Viha puolustaa kehoa sairastumasta. VIHA ON TERVETTÄ!

viha2Työssäni vyöhyketerapeuttina olen huomannut, että vihan tunnistaminen omassa kehossaan ja mielessään on aika haastavaa monellekin ihmiselle. Viha mielletään usein negatiiviseksi asiaksi, josta yritetään päästä irti, poistaa se kehosta ja mielestä tai torjua se.

Viha itsessään ei kuitenkaan ole huono asia vaan itseasiassa se on oikeastaan kaikista tärkein tunne, jotta pystyy elämään omaa elämää. Viha puolustaa kehoa sairastumasta.

 

KIELTO JA HAITALLINEN KÄYTTÄYTYMINEN! 

Meillä kaikilla on tunteet. Ja meillä kaikilla on tunnelukkoja. Vaikka olisit ylimmän tittelin omaava psykiatri, myös hänellä on tunnelukkoja. Itseasiassa se, joka sanoo, ettei minulle ole mitään tunnelukkoja, omaa ne suurimmat tunnelukot. Homman nimi on KIELTO.

Tunnelukko tarkoittaa oman aikansa olevaa lukkoa kehossa ja mielessä – se voi toki olla siellä vaikka läpi elämän, jos sitä ei käsittele – mutta vaikka käsitteleekin tunteita, se ei tarkoita sitä, että se tunne ei enää ikinä menisi lukkoon. Kyse on siitä, että opit tunnistamaan omat lukkosi ja mieltämään tunteesi ja sen kautta käyttäytymisesi, milloin se on sinulle haitallista ja milloin ei.

 

viha1

Viha tunnelukossa:

  1. Näkyy ulospäin kireytenä. Se saattaa tuntua siltä, että on ikään kuin täynnä kuin kiehuva perunakattila – on ärtynyt, hermostuu helposti. Keho saattaa olla hyvin jumissa, jopa kasvon ilmeet saattavat olla kireät ja tuimat. Saattaa kietasta hiuksetkin todella tiukalle nutturalle. Viha näkyy joskus myös silmien alla olevina tummina alusina. Ihminen on hyvin tiukka kaikessa mitä tekee, hän saattaa olla hyvin äkkipikainen liikkeissänsä. Voi ulkopuolisista tuntua töykeältä. Ihottumat ovat hyvin tyypillisiä kehon oireita.

viha3

  1. Saa tuntemaan oman itsensä siltä, ettei oikein tiedä kuka on ja mitä haluaa. Ihminen saattaa kuvailla itseään siltä, että ”olen ihan pihalla, en oikeastaan tunne mitään, en edes tiedä rakastanko vaiko enkö rakasta, en tiedä mitä tunnen – en tiedä mistä pidän, mistä nautin, mitä haluan ” Miettii usein, tässäkö tämä elämä on – usein suorittaa elämäänsä. Voi lamaannuttaa ja ihminen menee sieltä, mistä aita on matalin.

viha3

 

  1. Saa miellyttämään, koska ei uskalla sanoa EI ja tehdä omia rajojaan. Kerjää rakkautta ulkopuolelta, elää ulkopuolelta tulevasta mielipiteestä, haluaa tietää, mitä muut ajattelevat itsestään – ja tämä tieto merkitsee todella paljon. Haluaa antaa ulkopuolelle mahdollisimman silotellun kuvan itsestään ja tekemisistään. Paniikkioireita voi olla, verenpainetta, hengenahdistusta ja rytmihäiriöitä.

viha3

  1. Oma minäkuva on rakentunut ulkopuolella omaa itseään. Minäkuva on rakentunut siitä, millaisena muut haluavat ( olettaa) minun olevan olemassa ja millaisena muut minut näkevän. Silottaa ja siistii kotiaan, jotta muut näkisivät kuinka hyvä ja reipas olen! Virheettömyys. Ei saa tehdä virheitä. Suostuu sellaisiinkin asioihin, mihin ei haluaisi – koska ei kestä sitä, että loukkaisi toisia tai toinen ajattelisi mitään pahaa – jälkikäteen saattaa kiukustua ja ärtyä, että taas tuli luvattua! Burn out. Masennus.
  2. Ei ole todella olemassa, läsnä, tunne – elää elämäänsä varoen.

 

viha3

Vihan tunnistaminen auttaa löytämään oman persoonan, oman kosketuksen omiin tunteisiin, opettaa elämään omana itsenään ja suostumaan ihmiseksi. Viha auttaa muuttamaan omaa elämää ja haitallisia tilanteita elämässä. Viha auttaa kehoa korjaamaan oireita, jotka syntyvät siitä, että se on tunnelukossa. Viha auttaa ymmärtämään oman itsensä inhimillisenä ihmisenä, opettaa virheiden tekemistä ja sitä, että elämä on paljon muuta kuin suorittamista. Viha auttaa uskaltamaan asioita, puskee muutosvoimalla eteenpäin kohti unelmia. Viha auttaa selviämään tilanteista.

viha4

VIHA ON TERVE TUNNE! OMIEN TUNTEIDEN KÄSITTELY ON TERVEYTTÄ!

