Itsesuojelukoneistomme yrittää saada järjettömänkin näyttämään järjettömältä.

Itsensä kehittäminen

Meillä kaikilla on hetkemme, jolloin valehtelemme itsellemme ja keksimme verukkeita ja syitä, miksi jokin asia ei onnistu tai missä olemme huonoja. Se on oikeastaan kaikista helpointa – tuo valehtelu itselleen ( ja muille!). Haluamme paljon, mutta emme ole valmiita tekemään asioita, jotka sinne oikeasti vie – sen sijaan selittelemme ja haluamme kaikkea. Selittelemme asioitamme myös ympäristöllä. Haluamme paljon, mutta emme ole valmiita muuttamaan tai luopumaan mistään.

 

Sokkona tikkaa!

Minäkin aikoinani luulin, että en ole hyvä numeroissa enkä osaa laskea ( en siis ymmärrä numeroita ) ja kaikki numeeriset hommat oli minusta inhottavia ( koska uskoin etten ymmärrä niitä) . Jouduin lukiossa ottamaan jopa ystäväperheeltä tukiopetusta matematiikassa, koska olin omasta mielestäni siinä tosi huono. Minä itse olin sitä asiaa vahvistanut ja kun koko ajan vahvistin sitä itse, toistuma oli se, että kokeista tulikin surkeita numeroita. Tämä pätee muuten moneen asiaan…kun vahvistamme jotain uskomusta itsessämme tai elämässämme, ne tuppaavat olemaan muuttumatta -mutta jos muutamme uskomustamme itsestämme ja elämästämme, meille tulee tunne, että voimme muuttaa ensiksi ajatustamme, sitten tunnettamme, sitten tekojamme.

Naurattaa, kun muistelen yrittäjän taivaltani ihan alussa – en uskaltanut ollenkaan katsoa numeroita ( joka tietysti on tällä alalla aivan olennaisinta). Vaikka siitä ei pitäisikään. Mentorini ( opiskelin yrittäjän ammattitutkintoa) kysyi minulta kerran, että aionko loppuun asti sokkona vain heitellä tikkaa ja toivoa, että ne tikat osuisi aina napakymppiin vai uskaltaisinko oikeasti katsoa numeroita. Kertakaikkiaan minulla oli tunnistettava lukko niihin, ensin itselleni ja sitten muille. Ei auttanut sanoa jotain toimivaksi ilman sitä, koska olihan se nähty ettei mikään toimi , jos ei osaa katsoa oikeita asioita.

 

Ei se mitä haluamme vaan se, mitä meidän pitää valita ja tehdä! 

Mutta niin minä vain lopulta uskalsin! Laittelin tulot ja menot vierekkäin – ja vielä enemmänkin – kiinnostuin oikeastaan numeroista siinä vaiheessa kuin pikkulapsi uudesta lelusta tai jostakin jutusta. Ihmettelin, että voinko todellakin vain laskea – ja alkaa sitten miettiä tekoja eli valintoja ja ratkaisuja.

Ja aloin tekemään myös valintoja – mitä otan, mitä en. Mitä tarvitsen, mitä en. Mikä on minulle turhaa tai puoliturhaa, mikä ei. Mistä pystyn luopumaan, mistä en. Opin sanomaan EI ITSELLENI, en saanut kaikkea mitä halusin ( ja mitä valehtelin itselleni tarvitsevani) vaan tein rajoja itselleni.

Jos halusin saavuttaa unelmani, minun on tehtävä sen eteen työtä – ottaa vastuu totuudesta, luovuttava monestakin asiasta , mitä halusin. Oikeastaan tuo aika lopetti haluamisen – sen sijaan valitsin todellakin asioita mitä vain tarvitsin. Tässä kaikki kuulostaa helpolta , mutta siihen sisältyi tosi isoja juttuja kuten asunnon vaihto -muutin isosta pieneen, halvempaan. Päätin etten osta vaatteita ennenkuin ne todella on rikki. Päätin, kuinka usein syön ulkona tai kahvittelen ulkona ( vai kahvittelenko kotona, syönkö jäätelöä kotona, teenkö ruokani itse vaiko ostanko valmiina…jnejne…Päätin, tarvitsenko mitään ylimääräistä elektroniikkaa, kuinka isoa tvtä tarvitsen tai millaisia huonekaluja tarvitsen…puhelimen ostossa vaikutti hinta. Riisuin todella paljon elämästäni kaikkea turhaa – sellaista mitä ilmankin pärjään! Toki ymmärrän , että joitakin asioita kannattaa satsata ja mitata laadussa!

 

Valitsen nykyisin itselleni vain huipputärkeitä asioita! 

Ja mikä varmaan yllättää, olen kiinnostunut edelleen numeroista – minusta on tullut jopa varmaan joillekin jopa ärsytykseen asti numeroiden laskija! ( ja niiden eurojen =D ) . Pointtini tässä ei kuitenkaan ole ne numerot vaan se, että meistä on oikeasti siihen mihin meistä uskomme olevamme – minäkään en uskonut koskaan oppivani numeroita ja laskemaan, mutta niin vain kävi. En ummista silmiäni enää minun totuudelta numeroita kohtaan ja osaan laskea mihin on varaa ja mihin ei. Ei tarkoita myöskään sitä, että olisin luopunut elämässäni nautinnosta – minä satsaan vain niihin asioihin , jotka minulle ovat huipputärkeitä! En puoliksi tärkeisiin enkä turhiin. Vain huipputärkeisiin. Huipputärkeänä pidän vaikkapa itselleni suotua viikon lomaa ulkomailla kerätäkseni voimia, johon satsaan ja säästän eikä se tarkoita sitä, että senkään pitäisi olla mitään överiä vaan keskinkertainen ja hyvä riittää!

itsensä kehittäminen 2

Kun ihmisen on pakko, hän tekee sen! Niinkauan kun ei ole pakko – ei ole pakko! Unelmiinkin riittää oma usko ja oikeat teot , kun on vain rehellinen itselleen! Aina emme saa mitä haluamme vaan mitä tarvitsemme!

