

Silti syön edelleen myös “perusruokaa”, enkä ole fanaattinen ravinnon suhteen. Haasteena on tehdä iso muutos normaalissa perhearjessa, mutta askel kerrallaan kohti täydellistä, kuten koko ihmisen elämänoppikoulu on

Juon päivittäin kotioloissa ionisaattori-alkalisoitua vettä n. 3-5 litraa höystettynä meri- tai vuorisuolalla ja viherjauhetta lisättynä. Lisäksi käytän QMedin luontaisia ravintoboostereita tehostamaan ravinnon imeytymistä ja vaikutuksia. Ja lisäksi olen vähentänyt lihan ja maidon syöntiä merkittävästi, ja kanan ja kalankin syöntiä jonkin verran. Pyrin yhä enemmän eläinproteiinittomaan ravintoon. Maitoa käytän vain hapatetuissa muodoissa ja kohtuudella. Vielä olen kokenut liian haastavana heittäytyä täysillä ravintoon, jonka koen parhaaksi, sillä urheilulla on edelleen iso osa elämässäni, ja sitä kautta tunnen tarvitsevani myös eläinproteiineja. En tosin niin paljon kuin ennen luulin. Gluteenittomat ja mahdollisimman täysjyväiset viljat kuuluvat ravintooni, kuten glut. pasta, riisi ja peruna sopivana lisänä. Pieniä määriä tunnen niitä tarvitsevani ja kovemman kuormituksen jälkeen hieman enemmän.

 

Lisää Janista www.naba.fi