 

 

 

 

Imukuppauksella iho reagoi puhdistautumalla kuonasta!

Antin selkä kuppauksen jälkeenImukuppihieronnassa hoidettava alue käsitellään imukupeilla, joiden vaikuttava mekanismi on alipaine. Alipaine saa verenkierron vilkastumaan ja hapekas veri pääsee lihaksiin helpottaen näin erilaisia kipu- ja jumitiloja. Iho saattaa reagoida hoidossa tulemalla mustelmille ja puhdistautumalla – kuona-aineita puskee hoidon jälkeen ihon kautta ulos.

 

Miten Antti koki selän alueen käsittelyn imukupeilla?

Käsittelimme Antin selän imukupeilla hieroen. Hoito tuntuu miellyttävältä, kupit liukuvat öljyn avulla helposti. Missään vaiheessa hoito ei tunnu kipeältä vaan kupit ikään kuin aukaisevat koko ajan enemmän jumiutuneita kohtia. Tuloksena iho alkoi punertua sekä muutamia mustelma-alueita ilmestyi. Iho reagoi voimakkaasti puhdistusreaktiolla – se nousi pienenpienille näpyille sekä alkoi puskea kuonaa ulos. Hoidon jälkeen olo oli rento sekä hiukan huimailua tuntui ( normaali reaktio, kun jumiutuneet lihakset rentoutuvat). Uni oli seuraavana päivänä syvää.

 

Mitä hyötyä imukuppihieronnasta on?

Imukuppaus pitää lihaksesi rentoina, jolloin kuona-aineet eivät jumiudu kehossasi ja edesauta esimerkiksi erilaisia tulehdustiloja kehossasi. Se palauttaa kehoasi, jolloin esimerkiksi treenit kulkevat paremmin. Kiputilat kaikkoavat myös.

Vatsani toimii nykyisin nopeammin kuin Bemer!

Stomach_colon_rectum_diagram_(dumb_version)

Asiakastarina 70- vuotiaan naisen kokemuksia Bemer – hoidosta. 

Me kaikki tiedämme, että ikää myöten kaikki elintoimintomme hidastuvat, koska koko keho ikääntyy. Joskus se voi tuoda ikäviä ongelmia – vatsa ei tahdo toimia eli suolisto on hidastunut ja se aiheuttaa vatsanseudulle pömppöä ja ikävää paineen tuntua, vaatteet kiristävät ja olo on muutoinkin hankala ja ikävä. Suoliston huono tyhjentyminen taas aikaansaa myös sitä, että kehosta eivät myrkyt ja kuona-aineet poistu tehokkaasti, jolloin kehon puolustuskyky saattaa heiketä, tulehdustilat tällöin myös ns pääsevät päälle ja aiheuttavat kolotuksia ja kipuja kehossa. Erilaiset kiputilat ja tulehdukset ovat itseasiassa suolistosta ( sen huonosta toiminnasta) johtuvia seurauksia.

 

SUOLISTO ON KEHON TOISET AIVOT!

Ja se todellakin on näin. Suoliston puhdistuminen on kaiken a ja o eli suomeksi sanottuna se, että suolistosi toimii säännöllisesti ja hyvin, aikaansaa sinulle parhaimmat puitteet terveyteen! En malta olla kertomatta ( luvalla) 70- vuotiaan naisen kokemusta, joka häntä itteäänkin nauratti Bemer- hoitojen säännöllisen käytön yhteydessä.

Nainen on kärsinyt hitaasta eli laiskasta suolistosta monia vuosia jo, Bemer- hoitoja hän alkoi käyttämään ihan muihin vaivoihin aluksi. Yhtenä hoitojen etuna on esimerkiksi ollut verensokerin tasaantuminen ja lääkehoitoakaan ei ole tarvittu. Suoliston huonoon toimintaan hän on käyttänyt jos minkälaisia ummetuslääkkeitä. Nykyisin vatsan tyhjentää aamulla Bemer – 8 minuutin hoitoaika ei ehdi kulua, kun suolisto ilmoittelee halunsa tyhjentyä!

 

Emeran Mayer kirjoittaa teoksessan Viisas vatsa – kuinka suolisto ja aivot toimivat yhdessä.

Ihmisen suolisto ei ole ainoastaan ruoankäsittelykone, kuten joskus vielä uskottiin. Suolistolla on oma hermojärjestelmänsä, ja suoliston immuunisolut ovat elimistön puolustusjärjestelmän keskeisin osa, lääketieteen tohtori Emeran Mayer kirjoittaa teoksessan Viisas vatsa – kuinka suolisto ja aivot toimivat yhdessä.