Kuvat ja otteet kirjasta ” Sen teet mihin uskot” Norman Vincent Peale

Alla kuva Kreetalta , jossa lomailtiin toukokuun lopussa! Kuvasta huokuu lämpö, rauha ja lepo -se mitä sinne lähdettiinkin hakemaan!

Kreeta uima-allas

 

 

 

 

Valitsetko elämääsi oikeita asioita – minun 3 oppimaani oppinumeroa – lue ja mieti, olisiko näistä myös sinulle oppinumeroiksi elämääsi!

Kreeta uima-allasKävin hengähtämässä Kreetan kauniissa maisemissa ja opin sieltä muutaman asian.

 

 

 

OPPINUMERO 1. Me voimme oikeasti valita elämäämme juuri niitä asioita, jotka ovat meille tärkeitä – ja voimme valita jättää syrjään niitä asioita, jotka ovat vähemmän tärkeitä. Meillä ei tule eikä meillä voi olla kaikkea mitä haluaisimme – eikä meillä voi olla edes tarvetta kaikkeen siihen mitä haluaisimme. Voimme rakentaa oman elämämme omannäköisistämme asioista (ihmiset, työ, asuntomme, harrastuksemme jne). Tämä vaatii tietysti prosessointia siitä, että tietää oman arvomaailman ja sen mikä itselle elämässä merkitsee ja on tärkeää – jotta voi jättää taakseen asioita mitä ehkä elämässä on kulkenut mukana ehkä tiedostamattakin, miksi niistä ei ole voinut irtaantua tai luopua.

puu Kreeta

OPPINUMERO 2. Kaikkea ei tietenkään voi itse valita, mutta oman suhtautumistavan voi valita. Tällä en tarkoita pakkomaista yltiöpositiivista asennetta tyyliin – pakko vääntää hymy kasvoille vaikka itkettäisi vaan asioiden kohtaamista totuudenmukaisesti ja sen jälkeen valita suhtautuminen – murehdinko vaiko luotanko, valitanko vaiko teenkö asioille jotain. Tämä tietysti vaatii prosessointia siitä, että oikeasti tuntee itsensä ja tietää mitä omalta elämältänsä haluaa, jotta rohkenee sitten esimerkiksi tekojen kautta muutaa elämäänsä. Suhtuatumistavan myötä tulee usein tekojen aika.

varpaat kreeta

OPPINUMERO 3. Ihminen tarvitsee aika vähän ollakseen onnellinen. Onnellisuushan ei tarkoita sitä, että on koko ajan iloinen tai on hauskaa ja elämä olisi ongelmatonta tai omistaisi ihan kaiken mikä on käden ulottuvilla. Onnellisuus tarkoittaa kiitollisuutta kokemuksista, että niitä on saanut elää ja jakaa, niistä on oppinut ja kasvanut – rauhaa ja riittävyyttä niin itsessä kuin ulkopuolella itseä. Onnellisuus tarkoittaa oikeasti myös sitä, että niitä muutettavia asioita elämässä on, toisin sanoen niitä epätyydyttäviä juttuja, jotta elämässä säilyy mielenkiinto ja elämänilo. Ilman näitä ihminen turhautuu myös jatkuvaan tasavirtaan, jos elämässä ei tapahdu koskaan mitään tai ihminen kädottaa kyvyn kehittyä ihmisenä. Ja tämä aiheuttaa usein myös erilaisia tunnetason reaktioita -kateutta, katkeruutta, masennusta jne.

kynttilät kreeta

Mieti mikä sinulle on tärkeää, mitä elämältäsi haluat , valitse ja ala toteuttamaan elämääsi!

 

 

 

 

 

Tunnelukot ja tunteiden säätely – heiluri voi heilahtaa laidasta laitaan…

Anun oma kuvaTuntuuko sinustakin joskus siltä, kuin kaikki tunteet toisesta ihmisestä tarttuisi mukaasi?

Tai hetkeksi saatat lähteä hyvinkin tunteella elämään toisen ihmisen tunnetilaa – tai, että aistit jonnekin ryhmään mennessä ihmisten erilaisia tunnetiloja – tiedät usein senkin, millä mielellä ihmiset tilaisuuksissa ovat. Tai reagoit tilanteissa hyvin voimakkaasti…joskus jopa niin voimakkaasti, että se tuntuu kehossa asti vatsan poltteena, tärinänä, kiukustumisena…

Joskus omat tunteet saattavat olla ihan mylläkässä – ja et aina itsekään tiedä miksi tunnet niin kuin tunnet.

 

 

Tuntosarvet kasvavat päähämme, koska joudumme lukitsemaan tunteemme ja valitsemaan erilaisia selviytymiskeinoja

Tuntosarvet kasvavat meille päähän usein tilanteissa, joissa joudumme olemaan varpaillamme – usein jo lapsuudessamme. Olemme oppineet aistimaan millä mielellä voimme olla, miten päin ja millä tavalla – jotta ylipäänsä saamme olla ja tulemme hyväksytyksi.

Nämä tilanteet voivat ja usein ovatkin lapsuuden aikaisia tilanteita, jolloin olemme aistineet sen, mitä tunteita tilanteessa ei saa eikä sovi näyttää. Näistä tilanteista kasvaa meille selviytymiskeinoja, jotka lapsena ovatkin meille äärettömän tärkeitä. Pieni lapsi tarvitsee rakastetuksi tulemisen tunnetta ja hyväksyntää voidakseen elää elämäänsä – siksipä me usein aistimme ja muunnumme lapsena olemaan sitä mitä meidän on haluttukin olevan – kilttejä, huomaamattomia, reippaita… Valitsemme selviytymiskeinoja sen sijaan, että uskaltaisimme näyttää tunteemme ja tarpeemme.

 

Aikuisena tunnelukot ja selviytymiskeinot ovat kohdattavissa

Aikuisena nuo selviytymiskeinot tuovat usein kuitenkin hankaluuksia ja ristiriitoja ihmissuhteissa juuri sen vuoksi, että hylkäämme itse itsemme ja omat tarpeemme ja tunteemme opitun kaavan mukaisesti niin kuin lapsena. Me saatamme odottaa ihmissuhteelta asioita ja toivoa asioita, mutta emme osaa sanoa mitä toivomme , emmekä usein edes tunnista tarpeitamme – tai emme uskalla niitä sanoa pelätessämme, että tulemme hylätyksi.