Ihmisen suolistossa elelee myös noin tuhat bakteerilajia, jotka muodostavat suolistomikrobiston. Suoliston mikrobistolla on valtavan suuri merkitys ihmisen terveydelle. Mikrobisto muun muassa säätelee aineenvaihduntaa ja pilkkoo ruoan aineosia, joita vatsa ja suolisto eivät yksin pysty käsittelemään. Lisäksi se poistaa ruoan mukana tulleita haitallisia kemikaaleja ja ehkäisee vaarallisten taudinaiheuttajien leviämistä elimistöön.

Koska suoliston tehtävät ovat moniulotteisia, sen häiriöistä voi kärsiä koko elimistö. Muutokset suoliston mikrobiomissa liittyvät moniin sairauksiin, kuten tulehduksellisiin suolistosairauksiin ja astmaan, ja niillä voi olla yhteyttä myös Parkinsonin tautiin ja masennukseen.

 /Lähde https://anna.fi/hyvinvointi/terveys/suolistomikrobisto-kuntoon-ruokavaliolla-7-tehokasta-keinoa-parantaa-suoliston-mikrobistoa

 

EI OLE SIIS YHDENTEKEVÄÄ MITEN SUOLISTOMME VOI JA MITEN SE TOIMII – SE ON KAIKEN POHJA KAIKELLE TERVEYDELLEMME!

 

Realistiset lupaukset vuodelle 2019. Millainen on hyvä lupaus?

Anun kuva talvellaJa ihanaa uutta vuotta 2019! Teitkö sinä lupauksia vuodelle – ja jos niin millaisia?

Meistä moni haksahtaa lupaamaan lupauksia, joita emme ehkä voi realistisesti toteuttaa ja pitää– ja pettymys itseen ja tavotteisiin voi jossakin kohtaa vuotta kolahtaa kohdalle. Siksipä kannattaakin pohtia lupausten merkitystä itselle, mitä tämä merkitsee minulle ja millä tavalla tämä muuttaa oloani ja elämääni koko vuoden aikana. Ja siitä eteenpäin. Silloin ymmärtää, että ne askeleet voivat olla hyvinkin pieniä mutta merkityksellisiä! Heti ei tarvitse suunnata isoja muutoksia kohti ja rynnätä muuttamaan koko elämää!

 

Millainen on hyvä lupaus?

Hyvä lupaus on sellainen, joka muuttaa sinun omaa hyvinvointiasi – se voi olla jonkin uuden harrastuksen aloittaminen hiljalleen ( se ei tarkoita tosiaankaan isoja muutoksia), mutta itselleen voi vaikkapa luvata etsiä laji, jossa viihtyy ja josta nauttii. Ja alkaa toteuttamaan omaa hyvinvointia sen parissa.

Osa lupaa karkittomuutta, alkoholittomuutta, syömättömyyttä…silloinkin kannattaa miettiä, mikä on realistista – voisiko näitä harkita ja miettiä ensiksi mitä ne merkitsevät, mitä ne tuovat elämääni lisää, millä tavalla ne muuttavat oloani ja hyvinvointiani – ja mikä ensisijaisen tärkeää, etsiä tilalle jokin korvaava asia tai tilanne – vaikka se mukaansa tempaava harrastus. Harvoin päättämällä ja järkeilemällä mennään kovin pitkälle, koska nämäkin edellä mainitut ovat hyvin tunnepitoisia asioita, joihin siis vaikuttaa tunteet ja se millä tavalla koen asioita, mitä ajattelen itsestäni ja elämästäni sekä hyvinvoinnistani. Ylipäänsä mitä minä tahdon elämältäni ? Toki, jos omaat valtavan itsekurin ja olet suorittajatyyppiä kovalla kilpailutahdolla, voit onnistua aivan varmasti sen kummemmin tunnevivahteisia asioita pohtimatta.

 

Hyvä lupaus on sellainen, jonka taakse itse näkee

Hyvä lupaus on sellainen, joka kantaa pitkälle eli sen vaikutuksen näkee ja ymmärtää pitkän ajan tähtäimellä. Jos muutan nyt tuota, sen vaikutus on tämä pitkällä ajalla. Jos muutan ravitsemustani vaikkapa enemmän kasvispainotteisemmaksi, sen vaikutus on tämä vuoden aikana. Jos alan liikkua enemmän, sen vaikutus on tämä vuoden aikana. Jos alan käydä vaikkapa hieronnassa kerran kuussa, sen vaikutus on tämä vuoden aikana. Mitään isoja hokkuspokkus- tekoja ei ole – eikä siis mitään nopeaa tietä onneen. Kun tiedät mitä jokin jatkossa sinua hyödyttää, jaksat taistella sen eteen.