Me emme useinkaan osaa tehdä myöskään rajoja ja sanoa EI silloin kun se olisi tarpeellista – ja venymme ja uuvumme, ärsyynnymme toiseen ihmiseen sen sijaan, että meidän tulisi kyetä huomaamaan oma osuutemme ( tarpeemme) rajojemme asettelussa.

 

Tunnetta voi säädellä

Tunnetta voi kuitenkin säädellä, kun itse tietää omat tarpeensa ja tunteensa sekä omat haavoittuvuudet ja kivut mihin asioihin reagoi sekä syyn, miksi reagoi. Ja uskaltaa kohdata ne, miksi jokin tilanne tai tapahtuma tai muu asia herätti meissä tämän tunteen – oliko se kenties hyväksynnän tunnelukko, hylätyksi tulemisen tunnelukko, oikeudenmukaisuuden tunnelukko…Kun ymmärrämme mihin lukkoon tilanne on sidoksissa, pääsemme kiinni tuohon tarpeeseemme – ja voimme ymmärtää, että mikä se meidän pohjimmainen tarpeemme on. Ja kun tiedostamme, voimme ilmaista sitä ulospäin ja itsellemme esim. ” minä koin tässä tilanteessa hylkäämistä vaikka tilanne ei sitä oikeasti ollut vaan se herätti minussa tämän tunteen. ” ja kun ymmärrämme ja pystymme sanoittamaan tunnettamme, olotila helpottuu eikä meillä ole enää tarvetta reagoida niin voimakkaasti.

AVIOERO– kun riippuvuus suhteesta poistuu, tuleeko tilalle rakkaus?

anun kuva jälkeen meikkauksen – KopioAvioero koetaan ja nähdään usein ulkopuolisen silmin epäonnistumisena ihmissuhteessa. Olen itse eronnut kaksi kertaa ja molemmista avioeroista olen oppinut asioita ihmisenä, joita en muutoin olisi oppinut – tuskaiset asiat tapahtuvat usein juuri sen vuoksi, että niillä on jotain opetettavaa ja ne ovat mahdollisuuksia oppimiseen.

Kokonaisvaltaisen vyöhyketerapian opinnoissani tein lopputyöni nimellä ” Kun riippuvuus suhteesta poistuu, tuleeko tilalle rakkaus”. Kävin työssäni läpi omaa ensimmäistä liittoani ja siinä olevia suhdekiemuroita sekä omaa taustaani lapsuudesta lähtien. Kuinka usein kuuleekaan avioeron tullessa, että syy on aina siinä toisessa ihmisessä, kun ei sovita ollenkaan toisillemme, mutta harvoin me mietimme omaa osuuttamme, taustaamme ja syitä käyttäytymisellemme.

 

MINUN MUUTOKSENI AVIOERON SEURAUKSENA

Oma ensimmäinen avioero tapahtui jo yli kymmenen vuotta sitten. Tuon eron jälkeen muutuin ihmisenä – lähdin käsittelemään omaa riippuvuuttani ihmisenä toiseen ihmiseen. Läheisriippuvainen ihminen takertuu toiseen ihmiseen, kannattelee itseänsä ja omia tunteitansa toisella ihmisellä – on oppinut siihen malliin.

Läheisriippuvainen ihminen elää tunnetasolla toisen ihmisen kautta. Avioero opetti minua huomaamaan, että minulla on ihan oma elämä, tunteet ja ajatukset eivätkä ne ole missään riippuvuussuhteessa siihen toisen ihmisen ajatuksiin, tunteisiin tai elämään. Olin aina myös varpaillani, kun yritin aistia millainen minun tulisi tänään olla – miten esillä saan olla, kuinka paljon saan näkyä -varoin loukkaamasta tai aiheuttamasta minkäänlaista reaktiota toisessa. Jälkikäteen ymmärsin, etten ollut oikeastaan ollenkaan edes laajemmassa mittakaavassa olemassa vaan olin olemassa toisten kautta, muiden kautta, elämäni näytti perustuvan oikeastaan kokonaan siihen, millaisena minut nähtiin olevan olemassa, millaisena minut koettiin, että saan olla, kuinka paljon sain olla ja suostuin ikään kuin olemaan olemassa olevaksi vain osaksi. Hylätyksi tulemisen pelko oli saanut minulle roolin, jossa en uskaltanut olla näkyvä.

Yritin omaa avioeroanikin tasoitella mukavaksi ja helpoksi toiselle ihmiselle sekä tietysti myös itselleni – en vain ymmärtänyt, että eihän meille olisi tapahtunut eroa, jos se ei aiheuttaisi mitään kuohuntaa. Mutta vaikeita ja tuskallisia tunteita oli todella vaikea kestää ja elää läpi.

 

VÄÄRÄNLAINEN MINÄKUVA

Huomasin avioeroni seurauksella ihmissuhteissani sellaista vääränlaista minäkuvaa itsessäni, johon olin aina suostunut. Olin ollut aina se näkymätön Anu, hoidin muita ja autoin muita, olin aina se pelastaja, mutta en koskaan ajatellut sitä, että ne pelastanut koskaan itseäni muiden jaloista. Muut jyräsivät minut yli ja ehkä ajattelivatkin, että minun kuuluu ollakin se näkymätön ihminen, joka ei koskaan saa onnistua tai tulla esille omilla kyvyillä ja todellisilla tunteilla. Minun kuuluikin olla jaloissa. En ollut olemassa muutoin kuin oman roolini kautta pelastajana ja auttajana. Olin oppinut hylkäämään itseni.

Eroni jälkeen aloin elää, aloin näkyä ja tulla ja kasvaa omaksi persoonakseni. Aloin tehdä rajoja ja kokea asioita, joista nautin ja pidin. Aloin nähdä itseni uudessa valossa, uutena ihmisenä ja itsenäisenä naisena. Se valitettavasti verotti niin, että osa ystävyyssuhteistani muuttui ja päättyi. Kun joku ryhmässä muuttuu ja aiheuttaa muutosta, ryhmän dynamiikka muuttuu. En suostunut enää olemaan roolissani ja riippumattomuuteni muiden ihmisten hyväksynnästä johtivat siihen, että osa ihmissuhteistani loppui. Sekin oli surtava.