Jos esim kärsit univaikeuksista ja lupaat vain nukkua paremmin, et näe asiaa kokonaisuudessaan. Ensiksi sinun tulee miettiä se, mikä sinua jostain syystä pitää hereillä ( se voi olla asia, jota et tiedosta) ennen kuin voit luvata itsellesi parempia yöunia. Sinun tulee myös tiedostaa, missä tilassa kehosi on – ennen kuin voit vaatia siltä palauttavaa unta. Sinun tulee tiedostaa se, mitä kehosi kokee ja millä tavalla kohtelet sitä ( vaaditko liikoja) ennekuin se antaa sinun palautua. Eikä tiedostaminen yleensä riitä vaan muutos, jossa opettelet uusia tapoja kohtelemaan itseäsi.

 

”Opettele kuuntelemaan kehosi sanomaa, mielesi ajatuksia – opettele olemaan läsnä itsessäsi. Keho on aina viisaampi kuin järjellä voisimme edes ymmärtää! Lupaa vain asioita, jotka ovat realistisia – näin et pety ja ymmärrät, että lupauksetkin ovat prosessi kohti jotain parempaa – eivät hetken heilautuksia! ”

JALAT – mitä ne meille kertovat?

jalat

Kuten varmaan jossain vaiheessa olen kertonutkin, olen aloittanut jalkojen hoidon ammattitutkinnon. Opinnot ovat alkaneet olla nyt tosi mielenkiintoista! Keväällä aloitan siihen kuuluvat harjoitteluhoidot jalkojen tutkimisessa että hoidossa – erilaiset kynsiongelmat, haavaumat, infektiot jne.  Se miksi tästä nyt kirjoitan, on se, että minäkään en ihan kaikkea edes ymmärtänyt mitä kaikkea jaloista voi huomata tai miten ne oikeasti vaikuttavat kehon koko toimintoon – on ihan uskomatonta, miten paljon ne oikeasti meille kertovat!

 

Miten jalkasi liikkuvat?

Mielenkiinnolla olen lueskellut eri luista ja nivelistä – miettinyt mikähän minullakin tuossa syksyllä napsahti pienessä tapaturmassa, kun koira aika reippaasti nykäisi eikä vamma ole vieläkään täysin korjaantunut. Minulla ei myöskään ole ollut tietoakaan siitä, miten rasvapatja voi hävitä ja sukeltaa ihan eri paikkoihin jalkaterässä ja aiheuttaa erilaisia ongelmia ja oireita.  Saatika miksi niin tärkeää olisi ne hyvät kengät hankkia ja satsata niihin!

Olen nyt hoidoissani kiinnittänyt huomiota asiakkaiden jalkoihin – ja löytänytkin sieltä oireita ja asioita, jotka ovat tulleet iän tuomana ongelmana, huonojen kenkien syynä, liian pienien kenkien ja sukkien myötä jne. Laskeumaa meillä voi tapahtua jaloissakin – tuossa jalkapöydän luissa aiheuttaen sitten erilaisia vaivoja koko kehoon! Varpaat voivat törröttää eri suuntiin tai olla yhdessä supussa. Jalkaterän luiden liikkuvuuden voivat heiketä, jolloin se vaikuttaa askeltamiseen ja liikkumiseen, kävelyn muuttumiseen – sitä kautta meillä saattaa esiintyä kipuja ja tiukkuuksia eri puolilla kehoa! On tärkeää myös tietää, miten paino jakautuu jalalle – sitä kauttahan ne kovettumatkin sinne syntyvät.

 

Miten niitä sitten korjataan?

Se nimittäin on mahdollista! On tiedettävä millaisilla kengillä kulkee, mitkä itselle on sopivat – oikeankokoiset ja hyvät. Kengän on oltava oikeasti myös tukeva – ja erilaisille jaloille on hyvä asiantuntijan kanssa miettiä millaiset kengät sillä hetkellä edesauttavat jalkojen terveyttä!

Sen lisäksi jalkojakin on liikuteltava, tehdä erilaisia liikkeitä ja ojennuksia, jotta nivelet pysyy liikkuvina -ja jos ei itse pysty niin jalkojen hoitaja voi tehdä passiivisia liikeharjoituksia jaloille! Verenkierto jaloissa voi olla huono ja samalla se vilkastuu ja solut saavat happea. Ihon kunto voi olla jaloissa huono, on tärkeää, että ne osat , jotka meillä kehosta kuluvat kaikkein eniten, me osaisimme myös hoitaa niitä kaikkein eniten!

Jalkojen kovettumia, känsiä ja muita ongelmia voi myös jalkojenhoitajalla hoitaa – ja ennaltaehkäistä niiden syntyä oikeilla toimenpiteillä!

EI OLE AIVAN SAMA MITEN JALKASI VOIVAT, SILLÄ SINÄ SEISOT NIIDEN PÄÄLLÄ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onko sopuisaa eroa olemassakaan?

LootuskukkaLueskelin artikkelin eräästä lehdestä, joka koski sopuisaa ja hyvää eroa – onko se ylipäänsä mahdollista. Artikkeli oli kirjoitettu eroasiantuntijan näkökulmasta, jolla itsellä oli myös oma kokemus eroamisesta.

Artikkeli oli mielestäni hyvää asiaa – varsinkin tänä päivänä, kun eroaminen on yleisempää kuin entisvanhaan. Eroaminen ei ole enää tabu eikä häpeä vaan kertoo jopa siitä, että ihmiset uskaltautuvat miettiä enemmän omaa hyvinvointia ja sitä, millaisten ihmissuhteiden ympäröimänä haluavat elää ja kohtaavat totuutta, että millaisessa suhteessa ylipäänsä kulloisellakin hetkellä todella elävät.

 

Miksi minä jaksan, kestän ja venyn?

Olen omassa työssäni ja omassa elämässäni kohdannut sekä muiden ihmisten kautta että oman itseni kautta sitä, miten hyvinvointi – se miten hyvinvoiva ihminen on – oikeasti vaikuttaa meihin fyysiselläkin kehotasolla – ja siihen vaikuttaa hyvin paljon myös se, millaisten ihmisten kanssa olemme tekemisissä. Jos olemme suhteessa jostakin omasta kivusta johtuen esimerkiksi vallankäyttäjän kanssa, emme me hirveän hyvinvoivia ole. Saatamme ihmetellä miten ihmeessä jaksamme päivästä toiseen, kun tuntuu, että toinen jyrää minut alleen. On tärkeää nähdä juurikin se asia, että miksi minä tässä jaksan sen sijaan, että jäisimme kiinni tilanteeseen, jossa sätimme ja syytämme toista ihmistä hänen piirteistään. Ja tämä on hyvin usein se syy, miksi lähdemme jostakin suhteesta pois – ja alamme voida paremmin. Ihmiset ottavat enemmän vastuuta omasta olostaan ja tunteestaan!

 

Miten se huonosti vointi sitten näkyy meissä?

Meidän kehomme voi olla toimimaton, toisin sanoen aineenvaihdunta tökkii ja turvotukset kehossamme lisääntyvät. Ihomme on eloton ja silmämme ovat surulliset. Turhaan ei sanota sitä, että silmät ovat sielumme peili! Kun saamme kiinni omasta tunteestamme ja uskallamme pitää puoliamme – keho alkaakin toimia eri tavalla, silmiin syttyy palo ja halu muuttaa asioita, aineenvaihdunta saattaa vilkastua ja ylimääräiset kilot ropista pois. Ei siihen aina tarvita mitään ihmedieettejä ja kuureja, ihminen on oikeasti kokonaisuus ja monen monta kertaa, kun ihminen vapautuu ikään kuin omasta vankilastaan , kehollisiakin muutoksia alkaa tapahtua!

 

Parisuhde on eri asia kuin vanhemmuus

Pointtina tässä artikkelissa painotan sitä, että me kuulostelisimme omaa vointiamme – tottakai ennen eroa kaikki tukitoimenpiteet on käytettävä ja kortit katsottava moneen eri otteeseen ja monelta kantilta. Mutta jos asiat ei muutu eikä toinen ole halukas katsomaan oman itsensä sisälle, on siinä yksin aika vaikea asioita muuttaa – parisuhde on aina kahden ihmisen suhde. Ja sanottakoon jo tässä, että parisuhde on eri asia kuin vanhemmuus – monen parisuhde voi jäädä perhe-elämän alle ja itse olen sitä mieltä, että parisuhde on perheen perusta – ei niin, että vanhemmuus olisi se perusta parisuhteelle. Parisuhde on aina parisuhde ja hyvinvoivassa parisuhteessa perhe – elämäkin voi hyvin. Jos parisuhde unohdetaan perhe-elämän alle, usein käy niin, että vanhemmat etääntyvät toisistaan. Se voi olla hetkellistä tai se voi olla loputonta. Se pointti onkin juuri se, kuinka löytää se parisuhde sieltä kaiken alta ja kuinka hoitaa sitä – koska parisuhteessa me peilataan itseämme siihen toiseen ihmiseen. Ja opimme tuntemaan sekä toista että itseämme ( me tuomme parisuhteeseen kaikki eletyn ja menneen elämämme). Hyvässä parisuhteessa on mahdollisuus kasvuun sen sijaan, että olettaisimme kaiken pysyvän paikallaan.

 

Ero ei tee sinusta huonoa vanhempaa

Voit olla hyvä vanhempi vaikka olisit eronnut. Ja perhe-elämä ei aina, jos siinä parisuhde voi huonosti, ole se paras kasvualusta lapsillekaan. Hyvässä erossahan ei erota lapsista vaan kumppanista -ja tämä usein unohtuukin siinä surun mylläkässä. Ja tämä pitäisi aina painottaa lapsillekin, eroa ei oteta heistä vaan puolisosta.