Toinen avioeroni opetti taas omaa itseäni luottamaan elämään – ja tietynlaisesta vakavuudesta pois. Tuon toisen eron oppikokemukset ovat vielä edelleenkin huomattavissa ja huomaan yhä asioita, joita tuossa toisessa liitossa oirehdin.

 

EPÄONNISTUMINEN VAI OPPIKOKEMUS

Elämä ja nämä avioerot ovat opettaneet minua näkemään nämä asioina -ei epäonnistumisena tai virheenä vaan asioina, jotka ovat olleet minun mahdollisuuteni muutokseen. Olen oppinut sen, että elämässä ei ole mitään varmaa, ei mitään turvaa (ja se oivallus onkin juuri tuonut minulle luottamuksen), mitä tahansa saattaa sattua, kenelle vain. Vaikka kuinka lupaisin jotain, se ei välttämättä mene niin, että se pitäisi enkä tarkoita omalta kohdaltani vaan en voi kontrolloida koskaan toisen osaa elämässäni. Eikä minun sitä tarvitse eikä pidä tehdä.

Olen oppinut myös luopumaan kantamisesta ja pelastamisesta – annan toiselle elää oman vastuunsa ja oman elämänsä kivut lävitse. Minun ei kuulu liikaa kantaa toisen murheita, koska poistaisin silloin hänen oppikokemuksensa muutokseen. Minun tunteeni ovat erit kuin toisen ihmisen tunteet – ja ne voi erotella. Alkuun siinä on opeteltavaa, koska herkästi reagoi toisen tunteeseen, mutta pikkuhiljaa oppii huomaamaan omasta olosta, kenen tunnetta elää.

Olen oppinut myös, että kun me menemme jonkun kanssa suhteeseen, emme tuo siihen vain meitä tällä hetkellä vaan tuomme siihen oman taustamme sekä omat kipumme menneisyydestämme – ihan kaiken menneisyytemme.

Siksi ne suhteet ovatkin aina haasteellisia, koska niihin liittyy niin paljon elettyä elämää takana. Joskus tuntuu, että olisi helpompaa elää vain yksin, mutta silloin pakenisimme oikeastaan itseämme – meillä jäisi paljon opittavaa kesken. Siksi onkin käsiteltävä myös oma syvin pelkomme -mitä me oikein oikeasti pelkäämme kaikista eniten. Hetkellisesti traumat saattavat saada meidät olemaankin yksin – ja se on ihan hyvä -mutta pelko ei saa estää meitä jatkamasta elämäämme ja uskaltamasta enää uusiin suhteisiin.

 

KOKEMUS TYÖKALUNA

Toimin työssäni peilinä ja vertaistukena ihmisille omasta kokemuksestani käsin. Sanoitan tunteita ja ajatuksia, rohkaisen näkemään ihmisen omat tunnelukot, mitkä kenties estävät vapautumista tunnetasolla. Olen 17v lähtien prosessoinut omaa elämääni ja erilaisia tunteita ja tilanteita siinä – prosessi ei ole ollut vain mukava matka vaan siihen on sisältynyt paljon tuskallisia tunteita ja tilanteita.

” Muutos ei tapahdu ilman tuskaa”.

 

Ilman omaa kokemusta ei voi hoitaa eikä ymmärtää toista ihmistä – minun oma tunnemylläkkäni

Anun oma kuvaAjattelin kirjoittaa hiukan omaa taustaani – siitä minkä vuoksi olen hoitaja. Alkuni hoitajan uralle lähti juurikin perinteisestä hoitamisesta eli kouluttauduin ensin lähihoitajaksi ja sitten sairaanhoitajaksi/terveydenhoitajaksi.

Lähdin aikoinani hoitajaksi tiedostamatta omaa tarvettani hoitamiselle. Nyttemmin olen ymmärtänyt, että tuo tarve hoitamiselle olikin omaa hoitamisen tarvetta -sen sijaan, että hoidin muita, minun olisi pitänyt hoitaa itseäni. Minun oli hyvin vaikeaa katsoa omaan itseeni sisälle, oli helpompaa hoitaa toista kuin itseään.

 

ELÄMÄ OPETTI NÖYRTYMÄÄN

Elämä toi minulle eteen kuitenkin kaiken sen mitä tarvitsin. Ei välttämättä asioita, joita olisin halunnut vaan kaiken sen mitä olen tarvinnutkin.

Lapsuuttani ja nuoruuttani en nyt tähän avaa sen enempää, mutta hoitojen yhteydessä käytän toki sitäkin kokemustani , mikä minulla sieltä on itselleni kertynyt. Monet asiakkaani tietävätkin taustaani, koska vyöhyketerapiassa on uskallettava toimia toiselle ihmiselle peilinä – minun arvoni hoitamisessa lähtee siitä, että minä en ole parempi kuin kukaan muukaan ihminen -en siellä yläpuolella enkä tuomitsemassa mitään, mitä asiakas minulle uskaltautuu kertomaan.

 

MASENNUSJAKSOT

Olen kokenut elämässäni muutamia masennusjaksoja. Nuoruudessa 17v sairastin ensimmäisen masennusjakson. Viimeisin masennusjaksoni oli viimeisimmän avioeroni jälkeen. Olen siis kaksi avioeroa käynyt lävitse, josta toisesta minulla on yksi lapsi. Avioeroprosessoinnista voisin kirjoittaa ihan oman tarinan, sillä ne on olleet asioita, jotka ovat elämässäni olleet siellä vaikeimpien listalla käsitellä ja hyväksyä.

Avioero aiheuttaa helposti epäonnistumisen tunteen ja herättää yksinäisyyttä sekä huonommuutta. Prosessoinnin jälkeen se on kuitenkin yksi suurimmista voimavaroista, mitä siitä on itselle syntynyt – se tunnemylläkkä mitä siinä käy lävitse, on jotain niin tuskallista, varsinkin kun siihen liittyy lapsi, että sitä ei pysty ymmärtämään, jos ei ole itse kokenut.