Joskus asiat vain menevät siihen , että kaksi ihmistä ei löydä keinoja auttaa parisuhdettaan. Jos kaksi huonosti voivaa ihmistä yrittää väkisin elää ja pyörittää perhe-elämää, en usko, että se on terveellinen kasvualusta lapsillekaan. Olen monesti lohduttanut eronneita vanhempia siitä, kuinka he pitämällä kiinni omasta hyvinvoinnistaan, opettavat myös jälkikasvulleen, että kaikkea ei arvitse sietää eikä kestää vaan aina voi toimia, valita ja muuttaa asioita. Kun asioita oikeasti tarkastelee hyvinvoinnin kautta, miten minä tässä voin ja miten sinä tässä voit…voi alkaa huomata sitä, että missä asioissa parisuhde tarvisi muutosta. Väkisin ei tule mistään mitään!

 

Happinaamari on laitettava aina ensin itselle ja sen jälkeen muille!

Riitan kokemus vyöhyketerapiahoidostani

LootuskukkaEnnen vyöhyketerapiaan menemistä en edes tiennyt, kuinka syvältä ongelmani kumpusivat. Liiallinen kiltteys, tunnollisuus, riittämättömyys ja syyllisyys olivat ajaneet kipuiluun asti. Moni asia juontaa juurensa yleensäkin lapsuudesta, mutta se, että Anu ne minulle kertoi jo ensimmäisellä hoitokerralla, oli todella avaavaa ja vapauttavaa. Siitä lähti matka itseni tutustumiseen turvallisessa ja tukevassa ympäristössä.
Joka kerralla koin uusia oivalluksia itsestäni. Opin kuuntelemaan kehoani ihan eri tavalla, että mitä tietyt kiputilat viestittävät. Tunnelukot alkoivat aukenemaan ja sen seurauksena itkun jälkeen onnellisuusolo. Tämä on kokonaisvaltaista elämänkaariterapiaa.
Anulla on kuuntelemisen lahja. Hän löytää kipupisteet, niin fyysiset kuin henkisetkin ja osaa auttaa niiden helpottamisessa sanoittamalla tunteitani. Hoito itsessään on muutenkin miellyttävää ja rentouttavaa ja olen saanut energiaa päiviini. Nykyään saan nukuttua hyvin ja elämä on alkanut tuntumaan onnelliselta. Kaikki lähtee siitä, että osaa kuunnella ja ymmärtää itseään ja siinä Anun tuki on ollut korvaamatonta.
Riitta Portimo

Kateus vie kalatkin vedestä!

2017-03-23 14.29.21

Oletko sinä koskaan tavannut kateellista ihmistä? Me jokainen olemme varmasti olleet kateellisiakin jollekin toiselle. On eri asia tunnistaa oma kateus ja myöntää se itselle ja jopa toiselle kuin ehkäpä verhota kateus ilkeiden ja piikikkäiden sanojen muotoon. Kateutta esiintyy myös ohittamisena, ikään kuin ohitetaan toisen saavutukset tai onnankantamoiset – ei haluta vilpittömästi osallistua toisen iloon ja onneen. Voidaan yrittää jopa lannistaa toista sanomalla lannistavia ajatuksia tai jarruttamalla!

 

Kateus johtuu pelosta menettää oma asema!

Mistä kateus sitten johtuu? Hyvin usein kateus johtuu menettämisen pelosta – joku asia tai tilanne on jotenkin minulta pois. Toinen saa huomiota, saavutuksia, rahaa, asioita, tilanteita enemmän kuin minä. Kateus on pelkoa siitä, että olen jotenkin heikommassa asemassa toiseen nähden, huonompi, joten minun tulee taistella ja valjastaa sisäiset soturini taistoon! Kateus valitettavasti näkyy ja kuuluu ihmisestä vaikka hän ei sitä itse tiedostaisi. Kateellisen ihmisen sisin saattaa olla katkera tai hyvin pelokas.

 

Voiko kateutta kääntää itsensä voitoksi?

Olen usein varsinkin yrittäjän taipaleellani kohdannut erisorttista kateutta – oma kaveripiiri saattaa vaihtua tai ne läheiset kaverit ( joiden luulit olevan läheisiä), eivät yhtäkkiä kannustakaan sinua tai eivät jaa sinun kanssasi samoja ajatuksia tai arvomaailmoja. Yrittäjän elämässä kateus johtuu usein siitä, että yrittäjyys vaatii uskallusta ja vahvaa tahtoa, jota monella ei ole. Se koetaan häviöksi oman minuuden peilaamisessa. Harva kuitenkaan tietää yrittäjän matkaa kohti päämäärää – se vaatii sisukasta työtä , tehtyjä tunteja, vahvaa persoonaa ja kykyä oppia uusia taitoja, pysyä niin sanotusti kartalla mitä ympärillä tapahtuu.