 

LAPSETTOMUUS

Lapsi ei ole syntynyt minulle luonnostaan vaan hoitojen avulla. Sitä ennen kävin lapsettomuushoidoissa ja kriisiä läpi monta vuotta. Lapsettomuushoidot ovat todella rankkoja ja siinä käy sen surun lävitse ikään kuin olisi menettänyt sen oman lapsen, tietyllä tavallahan sitä onkin – mahdollisuuden omaan lapseen.

Tässä vaiheessa itse lähdin käymään prosessia oman itseni kanssa, miksi kärsin lapsettomuudesta. Toki minulla oli siihen fyysinen syykin, PCO eli monirakkulaiset munasarjat, jotka ilmenivät jo tuossa 17v korvilla, kun minua tutkittiin erikoissairaanhoidon puolella. Lapsettomuuteen löysin kuitenkin myös toisen syyn, perusturvan tai oikeastaan perusturvan puutteen – mitä minulle ei ole kehittynyt. Siksi elämä on näyttäytynyt minulle aina pelon kautta – olen pelännyt niin paljon elämässäni kaikenlaista – pelännyt että jotain kauheaa sattuu enkä ole osannut nauttia hetkistä, jolloin kaikki on ihan hyvin.

Lapsettomuuden yksi syy voikin olla juuri se, että se oma tiedostamaton kipu voi olla niin suuri, että ei halua lasta kokemaan samaa kuin itse. Tiedostamattaan pelkää, että tuo oma kipu herää niin voimakkaana uudelleen lapsen myötä pintaan.

 

PANIIKKIHÄIRIÖT, BURN OUT

Olen kärsinyt paniikkioireista ja erilaisista muistakin tunnepuolen häiriöistä -joita käsittelemällä terapiassa, olen alkanut ymmärtää, että ne ovat omien ajatusmallien tuomia tunnetiloja. Oireiden takana minulla on ollut huonommuuden ja riittämättömyyden tunteita ja vääränlainen minäkuva – jossa olen nähnyt muut osaavina ja pystyvinä sekä itseni täysin nollana. Oireet voivat kehittyä niin syväksi, että ihminen ei oikeasti näe todellista itseään.

Olen ajanut itseni myös burn outiin useamman kerran. Burn out syntyy usein riittämättömyyden tunteesta, jota ei ole käsitellyt vaan piiskaa itseään jaksamaan ja venymään – kunnes kuminauha katkeaa.

 

MIKSI MINÄ OLEN SIIS HOITAJA

Olen siis prosessoinut elämääni ja itseäni oikeastaan tuolta 17v lähtien aina enemmän tai vähemmän. Joskus olen miettinyt, että vähempikin olisi riittänyt, mutta olen alkanut nähdä tämän tarkoituksen, miksi näin on ollut ja miksi kaikki on mennytkin niin kuin on pitänyt. Jos en olisi kokenut kaikkia näitä asioita, en olisi voinut siirtää sitä kokemusta työhöni, jota nyt olen voinut tehdä. Käytän siis kaikkea kokemaani sekä oppimaani hoidon aikana työkaluna.

”Elämä on matka, jossa juuri ne mutkaiset tiet antavat eniten.”

 

 

 

 

 

Onko yrittäminen aina oma valinta?

never give upPäädyin Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien sivuille ja huomasin tämän artikkelin. Siinä oli haastateltu yrittäjiä oman itsensä johtamisen näkökulmasta. Jäinkin sitten artikkelin luettuani miettimään erilaisia asioita – onko yrittäjyys aina oma valinta? Onko yrittäjyydelle yhtä monta syytä kuin on yrittäjääkin? Tarvitseeko yrittäjyys syytä yrittää?

”Haastatelluilta kyseltiin myös heidän näkemyksiään yrittäjyydestä ylipäätään. Yhdeksän kymmenestä haastatellusta koki yrittäjyyden palkkatyötä mielekkäämmäksi tavaksi työskennellä ja elää. Oli ilo huomata, miten intohimoisesti yrittäjät suhtautuivat omiin aloihinsa, ja kuinka he selvästi nauttivat jokapäiväisestä työstään.” /https://www.yrittajat.fi/pohjois-pohjanmaan-yrittajat/a/blogit/itsensa-johtaminen-ja-yrittajyys-kulkevat-kasi-kadessa-ainakin-melkein

 

Onko yrittäminen aina yhtä intohimon toteutusta?

Ei minun mielestäni. Yrittäminen on joskus yhtä tuskaa ja selviämistä. Ainakin minulla se on ollut niin. Nöyrtymistä ja asioiden hyväksymistä sellaisissa asioissa, joihin ei itse voi vaikuttaa eikä muuttaa. Yrittäminen on myös tilanteiden sietämistä – joskus se voi ottaa niin lujille, että on halukas vain ummistamaan silmät ja korvat kaikelta ulkopuoliselta hälinältä ja kääriytyä johonkin nurkkaan nukkumaan paha olo pois.

”Tulokset vastasivat ennakko-odotuksiamme sekä opinnäytetyön teoreettista viitekehystä. Itsensä johtaminen on selvästi monelle vielä aiheena enemmän tai vähemmän vieras, mutta kiinnostusta sitä kohtaan tuntui yrittäjien keskuudesta löytyvän. Jokaiselta haastatellulta löytyi ainakin joitain itsensä johtamiseen liittyviä toimintatapoja. Oli myös ilo huomata, miten tyytyväisiä yrittäjät olivat arkeensa ja roolinsa yrittäjänä. Positiivista oli myös se, että hyvinvoinnista huolehtimisen tärkeys on huomattu, ja sille pyritään tietoisesti löytämään aikaa.”  / https://www.yrittajat.fi/pohjois-pohjanmaan-yrittajat/a/blogit/itsensa-johtaminen-ja-yrittajyys-kulkevat-kasi-kadessa-ainakin-melkein

Yrittäminen nähdään usein auvoisena tekemisenä, joka poikkeaa tavallisesta palkkatyöstä suuresti. Suuressa osassa se poikkeaakin siinä mielessä, että yrittäjä tekee sen oman päätehtävän lisäksi paljon muuta ja vastaa kaikesta tekemisestä ja myös omasta hyvinvoinnistaan.

Yrittäminen nähdään ulkopuolelle usein vapautena, luovuutena, elämäntapana ja sitä se paljon onkin. Tämän lisäksi se on myös tekemistä, josta ollaan kaukana omalta mukavuusalueelta – ainakin minä koen niin. Teen oman päätyöni lisäksi markkinoinnin, paperityöt, yritän pysyä ajan hermolla kaikessa, seuraan myyntiä, pidän tavoitteita sekä yritän pysyä tavoitteissani. Yrittäjyys on myös henkistä työtä, koska siinä joutuu koville kilpailun suhteen, ihmissuhteiden suhteen, verkostoitumisen suhteen sekä luottamuksen suhteen niin ulkopuolelle kuin itseensä. On oltava aina valmis erilaisiin tilanteisiin, mitä tahansa voi sattua -oma pää on oltava niin sanotusti tasapainossa stressin kestämiseksi. Yrittäjänä olet tavallaan aina yksin vaikka sinulla olisi verkostoa ympärillä yllin kyllin.

 

Talouden hallinta ja motivaattorit – kiitollisuus asiakkaita kohtaan

Yrittäminen opettaa talouden hallintaa kaikkine lukuineen ja laskemisineen. Taloutta on pakko hallita ja siinä tässä työssä tulee kyllä mestariksi. Itse aloitin yrittämisen täysin nollasta, ilman minkäänlaisia tukia tai tukimuotoja, starttirahoja tms. apua, mitä varsinkin alussa tarvitsisi, jotta yrittämisessä pääsisi alkuun. Ja jos ihan rehellinen olen, niin miinuksilta lähdettiin liikkeelle. Oliko se sitten silkka hulluus tai usko johonkin suurempaan, älkää sitä kysykö, kun en muista sitä itsekään…

Monta kertaa vaikeassa tilanteessa on tullut mieleen, että laittaisi hanskat naulaan ja menisi palkkatöihin, mutta…ensimmäisenä mietin aina asiakkaitani. Mihin he sitten menisivät? Siinä on yksi isoin motivaattorini, minkä olen todella kokenut voimavarakseni – omat asiakkaani. Hoitaessa unohtuu luvut, numerot, huolet ja murheet. En voisi enempää olla kiitollinen asiakkailleni, joiden luottamuksen olen saanut.

Toisaalta olen onnellinen kaikista kompastuksista, mitä olen joutunut kokemaan enkä ole saanut kaikkea helpolla – ne on niitä kultakimpaleita sitten, kun koittaa uusia vaikeita hetkiä ja muistan, että olen selvinnyt vaikeista tilanteista ennenkin. Ei ne vaikeat hetket kivalta tunnu ja hetkeksi voi mennä täysin tolaltaan, mutta usein ne muuttuvat jonkin ajan päästä terveeksi ylpeydeksi itsestä, että osasin hoitaa homman itse, kantaa hienosti itseni ja säilyttää arvoni vaikeassa tilanteessa.

 

Oma hyvinvointi

Yrittäjänä oma hyvinvointi ei voisi enempää korostua – varsinkin hoitotyössä. Oma jaksaminen on tärkeää, jotta jaksaa antaa parasta asiakkaille. Omassa työssäni olen niin läsnä, että on oikeastaan opittavakin erilaiset keinot puhdistaa oma keho kaikenlaisesta negatiivisuudesta. On oltava selvillä siitä, pystyykö tekemään nyt työtä vai onko parempi tehdä se toisten – hoitotyö ei ole koskaan liukuhihnatyötä ja sen pitäisi mennä aina asiakas ja palvelun laatu edellä. On osattava nähdä itsessä ne kipukohdat, jolloin on hidastettava.

Oma yrittäjyyteni on osin sairaudenkin tuomaa valintaa, koska tämä työ mahdollistaa hallita omaa aikatauluani ja päättää oma panostukseni ( terveys) aina sen hetkisen tilanteen mukaan.

Yrittäminen ei siis aina ole siitä yrittäjyyden mukavuudesta käsin päätetty valinta vaan joskus ihan olosuhteiden pakostakin johtuvaa valintaa. Jota voi silti tehdä intohimolla.

 

 

3 syytä mitata kehosi terveyttä!

  1. facen kansikuva kuivaverianalyysimittaus Juhan sormiSaat tietää stressitasosi. Stressitasoa ei välttämättä itse tunnista kehossa. Stressi voi olla psyykkistä tai fyysistä palautumattomuutta. Stressi supistaa verisuonet, happi ei kulje normaalisti soluille ja aiheuttaa tulehdusalttiutta, joka taas johtaa erilaisiin oireisiin ja vaivoihin. Stressi saa kehon ylikierroksille johtaen vaikkapa huonoon uneen, sydänkohtauksiin, verenpaineeseen. Stressi kehossa saa kehossa aikaan koko kehon jännitystilan, joka pidemmällä tähtäimellä voi kroonistua – lihakset jumituvat ja keho jäykistyy ja liikkuvuus vähenee. Suolisto on erittäin herkkä stressille – tulehdukset suolistossa johtavat kroonisiin suolistosairauksiin.

 

  1. Miten aineenvaihduntasi toimii? Imeytyykö ravinteet, joita ravinnostasi syöt vai tarvitsetko lisiä? Aineenvaihdunta tarkoittaa ravinteiden imeytymistä ja kuona-aineiden poistumista kehosta. Jos se tökkii, aiheuttaa se kehossa erilaisia tilanteita – hapot jää kehoon, keho on vajeessa vitamiineista, hiven- ja mineraaliaineista, jolloin kehossa voi tuntua selittämätöntä väsymistä, erilaisia oireita – esim. kramppeja, tärinää, lihasväsymistä, levottomuutta jaloissa. Keho ei palaudu, jos aineenvaihdunta on jumissa. Sisäelimesi voi olla kuormituksen alla yrittäessä puhdistaa kehoasi esim maksa. Mieli reagoi myös aineenvaihduntaan, aivosumu saattaa häiritä keskittymistä ja tarkkaavaisuutta, masennusoireet ovat hyvin tyypiliisiä. Rasva ei pala, jos hapot ovat kehossa eli painohallinta myös on haastavaa – keho alkaa kerätä ylimääräisiä kiloja helposti. Niveloireet ilmestyvät tai pahentuvat.