Voisiko kateuden kuitenkin kääntää itsensä voitoksi? Jos ajattelisikin käänteisesti – jos tuokin niin kyllä minäkin- tyylillä? Toki se silloin vaatii työtä, ilman työtä ei saavuteta mitään. Tästä on hyvä sananlaskukin olemassa ” säälin saa ilmaiseksi, kateus on ansaittava!”

Kateus saa ihmisen kurjaksi, ilkeäksi ja katkeraksi! Yritä siis seuraavan kerran tunnistaessasi kateutta itsessäsi, nostaa itsesi sen yläpuolelle – osallistu vilpittömästi toisen iloon ja ajattele ” KYLLÄ MINÄKIN PYSTYN!”

 

 

 

Mitä on henkinen tasapaino?

Anun kuva moodleenNykyään hyvinvoinnista puhutaan paljon – ja sana *henkinen tasapaino* vilahtelee aika usein monenkin ihmisen suussa. Mutta mitä se oikein on? Onko se ainaista hyvinvointia, hymy huulilla kulkemista? Onko se sitä, että asiat yritetään aina järkeistää paremmalla tolalle kuin ne itseasiassa sillä hetkellä ovat ( miettimällä niitä kiitollisuuden asioita ja asioita, joista me emme saa tuntea niin kuin oikeasti koemme tuntevamme) ? Näin juuri suljemme itseltämme tunteita kehoomme.

Hyvinvointi ( henkinen tasapaino) on tasapainoilemista ! Ei sitä, että elämässä kaikki on aina tasapainossa!

Henkinen tasapaino – voisiko sitä ajatella, että tasapaino on ymmärtämistä myös siitä, että mikä omassa elämässä sillä hetkellä on elämässä pinnalla, meneillä, vähemmällä. Kaikkeen emme riitä. Maaret Kallio kirjassaan Inhimillisiä kohtaamisia havainnollistaa hyvin sen, mitä itsekin olen aina miettinyt – elämä on tasapainoilemista eri hetkien ja tilanteiden kanssa ja ne muuttuvat elämässä koko ajan!

Ajatellaan vaikka ruuhkavuosia, jolloin meillä on pieniä lapsia taloudessamme – me panostamme heihin ja heidän kasvatukseen, jolloin luonnollisesti oma kehittäminen vaikkapa työelämässä jää vähemmälle. Ihan tosiasia on myös se, että aikamme ei riitä silloin kaikkeen. Samoin harrastukset – ne voivat hetkittäin olla vähemällä juuri ajanpuuteen vuoksi.

Ruuhkavuosien mennessä ohitse, meillä on taas intohimoa ja halua kehittää itseämme vaikkapa työelämärintamalla. Voimme alkaa vaikkapa opiskella ja käyttää aikaamme itseemme. Siinäkin meillä on oma syklimme, että teemme ja innostumme ja jaksamme hyvin vaikkapa tietyn ajanjakson ja sitten pitää levätä – joten luonnollisesti voimme silloin vaikkapa huilia hiukan enemmän kuin normaalisti. Yrittäjän arjessa tämä näkyykin juuri siinä, että me voimme suurilta osin määrätä omaa aikatauluamme ja ajankäyttöämme mikä meille on hyväksi – silloin kun jaksamme ja innostumme , uskallamme – hommia pitää paiskoa -koska tulee myös aika, jolloin tarvitsemme lepoa enemmän ja panostuksemme työhön jää vähemmäksi.

 

Tasapaino on myös kykyä oivaltaa omia kipukohtiamme!

Nykyään me emme uskalla olla edes vihaisia tai loukkaantua. Emme edes välttämättä tunnista koko tunnetta tai tilannetta, jossa meidän tulisi kyetä loukkaantumisen tunteeseen tai jopa vihaan ( viha on pienimmillään kykyä sanoa EI).  Jos emme osaa tai tunnista vihan tunnetta, voi se pahimmillaan johtaa erilaisiin kehosairauksiin ja tulehdustilat kehossa etenevät. Moni ihminen on saanut apua fyysisiin oireisiin pelkästään purkamalla tunnepuoltaan!

 

Kontrollointi on elämänpelkoa

Toisaalta voimme olla hyvinkin pelokkaita omasta asemastamme. Alamme silloin miellyttää ja olla ihmisille olemassa siten, miten ajattelemme, että he pitäisivät meistä. Pelkäämme hylätyksi tulemista syvällä sisimmässämme niin paljon , että emme uskalla oikeasti olla olemassa niillä tunteilla kuin mitä meillä sillä hetkellä on. Haluaisimme tietää jopa ajatukset toisten päästä, mitä he meistä ajattelevat!

Herkästi alamme myös syytellä toisia ihmisiä heidän tunteistaan ja reaktioistaan, koska emme osaa tai kykene kohdata omia vajavaisuuksia, mitä kannamme hyvin pitkältäkin matkaa elämämme vuosilta, jopa raskauden ajalta. On helpompaa syytellä kuin kohdata oma vastuu ja oma osuus vaikkapa ristiriitatilanteissa.