 

  1. Palaudutko? Palautuminen tarkoittaa sitä, että keho todella lepää välillä ja saa tilaisuuden korjata kehoa. Vaikka nukkuisit yössä monia tunteja unta, se ei välttämättä ole palauttavaa unta. Palautumalla keho säästää voimia ja puolustuskyky erilaisia sairauksia vastaan toimii, kun keho saa välillä luvan palautua. Palautuminen laskee stressitasoa kehossa ja edesauttaa sitä, että erilaiset oireet ja sairaudet ovat ennaltaehkäistävissä. Palautuminen saa kehon virkeäksi, mielen tasapainoon, olet onnellinen ja iloinen. Fyysinen kuormitus voi estää kehon palautumista, sen vuoksi on tärkeää tietää, millaista liikuntaa olisi hyvä harrastaa, jotta palautumista kehossa saadaa aikaiseksi. Palautumaton keho on jatkuvassa hälytystilassa!

 

Älä arvaile vaan mittaa!

Viha puolustaa kehoa sairastumasta. VIHA ON TERVETTÄ!

viha2Työssäni vyöhyketerapeuttina olen huomannut, että vihan tunnistaminen omassa kehossaan ja mielessään on aika haastavaa monellekin ihmiselle. Viha mielletään usein negatiiviseksi asiaksi, josta yritetään päästä irti, poistaa se kehosta ja mielestä tai torjua se.

Viha itsessään ei kuitenkaan ole huono asia vaan itseasiassa se on oikeastaan kaikista tärkein tunne, jotta pystyy elämään omaa elämää. Viha puolustaa kehoa sairastumasta.

 

KIELTO JA HAITALLINEN KÄYTTÄYTYMINEN! 

Meillä kaikilla on tunteet. Ja meillä kaikilla on tunnelukkoja. Vaikka olisit ylimmän tittelin omaava psykiatri, myös hänellä on tunnelukkoja. Itseasiassa se, joka sanoo, ettei minulle ole mitään tunnelukkoja, omaa ne suurimmat tunnelukot. Homman nimi on KIELTO.

Tunnelukko tarkoittaa oman aikansa olevaa lukkoa kehossa ja mielessä – se voi toki olla siellä vaikka läpi elämän, jos sitä ei käsittele – mutta vaikka käsitteleekin tunteita, se ei tarkoita sitä, että se tunne ei enää ikinä menisi lukkoon. Kyse on siitä, että opit tunnistamaan omat lukkosi ja mieltämään tunteesi ja sen kautta käyttäytymisesi, milloin se on sinulle haitallista ja milloin ei.

 

viha1

Viha tunnelukossa:

  1. Näkyy ulospäin kireytenä. Se saattaa tuntua siltä, että on ikään kuin täynnä kuin kiehuva perunakattila – on ärtynyt, hermostuu helposti. Keho saattaa olla hyvin jumissa, jopa kasvon ilmeet saattavat olla kireät ja tuimat. Saattaa kietasta hiuksetkin todella tiukalle nutturalle. Viha näkyy joskus myös silmien alla olevina tummina alusina. Ihminen on hyvin tiukka kaikessa mitä tekee, hän saattaa olla hyvin äkkipikainen liikkeissänsä. Voi ulkopuolisista tuntua töykeältä. Ihottumat ovat hyvin tyypillisiä kehon oireita.

viha3

  1. Saa tuntemaan oman itsensä siltä, ettei oikein tiedä kuka on ja mitä haluaa. Ihminen saattaa kuvailla itseään siltä, että ”olen ihan pihalla, en oikeastaan tunne mitään, en edes tiedä rakastanko vaiko enkö rakasta, en tiedä mitä tunnen – en tiedä mistä pidän, mistä nautin, mitä haluan ” Miettii usein, tässäkö tämä elämä on – usein suorittaa elämäänsä. Voi lamaannuttaa ja ihminen menee sieltä, mistä aita on matalin.

viha3

 

  1. Saa miellyttämään, koska ei uskalla sanoa EI ja tehdä omia rajojaan. Kerjää rakkautta ulkopuolelta, elää ulkopuolelta tulevasta mielipiteestä, haluaa tietää, mitä muut ajattelevat itsestään – ja tämä tieto merkitsee todella paljon. Haluaa antaa ulkopuolelle mahdollisimman silotellun kuvan itsestään ja tekemisistään. Paniikkioireita voi olla, verenpainetta, hengenahdistusta ja rytmihäiriöitä.

viha3

  1. Oma minäkuva on rakentunut ulkopuolella omaa itseään. Minäkuva on rakentunut siitä, millaisena muut haluavat ( olettaa) minun olevan olemassa ja millaisena muut minut näkevän. Silottaa ja siistii kotiaan, jotta muut näkisivät kuinka hyvä ja reipas olen! Virheettömyys. Ei saa tehdä virheitä. Suostuu sellaisiinkin asioihin, mihin ei haluaisi – koska ei kestä sitä, että loukkaisi toisia tai toinen ajattelisi mitään pahaa – jälkikäteen saattaa kiukustua ja ärtyä, että taas tuli luvattua! Burn out. Masennus.
  2. Ei ole todella olemassa, läsnä, tunne – elää elämäänsä varoen.

 

viha3

Vihan tunnistaminen auttaa löytämään oman persoonan, oman kosketuksen omiin tunteisiin, opettaa elämään omana itsenään ja suostumaan ihmiseksi. Viha auttaa muuttamaan omaa elämää ja haitallisia tilanteita elämässä. Viha auttaa kehoa korjaamaan oireita, jotka syntyvät siitä, että se on tunnelukossa. Viha auttaa ymmärtämään oman itsensä inhimillisenä ihmisenä, opettaa virheiden tekemistä ja sitä, että elämä on paljon muuta kuin suorittamista. Viha auttaa uskaltamaan asioita, puskee muutosvoimalla eteenpäin kohti unelmia. Viha auttaa selviämään tilanteista.

viha4

VIHA ON TERVE TUNNE! OMIEN TUNTEIDEN KÄSITTELY ON TERVEYTTÄ!

 

 

 

 

Imukuppauksella iho reagoi puhdistautumalla kuonasta!

Antin selkä kuppauksen jälkeenImukuppihieronnassa hoidettava alue käsitellään imukupeilla, joiden vaikuttava mekanismi on alipaine. Alipaine saa verenkierron vilkastumaan ja hapekas veri pääsee lihaksiin helpottaen näin erilaisia kipu- ja jumitiloja. Iho saattaa reagoida hoidossa tulemalla mustelmille ja puhdistautumalla – kuona-aineita puskee hoidon jälkeen ihon kautta ulos.

 

Miten Antti koki selän alueen käsittelyn imukupeilla?

Käsittelimme Antin selän imukupeilla hieroen. Hoito tuntuu miellyttävältä, kupit liukuvat öljyn avulla helposti. Missään vaiheessa hoito ei tunnu kipeältä vaan kupit ikään kuin aukaisevat koko ajan enemmän jumiutuneita kohtia. Tuloksena iho alkoi punertua sekä muutamia mustelma-alueita ilmestyi. Iho reagoi voimakkaasti puhdistusreaktiolla – se nousi pienenpienille näpyille sekä alkoi puskea kuonaa ulos. Hoidon jälkeen olo oli rento sekä hiukan huimailua tuntui ( normaali reaktio, kun jumiutuneet lihakset rentoutuvat). Uni oli seuraavana päivänä syvää.

 

Mitä hyötyä imukuppihieronnasta on?

Imukuppaus pitää lihaksesi rentoina, jolloin kuona-aineet eivät jumiudu kehossasi ja edesauta esimerkiksi erilaisia tulehdustiloja kehossasi. Se palauttaa kehoasi, jolloin esimerkiksi treenit kulkevat paremmin. Kiputilat kaikkoavat myös.

Vatsani toimii nykyisin nopeammin kuin Bemer!

Stomach_colon_rectum_diagram_(dumb_version)

Asiakastarina 70- vuotiaan naisen kokemuksia Bemer – hoidosta. 

Me kaikki tiedämme, että ikää myöten kaikki elintoimintomme hidastuvat, koska koko keho ikääntyy. Joskus se voi tuoda ikäviä ongelmia – vatsa ei tahdo toimia eli suolisto on hidastunut ja se aiheuttaa vatsanseudulle pömppöä ja ikävää paineen tuntua, vaatteet kiristävät ja olo on muutoinkin hankala ja ikävä. Suoliston huono tyhjentyminen taas aikaansaa myös sitä, että kehosta eivät myrkyt ja kuona-aineet poistu tehokkaasti, jolloin kehon puolustuskyky saattaa heiketä, tulehdustilat tällöin myös ns pääsevät päälle ja aiheuttavat kolotuksia ja kipuja kehossa. Erilaiset kiputilat ja tulehdukset ovat itseasiassa suolistosta ( sen huonosta toiminnasta) johtuvia seurauksia.

 

SUOLISTO ON KEHON TOISET AIVOT!

Ja se todellakin on näin. Suoliston puhdistuminen on kaiken a ja o eli suomeksi sanottuna se, että suolistosi toimii säännöllisesti ja hyvin, aikaansaa sinulle parhaimmat puitteet terveyteen! En malta olla kertomatta ( luvalla) 70- vuotiaan naisen kokemusta, joka häntä itteäänkin nauratti Bemer- hoitojen säännöllisen käytön yhteydessä.

Nainen on kärsinyt hitaasta eli laiskasta suolistosta monia vuosia jo, Bemer- hoitoja hän alkoi käyttämään ihan muihin vaivoihin aluksi. Yhtenä hoitojen etuna on esimerkiksi ollut verensokerin tasaantuminen ja lääkehoitoakaan ei ole tarvittu. Suoliston huonoon toimintaan hän on käyttänyt jos minkälaisia ummetuslääkkeitä. Nykyisin vatsan tyhjentää aamulla Bemer – 8 minuutin hoitoaika ei ehdi kulua, kun suolisto ilmoittelee halunsa tyhjentyä!

 

Emeran Mayer kirjoittaa teoksessan Viisas vatsa – kuinka suolisto ja aivot toimivat yhdessä.

Ihmisen suolisto ei ole ainoastaan ruoankäsittelykone, kuten joskus vielä uskottiin. Suolistolla on oma hermojärjestelmänsä, ja suoliston immuunisolut ovat elimistön puolustusjärjestelmän keskeisin osa, lääketieteen tohtori Emeran Mayer kirjoittaa teoksessan Viisas vatsa – kuinka suolisto ja aivot toimivat yhdessä.

Ihmisen suolistossa elelee myös noin tuhat bakteerilajia, jotka muodostavat suolistomikrobiston. Suoliston mikrobistolla on valtavan suuri merkitys ihmisen terveydelle. Mikrobisto muun muassa säätelee aineenvaihduntaa ja pilkkoo ruoan aineosia, joita vatsa ja suolisto eivät yksin pysty käsittelemään. Lisäksi se poistaa ruoan mukana tulleita haitallisia kemikaaleja ja ehkäisee vaarallisten taudinaiheuttajien leviämistä elimistöön.

Koska suoliston tehtävät ovat moniulotteisia, sen häiriöistä voi kärsiä koko elimistö. Muutokset suoliston mikrobiomissa liittyvät moniin sairauksiin, kuten tulehduksellisiin suolistosairauksiin ja astmaan, ja niillä voi olla yhteyttä myös Parkinsonin tautiin ja masennukseen.

 /Lähde https://anna.fi/hyvinvointi/terveys/suolistomikrobisto-kuntoon-ruokavaliolla-7-tehokasta-keinoa-parantaa-suoliston-mikrobistoa

 

EI OLE SIIS YHDENTEKEVÄÄ MITEN SUOLISTOMME VOI JA MITEN SE TOIMII – SE ON KAIKEN POHJA KAIKELLE TERVEYDELLEMME!