Tasapainoa on tunnistaa omat tunteet, reaktiot ja tulla toimeen itsemme kanssa. Meidän ei tarvitse olla täydellisiä ja viattomia, koska emme kuitenkaan siihen kykene! Ihminen, joka sanoo, että minulla ei ole mitään ongelmia ( tai lukossa olevia tunteita) – valehtelee, koska ongelmat ja vaikeudet ( ja lukossa olevat tunteet) kuuluvat inhimilliseen elämään! 

 

Stressi – lamaannutko sen alle vai uskallatko reagoida?

kynttila-poltettuNykypäivän vitsaus – stressi! Ja nykypäivän harhaluulo etteikö siihen voisi vaikuttaa! On olemassa erilaista stressiä, positiivista ja negatiivista – ja on olemassa erilaisia tapoja taltuttaa stressi.

On äärimmäsen tärkeää oppia ymmärtämään, miten itse reagoi stressiin. Ja millaista stressiä sillä hetkellä kokee. Positiivinen stressi ajaa meitä usein tuloksia kohti – tekemistä ja toimimista, reagoimista – negatiivinen taas lamaannuttaa. Mutta oletteko ajatelleet, että negatiiviseenkin stressiin voi reagoida?!

 

Negatiivinen stressi

Negatiivinen stressi on usein sitä, että ihminen mieltää, että asiaan ei voi vaikuttaa – stressi lamaannuttaa, väsyttää, aiheuttaa matalaa tulehdusta kehossa, mieli matalenee, masennus iskee…jne.

Me olemme oppineet, että negatiivisessa stressissä paras lääke on nukkuminen ja lepääminen – joo, joissakin tapauksissa kyllä. Mutta joissakin tapauksissa toimiminen saattaa olla paras ratkaisu!

Ajatellaampa taloushuolia – rahahuolet tahtovat vetää meitä usein pohjalle, päädymme valittamaan rahan vähyyttä, huonoa työtä, matalaa palkkaa jne. Emme näe metsää puilta! Emme ymmärrä katkoa ja leikata kuluja emmekä osaa tehdä valintoja. Kulutamme yhtä paljon kuin ennenkin! Jokin tilannehan tai virheratkaisu tilanteeseen on vienyt. Teemme kenties töitä hullun lailla – usein meillä on kuitenkin vastuu ja valinnanvapaus…voimme valita toisen työn, voimme vaihtaa työpaikkaa, voimme nostaa hintoja…voimme oikeasti vaikuttaa! Voimme miettiä rahan käyttöämme – tarvitsemmeko kaikkea mitä mieli tekee ostaa, syömmekö ulkona, miten valitsemme ruokaostokset kaupassa..jne.

Ylipäätään on hyvä miettiä, miten oma mielelle toimii – puhuuko se meille asiasta kuin asiasta negatiiviseen sävyyn, sulkee tavallaan portteja edes nähdä ja vaikuttaa…” no miten minä nyt työni vaihtaisin…no , helppohan se on sanoa noin, mutta käytönnässä..no, kun on tätä lainaakin…” Miten me oikeasti puhutaan, se vaikuttaa paljon siihen miten me tunnetaan ja sitä kautta se vaikuttaa ajatuksiin!

 

Positiivinen stressi

Positiivinen stressi on usein toimintaan ajavaa, ratkaisuja. Miten me ajatellaan asioista, nähdäänkö me haasteet hyväksyttävinä vaiko kielteisinä asioina? Jos minulla nyt on taloushuolia ja fakta on tämä, positiivinen stressi pistää miettimään keinoja muuttaa kokonaistilannetta! Suhtautuminen on silloin ihan erilaista ja se vaikuttaa tunnetasoomme ja ajatuksiimme. Vaikka meillä oikeasti olisi tiukka paikka elämässä, me hyväksymme tilanteen , mutta emme lamaannu vaan näemme, että me voimme AINA jollain tapaa vaikuttaa asioihin!

Me uskallamme silloin muuttaa kuvioitamme niin, että alamme voimaan paremmin ja tilanteemme kohenee. Emme piiloudu maailmalta ! Otamme haasteetkin elämään kuuluvina asioina emmekä näe niitä niin isoina, että emme luottaisi ja uskoisi selviytyvämme.

 

Tunnetyöskentely

Tunnetyöskentely ei ole hampaat irvessä vääntämistä negatiivista asiaa positiiviseksi eikä se ole negatiivisen tunteen sulkemista eikä kääntämistä positiiviseksi vaan se on tunteiden työskentelyä, hyväksymistä, sitä kautta uusien toimintamallien opettelua ja toimeenpanoa. Me muutamme omaa käyttäytymistämme ja suhtautumistamme tunnetyöskentelyn avulla!

 

Tunnistatko sinä itsessäsi oman suhtautumistavan, käyttäytymisen ja ajatusmallin? Onko se enemmän negatiivinen kuin positiivinen?